top of page

În timp ce țările UE pot decide singure dacă vor administra a treia doză de vaccin, OMS cere răbdare




În timp ce specialiștii alertează omenirea cu privire la amenințarea celui de-al patrulea val al epidemiei de coronavirus cauzat de varianta Delta, autoritățile sanitare confirmă faptul că nevaccinarea este unul dintre factorii majori ai creșterii numărului de infectări și a deceselor înregistrate zilnic. Astfel, autoritățile caută dinadins să pună presiune pe populație forțându-i să se imunizeze chiar și cu prețul încălcării libertății omului.

În Mexic, oficialii au admis faptul că numai în ultimele 24 de ore, această țară a înregistrat un nou record de decese provocate de Covid-19. Aici, au fost confirmate 786 de morți, o cifră care nu a mai fost întâlnită din luna aprilie (când au fost înregistrați 874 morți). În ceea ce privește numărul cazurilor de contaminare, în ziua de marți, au fost raportate 19.555 de cazuri noi, crescând bilanțul total la 2.997.885. Potrivit Ministerului Sănătății, boala a ucis 245.476 de persoane încă de la începutul pandemiei și până în prezent.

La nivel statistic, Mexicul (cu o populație de 126 de milioane de locuitori) este a patra cea mai afectată de pandemie din lume. Conștiente că vaccinarea este cea mai sigură armă împotriva acestui inamic invizibil, autoritățile au reușit să administreze cel puțin o doză de vaccin anti-Covid-19 la 51 de milioane de persoane, din care 27,6 milioane sunt complet vaccinate. De aseară, în Mexic a început și vaccinarea populației cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani.

Tot pentru a ține sub control posibilitatea amenințării celui de-al patrulea val al epidemiei, Austria a decis ca din octombrie, să administreze cea de-a treia doză de vaccin anti-coronavirus pentru consolidarea imunității persoanelor care au primit a doua doză cu nouă luni înainte. Potrivit ministrului austriac al sănătății, Wolfgang Muckstein, în cazul persoanelor din anumite grupe de risc, această doză de consolidare ar putea fi administrată chiar și înainte să fi trecut termenul de nouă luni.

Decizia guvernului de la Viena vine la numai cinci zile după ce Comisia Europeană a transmis statelor membre Uniunii Europene că le revine lor hotărârea dacă vor sau nu să administreze a treia doză de vaccin. Între timp, dacă Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) este încă așteptată să vină cu o recomandare în acest sens, Organizația Mondială a Sînătății (OMS) le-a cerut explicit țărilor bogate să amâne administrarea celei de-a treia doze pentru a crește disponibilitatea vaccinurilor pentru țările sărace.

Până în prezent, autoritățile sanitare din Austria au vaccinat complet 54,4% din populația de 8,9 milioane de locuitori, însă campania de vaccinare scade în intensitate din cauza resistenței unei părți a populației. În tot acest timp, varianta Delta, cunoscută ca fiind cea mai contagioasă dintre toate, a reușit să se răspândească atât de mult încât numărul cazurilor noi de infectare a reintrat pe o tendință crescătoare, cu 601 cazuri confirmate marți, cel mai mare număr după luna mai.

Un impuls pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin pentru consolidarea imunității în fața noilor variante ale coronavirusului îl dă și șeful laboratorului BioNTech. De altă parte, acesta a precizat că vaccinul pe care compania sa îl produce împreună cu Pfizer, nu trebuie deocamdată adaptat acestor variante. „Este posibil ca în următoarele 6 – 12 luni să apară o variantă care necesită adaptarea vaccinului, însă deocamdată nu este cazul (…) Luarea unei decizii acum s-ar putea dovedi a fi greșită, dacă în trei sau șase luni va domina o altă variantă”, a declarat Ugur Sahin.

În Germania, autoritățile sunt încă preocupate cu găsirea unor modalități de a-i convinge pe oameni să se vaccineze. Astfel, cu mai puțin de șapte săptămâni înainte de alegerile federale, Guvernul german a decis ca începând cu data de 11 octombrie să nu mai ofere testări gratuite pentru Covid-19. Astfel, s-a căzut de acord punerii capăt a testărilor gratuite pentru toată lumea, cu excepția celor pentru care nu se recomandă vaccinarea, precum copiii și femeile însărcinate.

„Oficialii speră că acest lucru va încuraja mai mulţi oameni să se vaccineze împotriva Covid-19, în condiţiile în care persoanele nevaccinate vor trebui să plătească pentru a fi testate pentru a putea intra în restaurante, participa la slujbe religioase şi pentru a putea face sport în spaţii închise”, informează Protv.

În primăvara aceasta, Germania a oferit testarea gratuită pentru întreaga populație pentru a facilita o revenire treptată la viașa normală după luni de carantină. În prezent, cu toate că circa 55% dintre germani sunt complet vaccinați, ritmul inoculărilor a încetinit. În ultima săptămână, autoritățile sanitare de aici au înregistrat 3.000 de cazuri zilnice, ridicând bilanțul total la 3.,79 de milioane de infectări. În ceea ce privește numărul deceselor, acesta a crecsut până la 91.803.

„Există vaccinuri suficiente. Astfel, toată lumea se va proteja pe sine, dar și pe cei care nu au putut fi vaccinați. Aceasta este o contribuție la comunitate. Ar fi bine să se atingă o rată de vaccinare de mult peste 70%, până la 80%. În prezent, 55,1% din populaţia totală a Germaniei este pe deplin vaccinată cu cele două vaccinuri. Pentru cei care nu sunt vaccinaţi trebuie folosite mai multe teste”, a declarat Cancelarul german, Angela Merkel.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page