top of page

Peste 100 de zile de război și Rusia încă nu și-a atins obiectivele sale militare majore


După mai bine de 100 de zile de război între Rusia și Ucraina, orașul port Mariupol este complet devastat și arată precum o fantomă. Mulți dintre oamenii rămași în oraș trăiesc în ruinele caselor, iar alimentarea cu apă și curent încă nu au fost restabilită. Localnicii trebuie să se înregistreze ca să primească un bidon de apă.

Între timp, astăzi, armata ucraineană a continuat contra-ofensiva pe străzile orașului Severodonețk și în împrejurimi. „În zonă sunt foarte activi militarii Legiunii Internaționale, o unitate ucraineană formată din voluntari străini. În imagini surprinse în timpul luptelor din jurul orașului asediat apar militari georgieni care luptă împotriva rușilor. Se dau lupte crâncene pentru fiecare stradă, iar faptul că taberele sunt uneori la câțiva metri distanță îi împiedică pe ruși să folosească artileria, ca să nu-și lovească proprii militari”, informează Protv.

În luptele din ultimele zile, rușii au pierdut încă un general, al 11-lea. Comandant al unei unități separatiste din Donețk, Roman Kutuzov a murit undeva pe frontul din est.

„Comandantul Corpului de armată 1 al aşa-numitei Republici Populare Doneţk, generalul-maior Roman Kutuzov, a fost oficial denazificat şi demilitarizat”, a anunţat duminică noaptea Administraţia pentru comunicaţii strategice a forţelor armate ucrainene, explicând faptul că oficialul a fost ucis în timp ce conducea un atac rus în apropierea oraşului Popasna, din regiunea Lugansk situată în estul Ucrainei. Anterior, armata ucraineană a raportat că ofensiva rusă eşuase şi că inamicul fusese nevoit să se retragă cu pierderi considerabile.

Cu toate că armata ucraineană a publicat o imagine cu cadavrul generalului Kutuzov, după preluarea imaginii, agenția Profimedia precizează că nu există o confirmare oficială a autenticității imaginii.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina și până în prezent, mai mulţi generali ruşi şi-au pierdut viaţa, deşi Moscova nu a confirmat decât moartea a patru generali. La un moment dat, Ucraina a anunţat că şapte generali ruşi fuseseră ucişi în lupte, dar ulterior s-a dovedit că doi dintre ei erau în viaţă.

În cursul zilei de astăzi, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a făcut o a doua vizită pe front, inclusiv în orașul Lisiciansk, aflat la doar câțiva kilometri de Severodonețk.

„Am fost în Lisiciansk, am fost în Soledar. Sunt mândru de toți cei cu care m-am înțâlnit, cu care mi-am strâns mâinile, cu care am stat de vorbă, pe care i-am susținut. Am dus ceva soldaților, nu voi intra în amănunte. Iar de la militari am adus încredere și forță”, a declarat Volodimir Zelenski.

Între timp, tabloidul britanic The Sun, susține că președintele rus, Vladimir Putin, ar putea fi eliminat de propriile sale servicii de securitate, iar asasinarea ar putea fi ascunsă în forma unei afecțiuni medicale, ca de exemplu un atac de cord. Potrivit unui expert în securitate, doctorul Robert Thornton, Vladimir ar putea fi apoi înlocuit de un lider și mai dur, care ar putea trimite trupe înapoi la Kiev.

„Generalii militari ruși își pierd răbdarea cu liderul lor și că vor ca acesta să dispară. FSB [serviciul de securitate al Rusiei] crede că Putin trebuie să fie înlăturat, pentru că este prea moale cu Ucraina. S-a retras de la Kiev. Abia acum se concentrează pe Donbass. Unitatea de informații militare a Rusiei, GRU, ar putea fi cel mai potrivită pentru a-l înlătura pe Putin, iar decizia s-ar putea lua în curând dacă trupele vor continua să piardă teren în estul Ucrainei. Au inteligența să o facă. Dacă vrei să conduci o lovitură de stat, vrei să o ții secretă și în liniște. GRU ar putea să îi pună să o facă, li s-a dat din ce în ce mai multă putere în ultimele săptămâni.

O mică grupă de ofițeri superiori de securitate ar putea să-l abordeze pe Putin cu un ultimatum, pentru a părăsi funcția dacă vrea să mai rămână în viață. După care o să vină niște oameni la televizor să spună că Putin nu se simțea bine și atunci ai un nou lider. Vine cineva și zice: Sărmanul domn Putin a avut un atac de cord, din cauza tuturor eforturilor operațiunii sale militare speciale, iar noi i-am pus la conducere pe cutare și cutare.

Rușilor nu le-ar fi greu să creadă asta, pentru că același lucru s-a întâmplat cu Leonid Brejnev, un fost lider sovietic, dar și cu alte figuri importante de comuniști în anii 1970” - a spus Dr. Thornton, profesor în studii de conflict și securitate la King’s College din Londra.

În acest timp, Putin este supus unei presiuni crescânde din partea generalilor săi, pentru a face o schimbare completă în campania militară dezastruoasă din Ucraina. „Rusia a pierdut până acum aproximativ 30.000 de soldați, iar mii de tancuri și avioane au fost distruse, inclusiv nava amiral din Marea Neagră. Cadavrele arse ale vehiculelor rusești fac parte acum din peisajul rural al Ucrainei, în ceea ce au fost numite cimitire de tancuri – împreună cu cadavrele a mii de soldați ruși”, confirmă Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page