top of page

În România, restricțiile în vigoare s-au soldat cu un record de vaccinări



Imaginile dramatice din spitalele, morgile și cimitirele din România, luate cu asalt de pacienți sau persoane decedate din cauza noului coronavirus i-a înspăimântat pe români, născând în inimile lor nevoia de a se imuniza cât mai repede împotriva Covid-19. Teama de faptul că nu mai sunt locuri libere la ATI, iar personalul medical este deja epuizat în lupta cu acest inamic invizibil, îi încurajează pe cei reticenți la vaccin, să ia cu asalt centrele de imunizare, sperând ca astfel, să nu contacteze varianta Delta și nici să nu fie dezavantajați de restricțiile impuse de guvern.

Numărul record de infectări și decese provocate de Covid în ultimele cinci săptămâni, nu doar au plasat România pe primul loc în Europa și locul doi în lume în ceea ce privește rata deceselor zilnice, dar a și funcționat ca sursă de motivație pentru mai mult de un milion de români, să se vaccineze.

"Din 24 septembrie până în prezent s-au vaccinat peste un milion de persoane, din care mai bine de 450.000 numai în ultima săptămână. 80% dintre cei care s-au vaccinat în ultimele săptămâni sunt persoane cu vârste sub 60 de ani. Maximul atins de România a fost de peste 128.000 de persoane vaccinate într-o zi, săptămâna trecută, interesul menținându-se ridicat și în zilele următoare. Dacă România păstrează ritmul actual de imunizare va avea peste 70% din populație vaccinată împotriva Covid-19 până la sfârșitul anului. Dacă se va ajunge aici, vom avea de 20 de ori mai puține decese decât în prezent. Vaccinarea reprezintă singura soluție avută la dispoziție pentru eradicarea pandemiei. Asta ar însemna că România va atinge, practic, imunitatea de turmă, iar pandemia va fi depășită. Vom transforma o boală care ucide sute de oameni pe zi într-o viroză banală - acesta este beneficiul vaccinării", a anunțat marți colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-COVID-19.

Conform celor mai recente date, s-au vaccinat cu ambele doze circa 6 milioane de români, ceea ce duce rata națională de imunizare împotriva Covid-19 la 33%. Există însă diferențe uriașe la nivel de județe, având în vedere că cea mai ridicată rată de vaccinare se înregistrează în București, unde aproape 60% din populația peste 12 ani s-a imunizat împotriva Covid-19. La nivel național, mai este un singur județ unde s-a depășit 50%: în Cluj s-au vaccinat peste 52% dintre locuitori. În rest, în 11 județe avem un procent între 40 și 50, în 65% din județe s-au imunizat între 30 și 40% din populație, iar în 19% din județe între 20 și 30.

Potrivit datelor prezentate de CNCAV, cea mai mică rată de vaccinare din România se înregistrează în județul Suceava, unde mai puțin de 24% din populație s-a imunizat împotriva Covid-19. ”În aceste condiții, România are acum 5,97 milioane de persoane vaccinate cu schema completă, ceea ce reprezintă 41% din populația sa adultă sau 33% din populația totală. Din păcate, nu cred că vom ajunge într-un moment în care să spunem că am ajuns să convingem 100% din populație de beneficiile vaccinării”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Mai mult, Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că peste 40% dintre persoanele vaccinate în prima etapă au primit doza booster după minim șase luni.

În ceea ce priveşte bilanţul campaniei de vaccinare, până la acest moment, cu doza booster, cu doza de rapel au fost vaccinate peste 731.586 de persoane, din care peste 61% sunt persoanele vulnerabile, persoane cu afecţiuni cronice şi persoane cu vârsta de peste 65 de ani. De asemenea, un procent de 18,7% sunt persoane care provin din sectorul medico-sanitar şi din sectorul social, ceea ce înseamnă aproximativ 136.757 de persoane din domeniul medical şi social care au primit şi doza de booster, această doză de rapel. Cu alte cuvinte, peste 40% din persoanele care au fost vaccinate în etapa 1 au primit în momentul de faţă şi doza booster, doza de rapel, după minim 6 luni.

În ceea ce priveşte centrele de vaccinare active, în ultimele săptămâni am deschis progresiv noi centre de vaccinare, am reactivat noi centre de vaccinare care erau cu activitate sistată temporar şi am prelungit, am revenit la programul de lucru anterior, aşa încât la acest moment sunt 706 centre de vaccinare active, cu 1.018 fluxuri, din care 725 au vaccin de la compania Pfizer, 113 - de la compania Moderna, 36 - de la compania AstraZeneca şi 144 de fluxuri - de la compania Johnson & Johnson. În platforma de programare sunt în momentul de faţă peste 508.000 de persoane care sunt programate pentru toate cele patru tipuri de vaccinuri”.

În prezent, 90% din cazurile noi depistate pe teritoriul țării noastre sunt cauzate de varianta Delta, cunoscută ca fiind cea mai contagioasă dintre toate variantele descoperite. Conform Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) până pe 24 octombrie au fost confirmate 5.417 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 3.661 cu varianta Delta.

De asemeni, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, din 27 decembrie 2020, au fost administrate 11.978.451 de doze de vaccin, pentru 6.510.217 persoane, dintre care 5.974.134 au primit schema completă şi 731.586 s-au imunizat cu doza a treia.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page