top of page

Între 300.000 și 400.000 de ruși au protestat sâmbătă pentru eliberarea lui Aleksei Navalnîi



Nemulțumit de faptul că Vladimir Putin încearcă să conducă țara precum un tiran care își însușește statul rus ca un obiect personal, opozantul Aleksei Navalnîi vrea să facă dreptate în Rusia promovând libertatea oamenilor, egalitatea și democrația. Fiind la putere din 2012, Vladimir Putin nu pare să își dorească să renunțe la poziția pe care o are, fapt pentru care, de-a lungul ultimilor ani a tot încercat să schimbe Constituția rusă, dându-și singur dreptul de a trece prin mai multe mandate ca președinte. Acest lucru, nu convine lui Navalnîi, recunoscut ca fiind vocea poporului. Din păcate, oricine stă împotriva regimului de la Kremlin nu pare să aibă șanse de reușită, înrolându-se într-un război fără margini.

După o tentativă de asasinare prin otrăvire, în luna august a anului trecut, Aleksei Navalnîi a fost preluat de germani și îngrijit în siguranță, într-un spital din Berlin. La finalul recuperării, acesta a decis că este vremea să se întoarcă în țara sa natală, înfruntându-l pe rivalul său și amenințarea care continuă să stea pe umerii săi. Din nefericire pentru acesta, autoritățile ruse pregătiseră deja un motiv serios pentru care se cerea arestarea lui Aleksei Navalîi la aterizarea pe teritoriul rus. Fără nicio întârziere, evenimentele au urmat planul inițial, fapt pentru care, duminică, 17 ianuarie, la aterizarea pe un alt aeroport decât trebuia, opozantul rus a fost arestat.

O săptămână mai târziu, între 300.000 și 400.000 de compatrioți au ieșit în stradă protestând împotriva regimului dictatorial și eliberarea din arest a vocii lor. Cu un total de 65 de orașe participante la manifestații, primii care au ieșit în stradă au fost rușii din Siberia, unde weekendul acesta s-au înregistrat chiar și -50 de grade. Lucrurile însă au degenerat iar manifestațiile au culminat cu o violență ieșită din comun și arestarea a peste 3.000 de persoane. Șocat de ceea ce s-a întâmplat în Rusia, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a denunțat arestările masive și folosirea disproporționată a forței de către autoritățile ruse.

În timp ce erau stâlciţi în bătaie de trupele speciale din unitatea OMON, manifestanţii adunaţi în piaţa Pușkin din Moscova scandau din toate puterile Putin, hoţule! sau Libertate pentru deţinuţii politici!”, informează Protv. „Oamenii formează lanţuri umane, se ţin strâns, în timp ce poliţiştii încearcă să-i smulgă unul câte unul din încleştare. Prietenii celor luaţi fac eforturi să-i tragă înapoi, să-i elibereze”, transmitea Diana Magnay, corespondent Sky News.

„Manifestanţii pe care îi auziţi în jurul meu striga Ruşine! Ruşine!, în timp ce trupele speciale avansează şi arestează oameni la întâmplare. Asemenea scene nu se petrec numai în Moscova, ci în foarte multe oraşe din Rusia, inclusiv în capătul Siberiei, la Yakutsk, unde sunt minus 52 de grade Celsius. Cei cu care am vorbit aici, în Piaţa Puşkin, spun că au ieşit să ceară eliberarea lui Aleksei Navalnîi. Dar sunt şi protestatari care cer în scandări demisia lui Vladimir Putin”, adaugă Fred Pleitgen, corespondent CNN la Moscova.

Peste o mie de oameni au fost luaţi pe sus şi duşi cu forţa în dubele poliţiei, în Moscova. „Aici sunt numai tineri. Generaţia mea se teme să protesteze, se gândesc că nu e treaba lor. Dar nu mi-e teamă şi nu vreau să-mi fie teamă”, a mărturisit Yelizaveta Sokolova, protestatară. „Împreună suntem puternici. E vremea schimbării, nu vă temeţi, ieşiţi în stradă! Împreună vom reuşi, ieşiţi afară!”, a adăugat Maxim, un protestatar plin de sânge.

Seara, când zeci de manifestați au reușit să ajungă în fața închisorii de maximă securitate în care este întemnițat Aleksei Navalnîi, polițiștii s-au năpustit asupra lor cu bastoanele și picioarele pentru a-i dispersa. „Am venit aici nu doar pentru Navalnîi, ci și pentru mine și pentru viitorul meu. Nu cred că vom obţine eliberarea lui Navalnîi doar ieşind în stradă, dar simţim că trebuie să spunem clar guvernului că nu suntem de acord cu aceasta conduită, că vom lupta, ne vom exprima părerile, chiar dacă ne bat, ne arestează şi ne amendează cu sume ridicol de mari”, a explicat Alexander, un protestatar.

În aceiași zi a protestelor, ambasada SUA la Moscova a publicat pe site-ul său, intinerariile manifestanților. Considerând că este o susținere a protestelor, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova a scris pe Facebook: „Despre ce e vorba, despre a-i influența sau a le da instrucțiuni manifestanților? Colegii americani vot trebui să se explice în Piața Smolenskaia, adresa MAE rus. Dacă ambasada Rusiei la Washington ar fi acţionat astfel, asta ar fi dus la ameninţări de sancţiuni şi expulzări ale unor diplomaţi ruş”. Diplomaţii americani nu au reacţionat până în prezent la această luare de poziţie, însă purtătoarea de cuvânt a ambasadei SUA a denunţat în schimb sutele de arestări la protestele care au loc sâmbătă.

Imposibil să rămână pasivi la un astfel de comportament, miniştrii de externe din statele membre ale UE vor analiza astăzi, la Bruxelles, răspunsul pe care blocul comunitar îl va da după plasarea în detenţie a opozantului rus Aleksei Navalnîi și arestările în masă în timpul amplelor demonstraţii desfăşurate în weekend în Rusia.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page