top of page

În New York, vaccinarea cu doza booster este recompensată cu 100 de dolari



De aproape o lună de zile, planeta este amenințată vertiginos de noua variantă a coronavirus, Omicron, depistată în Botswana și Africa de Sud. Cu toate că omenirea beneficiază de mai multe seruri anti-Covid și timp de aproape doi ani, țările lumii au luptat sacrificându-și libertatea și economia, lucrurile par să nu avanseze în războiul cu acest inamic invizibil.

Dimpotrivă, reticența multor oameni cu privire la vaccinurile anti-coronavirus lasă loc noilor variante să se răspândească cu o viteză uluitoare, infectând în scurt timp un număr foarte mare de persoane. Considerată mai contagioasă decât varianta Delta, Omicron pare că are ca obiectiv stricarea planurilor pe care oamenii și le-au făcut cu ocazia sărbătorilor de iarnă. De teama că aceasta ar putea fi ultima iarnă pentru foarte multe persoane, autoritățile nu au stat pe gânduri și multe țări au decis înăsprirea măsurilor de restricție, împreună cu carantina națională, limitarea călătoriilor sau impunerea vaccinării.

În acest sens, Olanda a intrat deja în lockdown total până pe data de 14 ianuarie. Marea Britanie a confirmat faptul că Omicron domină toate cazurile noi de Covid-19, fapt penru care Franța și Germania au interzis călătoriile din și spre Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Israelul a confirmat primul deces cauzat de Omicron iar în Spania, incidența pe şapte zile a ajuns la nivelul întregii ţări la 320 de cazuri de Covid-19 la 100.000 de locuitori.

„Nu putem accepta aceste rate de incidenţă. Trebuie să facem mai multe eforturi. În pofida ratei ridicate de vaccinare, Spania se află din cauza variantei Omicron în pragul celui de-al şaselea val de infectări” a subliniat premierul Sanchez în anunţul despre convocarea reuniunii de miercuri.

Conform Protv, „nu sunt aşteptate măsuri foarte severe, cum ar fi un nou lockdown total, sistemul sanitar spaniol nefiind confruntat în prezent cu presiunea sub care a fost de pildă cu un an în urmă. Între timp, circa 1.300 de pacienţi Covid-19 sunt în prezent la ATI, reprezentând circa 14% din capacitatea de internare la terapie intensivă de care dispune Spania”.

Nici Thailanda nu rămâne indiferentă la amenințarea noii variante Omicron. La începutul acestei săptămâni, Guvernul de la Bangkok a restabilit carantina obligatorie pentru toți turiștii din cauza riscului de răspândire a variantei Omicron. Cu toate că această decizie pune în pericol redeschiderea turismului, un sector vital pentru regatul asiatic, Thailanda nu a putut amâna această hotărâre conștientă de faptul că reprezintă o destinație preferată de foarte mulți turiști.

Astfel, potrivit noii măsuri, turiştii vaccinaţi vor trebui de acum înainte să petreacă 10 zile de carantină într-un hotel sau să profite de modelul “cutie cu nisip” din Phuket, care le permite să se deplaseze în libertate pe această insulă timp de şapte zile înainte de a putea să călătorească în restul ţării.

„Aceste modificări, impuse până pe 4 ianuarie într-o primă etapă, nu îi vor afecta pe cei 200.000 de turişti care şi-au depus deja cererile de intrare în ţară pentru săptămânile viitoare. Acest grup poate să intre în Thailanda aşa cum era prevăzut, dar vor exista măsuri mai aspre, mai ales obligativitatea de a efectua un al doilea test PCR”, a declarat Tanakorn Wangboonkongchana, purtător de cuvânt al Guvernului thailandez, precizând totodată că Guvernul va acoperi costurile aferente acestor teste suplimentare.

Din păcate, această decizie vine la numai o lună după ce Thailanda abia își redeschisese granițele pentru turiștii vaccinați din peste 60 de țări în baza prezentării unui simplu test PCR cu rezultat negativ.

„Această ţară din Asia de Sud-Est, care tocmai a trecut peste un val pandemic foarte dificil din cauza variantei Delta, a înregistrat până în prezent 64 de cazuri de infectare cu varianta Omicron pe teritoriul său, inclusiv un caz de transmitere locală. De altă parte, Thailanda a înregistrat anul trecut cea mai slabă performanţă economică a ei de după anul 1997 din cauza pandemiei de Covid-19 şi are nevoie să îşi relanseze sectorul turistic, care reprezintă aproximativ 20% din PIB-ul său”, informează Protv.

La celălalt capăt al lumii, americanii sunt încurajați să se vaccineze împotriva Covid-19 cu doza a treia fiind stimulați de promisiunea unei bonificații de 100 de dolari. Practic, începând de marți, newyorkezii care se imunizează cu doza booster vor primi o recompensă în bani.

„Oraşul New York este lider pe drumul vaccinării. De azi (marţi) orice persoană care se vaccinează cu doza booster va primi o sută de dolari. Această doză înseamnă să vă protejaţi pe voi şi pe cei din jurul vostru. Oferta se menţine până la 31 decembrie iar primăria este dispusă să cheltuiască câţi bani vor fi necesari, deoarece vaccinarea este o prioritate. Aceşti bani oferiţi pentru doza booster nu vor afecta alte programe”, a spus primarul oraşului Bill de Blasio, la o conferinţă de presă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page