top of page

În SUA, cincizeci de persoane au fost vaccinate, după ce au pretins că sunt medici



Lupta împotriva noului coronavirus s-a transformat în lupta pentru dozele cu vaccinuri anti-Covid. În condițiile în care, în Europa se vorbește deja despre al treilea val al pandemiei și reimpunerea carantinei totale în unele țări, nevoia urgentă de doze cu serul anti-coronavirus a devenit principala armă cu care autoritățile pot promit cetățenilor șansa revenirii la normalitate. Din păcate, apariția mai multor tulpini ale virusului, considerate de altfel, mai contagioase, îngreunează atât campaniile de vaccinare cât și încrederea oamenilor că serurile dezvoltate sunt pregătite suficient să facă față acestor mutații. În Austria, după ce o asistentă în vârstă de 49 de ani a decedat din cauza unor probleme grave de coagulare a sângelui după ce a fost injectată cu produsul AstraZeneca, iar o altă, de 35 de ani, care a primit vaccin din acelaşi lot, ABV 5300, a făcut embolie pulmonară şi este în convalescenţă, autoritățile au decis să renunțe la încrederea pe care și-au pus-o în vaccinul produs de AstraZeneca. Cu toate că austriecii rămân acum fără protecție, alte 16 țări au beneficiat de pe urma acestui refuz. Practic, alte 16 țări au primit doze de vaccin anti-Covid-19 AstraZeneca din lotul oprit de la administrare de autoritățile austriece.

“I-am informat pe toţi colegii din reţeaua europeană, deoarece acest lot de aproximativ un milion de doze în total a fost trimis în 17 ţări europene. Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilenţă (PRAC) al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a discutat cazul luni, iar rezultatele autopsiei asistenței decedate sunt aşteptate săptămâna viitoare.”, a declarat într-o conferinţă de presă Christa Wirthumer-Hoche, şefa diviziei pentru medicamente şi echipamente medicale din cadrul Agenţiei Austriece de Sănătate şi Siguranţa Alimentelor (AGES), care supraveghează şi piaţa medicamentelor. Momentan nu se știe numele celorlalte țări în care a ajuns lotul respectiv de vaccin şi nici eventuale măsuri luate de acestea.

De altă parte, oficialii de la AstraZeneca au declarat că țin legătura cu autorităţile din Austria şi va acorda întregul sprijin anchetei, în schimb, compania anglo-suedeză a comunicat că toate loturile de vaccin sunt supuse unor controale de calitate riguroase şi că nu au existat “efecte adverse grave confirmate asociate cu vaccinul”.

Autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene au aprobat produsul AstraZeneca la sfârşitul lui ianuarie, apreciind că este eficient şi sigur. În februarie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus vaccinul pe lista celor utilizate în caz de urgenţă. Până acum, majoritatea reacţiilor adverse observate în studiile clinice au fost de scurtă durată şi nu s-au raportat probleme de coagulare a sângelui. Mai mult, autoritatea germană de reglementare a vaccinurilor a evaluat la rândul său siguranţa vaccinului şi a ajuns la concluzia că reacţiile adverse în rândul celor 360.000 de persoane injectate luna trecută corespund profilului de siguranţă descris în studiile clinice.

De altă parte, prestigioasa New England Journal of Medicine a publicat recent un studiu care relevă faptul că vaccinul celor de la Pfizer/BioNTech poate să combată varianta braziliană a virusului care provoacă Covid-19 (considerată de altfel, cea mai contagioasă dintre mutațiile depistate). Oamenii de ştiinţă au testat mostre de sânge de la persoane imunizate cu acest ser şi au constatat că are efect împotriva unei versiuni create în laborator a unui coronavirus similar cu cel descoperit prima dată la Manaus în Brazilia. Adică una dintre tulpinele care provoacă temeri pentru că este mult mai contagioasă.

În Brazilia, orașul simbol Rio de Janeiro a devenit epicentrul crizei sanitare, în condițiile în care rata de ocupare a locurilor la terapie intensivă a trecut de 95%. Cu toate că Brazilia este una dintre cele mai afectate țări ale lumii din cauza pandemiei și de 12 luni pare să nu mai vadă luminița de la capătul tunelului, preşedintele Jair Bolsonaro a anunţat că nu are de gând să impună un lockdown naţional.

În Statele Unite, directorul Centrului de control al bolilor i-a avertizat pe americani că martie și aprilie sunt luni critice pentru stoparea unui alt val de coronavirus. O veste bună vine totuși de la centrele de vaccinare, unde din ce în ce mai mulți cetățeni vin să se imunizeze, determinând după multe luni de criză, scăderi semnificative ale noilor cazuri de infectare și spitalizări. Dorința de a se vaccina împotriva noului coronavirus s-a transformat într-o disperare fără margini pentru mulți americani. Atât de impetuos necesar este pentru unii să se vaccineze încât, în Florida, cincizeci de persoane au fost vaccinate, după ce au pretins că sunt medici. Cu toate că asistentele și medicii le-ar fi cerut acestora să le prezinte o dovadă, cererea a rămas fără rezultat. „Personalul a mers pe încredere, în cele din urmă, și i-a vaccinat pe toți. Ulterior, ei au ieșit din centrul de vaccinare și le-au spus prietenilor, venind și aceștia”, a declarat un purtător de cuvânt.

În urma acestui incident, autoritățile i-au avertizat pe toți care așteaptă la rând pentru a primi serul că nu vor fi vaccinați dacă nu prezintă o dovadă a fapului că sunt cadre medicale, fiecare persoană fiind verificată.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page