top of page

În Franța, permisul sanitar a devenit obligatoriu atât pentru francezi cât și pentru turiști



Lupta împotriva noului coronavirus și a variantelor acestuia forțează autoritățile să impună strategii de apărare și de stopare a răspândirii acestora, nemaiținând cont de libertatea de alegere a oamenilor. Astfel, în Franța, decizia oficialilor de a-i discrimina pe cei care nu s-au vaccinat încă, a devenit rapid un motiv de furie pentru anti-vacciniști mai ales, în contextul în care de astăzi, vaccinarea, testarea anti-Covid sau o dovadă a trecerii prin boală sunt necesare pentru mai toate activitățile. Decizia obligativității permisului sanitar pentru a putea intra în anumite spații publice închise a fost luată pentru a diminua numărul zilnic al noilor infectări, care în ultima vreme, continuă să ia amploare din cauza variantei Delta. Asfel, atât francezii cât și turiștii, trebuie să prezinte un certificat digital Covid dacă vor să intre în restaurante, magazinele mari, cafenele sau să călătorească cu trenul, pe distanțe lungi, în toată țara.

„Am decis să aplicăm permisul sanitar pe TGV-uri (trenurile de mare viteză n. red.), trenurile interurbane și de noapte. Înainte de a urca în tren, se face o verificare prealabilă în gară, brățările albastre pe care le-ați văzut ne vor permite să economisim timp”, a declarat Jean-Baptiste Djebbari, ministrul Transporturilor.

Pentru a nu-i discrimina în totalitate pe cei care nu s-au vaccinat încă împotriva Covid-19, autoritățile oferă acestora ca alternativă, prezentarea unui test negativ realizat cu cel mult 72 de ore înainte sau un document care atestă recuperarea după boală. În schimb, cei care nu vor respecta regulile sau vor încerca să falsifice acest document, vor primi o amendă de 135 de euro la prima abatere, urmând ca la a doua abatere, amenda să crească până la 1,500 de euro. De altă parte, normele mai stricte, care prevăd obligativitatea vaccinării tuturor lucrătorilor din domeniul sănătății până la 15 septembrie, vor fi în vigoare până la jumătatea lunii noiembrie și se vor aplica tuturor celor care au peste 18 ani.

Nici autoritățile din Israel nu sunt mai calme în fața celui de-al patrulea val al epidemiei de coronavirus declanșat de răspândirea alarmantă a variantei Delta. Dacă inițial, această țară a condus pentru multă vreme topul țărilor cu cele mai multe vaccinuri anti-Covid administrate și părea că a reușit eradicarea epidemiei, autoritățile recunosc că Israelul este în pericol să reintre în carantină. De la zilele în care nu se mai înregistra niciun caz de coronavirus, bilanțul mediu al cazurilor a crescut, în mod foarte îngrijorător, la peste 3.500.

„Este posibilă o carantină în timpul următoarelor sărbători evreiești – Rosh Hashanah, Yom Kippur și Sukkot, în septembrie. Încercăm să facem totul să nu ajungem acolo, dar dacă ajungem într-o situație în care sistemul este tensionat încât să ne temem de prăbușirea acestuia, nu vom avea de ales”, a declarat premierul israelian, Naftali Bennett.

Creșterea numărului de infectări a impus deja mai multe măsuri în diferite regiuni ale țării. Dacă amenințarea variantei Delta continuă să persiste, este posibil ca deschiderea noului an școlar să fie întârziată. Conform Protv, „autorităţile le-au cerut israelienilor, în ultimele săptămâni, să nu călătorească în străinătate, iar începând de la 16 august călători din ţări aflate pe o listă lărgită este necesar să se izolee înainte de sosirea în Israel. Un paşaport verde local este necesar, de asemenea, în vederea accesului în mai multe locuri”.

În ciuda măsurilor stricte pe care autoritățile europene le iau pentru a opri răspândirea pandemiei, experții continuă să insiste asupra necesității vaccinării ca cea mai sigură armă împotriva virusului. Chiar dacă noile variante îi îngrijorează pe majoritatea oamenilor, specialștii asigură că actualelel vaccinuri sunt eficiente împotriva acestora. În ceea ce privește vaccinul Pfizer, produs în colaborare cu BioNTech, șeful laboratorului unde acesta a fost dezvoltat, a dat asigurări că nu trebuie deocamdată adaptat la noile variante de coronavirus în circulație. Totuși, Ugur Sahin susține administrarea unei a treia doze de vaccin.

„Este posibil ca în următoarele 6-12 luni să apară o variantă care necesită adaptarea vaccinului, însă deocamdată nu este cazul. Luarea unei decizii acum s-ar putea dovedi a fi greșită, dacă în trei sau șase luni va domina o altă variantă. O astfel de decizie ar trebui luată numai dacă vaccinul existent nu este eficient sau nu este optim. Pentru moment, știm că un rapel cu formula de bază este suficient. Ca urmare, cea mai bună abordare pentru a face față acestei situații este de a continua cu o doză de rapel pentru a crește imunitatea oferită de vaccin”, a spus Ugur Sahin.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page