top of page

Soldați ruși: „Ucraina și Rusia sunt același popor! Pacea fie cu voi, frați și surori”


În ciuda faptului că armata rusă a luat sub stăpânire cele două regiuni ucrainene, țintite inițial, după 106 zile de război, președintele rus, Vladimir Putin nu se mulțumește doar cu Donețk și Lugansk, cerând soldaților săi să lupte și pentru sudul țării vecine. În acest sens, însuși liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a avertizat că lupta pentru Severodonețk va fi decisivă pentru soarta regiunii Donbas.

„Severodonețk nu e un oraș mic, are cam 80 de cartiere. De aceea, nu putem spune cât din teritoriu controlează rușii și cât noi. Situația se schimbă drastic în decurs de câteva ore. E limpede că puterea din Rusia pretinde asemenea victorii din partea armatei înctt încearcă să cucerească Severodonețk prin orice mijloace, indiferent de pierderi. Va urma Lisichansk. De asemenea, încearcă să ne taie ruta logistică de aprovizionare, adică austostrada Bahmut-Lisichansk”, explică Oleksandr Motuzyanyk, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.

În prezent, forțele ruse par să dețină controlul asupra ofensivei în Insula Șerpilor în timp ce forțele ucrainene sunt împinse înapoi către periferie. Conform Kievului, Rusia caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa. Pentru a-i împiedica pe ruși să preia sudul, autoritățile ucrainene amintesc că echipamentele moderne trimise de occidentali vor juca un rol decisiv pentru țara lor.

„Am decis că vom livra Ucrainei sistemul IRIS-T, care poate proteja spațiul aerian al unui oraș precum Odesa sau Kiev”, a confirmat Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. „Categoric, rușii au observat că ni s-au îmbunătățit rapiditatea și precizia. Nu pot ține pasul cu noi, pentru că ei folosesc echipamente sovietice, mai grele, mai lente, mai greu de folosit. Ale noastre sunt cele mai bune din lume, iar eficiența ne-a sporit dramatic”, mărturisește Ivan Surov, Armata Ucrainei.

De altă parte, în timp ce unități ale Diviziilor Aeropurtate de elită ale rușilor refuză să participe la luptele din Luhansk, propaganda de la Moscova trimite mesaje de amenințare pe dispozitivele personale ale militarilor ucraineni, cerându-le să-și trădeze jurământul de loialitate, să depună armele, să se predea ori să dezerteze în Rusia.

„Severodonețk va deveni ‘următorul Mariupol’”, este ideea centrală a mesajuelor destinate să infricoșeze și să demoralizeze.

Mai mult, după ce au recâștigat controlul asupra satului Katiujanka, care a fost sub ocupația rușilor mai mult de o lună, în martie, ucrainenii au găsit școala locală distrusă. Potrivit jurnaliștilor de la Protv, „orice echipament care nu a fost furat, a fost distrus, în curtea școlii se afla un cimitir improvizat, iar șanțuri adânci au fost săpate pe terenul de fotbal. Într-una din clasele distruse, rușii au lăsat scrisă pe tablă o scrisoare adresată elevilor”.

„Copii, ne cerem scuze pentru dezordine, am încercat să salvăm școala, dar au fost bombardamente. Trăiți în pace, aveți grijă de voi și nu repetați greșelile pe care cei mai mari le-au făcut. Ucraina și Rusia sunt același popor! Pacea fie cu voi, frați și surori”, este mesajul scris de soldații ruși despre care, directorul școlii, Mikola Mikitchik, a spus pentru CNN să se simte dezgustat.

„Au scris că rușii și ucrainenii sunt frați și, în același timp, au jefuit școala...au distrus computerele, ne-au furat laptopurile, imprimantele, nu au lăsat nimic în școală. Este barbarism și ipocrizie”, a spus directorul.

În paralel cu luptele fizice ale războiului debutat în data de 24 februarie, autoritățile ucrainene speră să primească ajutorul necesar de la comunitatea internațională, printre care și un răspuns rapid și pozitiv la cererea de aderare la Uniunea Europeană. În acest sens, Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat miercuri că ţara sa nu va accepta un statut alternativ celui de candidat pentru aderarea la UE, referindu-se la propunerile de creare a unei noi organizaţii care să includă şi Ucraina.

„Nu vom accepta substitute sau alternative la statutul de candidat, oricare ar fi ele. Ucraina îndeplineşte criteriile de aderare la UE şi are nevoie să primească statutul de ţară candidată. De mult timp jucăm acest joc şi ştim cum funcţionează el. Ucraina nu are nevoie de un al treilea acord Minsk şi nici de noi linii de demarcaţie care să îngheţe din nou situaţia ani la rând şi să prelungească durerea şi suferinţa. Prin urmare, le cer aliaţilor Kievului să respecte această poziţie şi să trimită Ucrainei mai multe arme, inclusiv artilerie grea şi sisteme de rachete, de care armata ucraineană are nevoie pentru a lansa o contraofensivă pe scară extinsă pentru a expulza Rusia de pe teritoriul ucrainean. Mai mult, am trimis Uniunii Europene o propunere pentru un al şaptelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Acesta este necesar pentru a spori presiunea asupra Moscovei”, a spus Kuleba la o întâlnire cu presa desfăşurată la Kiev.

La rândul său, preşedintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, a spus într-un discurs în faţa Parlamentului European că amânarea sau respingerea acordării statutului de ţară candidată pentru Ucraina la summitul UE din 23-24 iunie i-ar transmite preşedintelui rus Vladimir Putin „mesajul că poate merge mai departe fără niciun fel de pedeapsă” pentru agresiunea împotriva Ucrainei.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page