top of page

În Ecuador vaccinarea anti Covid a fost declarată obligatorie



Noua variantă a coronavirusului, Omicron, pune foarte multă presiune pe autoritățile din întreaga lume. Caracterizată ca fiind mult mai contagioasă decât varianta Delta, Omicron a fosr depistată în Africa de Sud și Botswana cu aproape o lună înainte de sărbătorile de iarnă, compromițând planurile oamenilor de le petrece cu cei dragi.

În contextul în care oamenii de știință insistă asupra faptului că vaccinarea este cea mai bună armă de protecție împotriva unei forma grave de Covid-19, oficialilor nu le mai rămâne decât să îi convingă pe cetățeni să se imunizeze. Pe de altă parte, oamenii au din ce în ce mai puțină încredere în serurile disponibile din moment ce autoritățile sanitare invocă doză după doză pentru a suplimenta eficiența acestora împotriva noilor variante.

În timp ce Omicron se răspândește cu o viteză accelerată oficialii nu mai au răbdare și considerând că mai este doar un pas până când o nouă criză sanitară se poate instala, încep să ia în considerare varianta impunerii vaccinări. După Austria, care a hotărât prima că imunizarea trebuie obligatorie până în februarie 2022, Ecuador a devenit o altă țară care a declarat că vaccinarea împotriva coronavirus nu mai este o alegere. Mai mult, autoritățile din Ecuador au decis obligativitatea vaccinării de la vârsta de cinci ani, reprezentând astfel o premieră pentru această grupă de vârstă.

„În Ecuador vaccinarea a fost declarată obligatorie. Această obligaţie se aplică de la vârsta de cinci ani”, a scris ministerul Sănătății într-un comunicat precizând că această decizie este constituțională. „Legea sănătăţii precizează că puterea executivă poate declara vaccinarea obligatorie împotriva anumitor boli, în termenii şi condiţiile pe care realitatea epidemiologică naţională şi locală le impune”, a explicat Ministerul Sănătăţii în același comunicat. De altă parte, autoritatea sanitară precizează că vaccinarea nu va fi, însă, obligatorie pentru persoanele cu contraindicaţii medicale dovedite.

De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent, 69% din cei 17,7 milioane de ecuadorieni s-au vaccinat complet în timp ce aproximativ 900.000 de persoane au primit a treia doză de rapel.

Între timp, Ecuadorul a făcut obligatorie săptămâna trecută prezentarea unui certificat de vaccinare pentru a participa la evenimente publice, a merge în centre comerciale, restaurante, cinematografe sau teatre, după ce a redus la 50% capacitatea acestora de primire.

În lume, alte state au hotărât vaccinarea obligatorie chiar mai devreme ca Omicron să fie descoperită. Două state cu regim autoritar din Asia Centrală, Tadjikistan şi Turkmenistan, au decretat acest lucru în iulie. Tot în vară, în Oceanul Pacific, statul federal Micronezia a anunţat vaccinarea obligatorie pentru persoanele în vârstă de peste 18 ani.

În Indonezia, vaccinarea împotriva Covid-19 este obligatorie din februarie 2021 sub sancţiune, dar numai 35% dintre indonezieni erau vaccinaţi la 1 decembrie. Teritoriu francez din Pacificul de Sud cu o largă autonomie, Noua Caledonie a făcut vaccinarea obligatorie pentru toţi adulţii de la sfârşitul lunii decembrie.

Speriați că varianta Omicron ar putea deveni la fel de păguboasă ca și varianta Delta, oamenii de știință desfășoară numeroase investigații asupra acesteia pentru a înțelege mai bine cum funcționează și care sunt mijloacele prin care oamenii pot rpmâne cât mai departe de ea. În acest sens, o analiză a Agenţiei brtanice a securităţii sanitare a scos la iveală faptul că bolnavii de covid-19 infectaţi cu varianta omicron a SARS-CoV-2 prezintă un risc mai mic de spitalizare cu până la 70% faţă de bolnavii de covid-19 infectaţi cu varianta indiană (delta).

„Această analiză, publicată joi şi care confirmă două studii britanice publicate miercuri, este însă extrem de incertă, din cauza numărului mic de bolnavi infectaţi cu (varianta) omicron spitalizaţi în prezent, a imposibilităţii măsurării efective a tuturor infecţiilor precedente şi unei răspândiri limitate a omicron în grupurile mai în vârstă. Cu toate acestea, din cauza unei răspândiri rapide a varantei omicron a noului coronavirus, presiunea asupra sistemului spitalicesc urmează să fie gravă, În pofida faptului că o mică proporţie (...) riscă spitalizarea, este vorba despre un număr important de persoane, iar presiunea asupra NHS, sistemul public britanic de sănătate, va crește”, subliniază într-un comunicat agenţia.

„Numărul cazurlor este în prezent foarte mare în Regatul Unit, iar chiar o răspândire relativ slabă care necesită o spitalizare va conduce la îmbolnăvirea gravă a unui număr important de persoane”, subliniază directoarea henerală a UKHSA, Jenny Harries.

Pe frontul vaccinării, analiza arată că vaccinarea cu un ”booster” îmbunătăţeşte protecţia asigurată de vaccinuri, însă aceasta dispare rapid şi prezintă o scădere cuprinsă între 15 şi 25% la aproximativ zece săptămâni după administrarea celei de a treia doze.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page