top of page

În contextul pandemiei de coronavirus, Libanul a impus cea mai dură carantină de pe pământ



La atingerea pragului psihologic de 100 de milioane de contaminări cu noul coronavirus, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au emis o nouă recomandare în ceea ce privește tratarea pacienților bolnavi de Covid-19. Potrivit acestora, medicii ar trebui să reducă dozele de anticoagulant pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge. „Celelalte lucruri incluse în aceste recomandări noi sunt că pacienții bolnavi de coronavirus care stau acasă ar trebui să folosească un oximetru pentru măsurarea saturației de oxigen în sânge, pentru a ști dacă starea lor de sănătate se înrăutățește și dacă ar trebui să fie tratați la spital. Mai recomandăm medicilor să poziționeze pacienții pe burtă pentru a îmbunătății fluxul de oxigen și de asemenea, folosirea unei doze reduse de anticoagulant pentru a preveni formarea de cheaguri în vasele de sânge. Sugerăm utilizarea unor doze scăzute, nu mari, pentri că cele mari pot provoca alte probleme”, a declarat o purtătoare de cuvânt a OMS, Margaret Harris.

De altă parte, oficialul a menționat în cadrul unui briefing la Geneva, că experții OMS deplasați la Wuhan, unde a izbucnit pandemia, în decembrie 2019, vor ieși din carantină în următoarele două zile și vor putea începe să lucreze cu cercetătorii chinezi pentru a afla originea virusului. Margaret Harris nu a vrut însă să comenteze întârzierile apărute în distribuirea vaccinurilor pentru Covid-19, în Uniunea Europeană. După ce Pfizer și-a întârziat livrările promise, AstraZeneca, care a dezvoltat un vaccin anti-coronavirus împreună cu Universitatea Oxford, a anunțat vinerea trecută că nu poate respecta volumul de livrări convenit până la sfârșitul lunii martie.

Între timp, Regatul Unit a devenit prima țară europeană care depășește 100.000 de morți asociate Covid-19. Cu 20.089 de cazuri de infectare înregistrate în ultimele 24 de ore, Ministerul britanic al Sănătății a confirmat 1.631 de decese în acelați interval, ridicând bilanțul total al pierderilor umane la 100.162 de morți.

În lume, depistarea a trei noi mutații ale coronavirusului, dau frisoane întregii omeniri. Tulpina britanică, cea din Africa de Sud și cea din Brazilia, au reușit să devină în scurt timp amenințarea numărul 1 a planetei. Găsită inițial în orașul Manaus, din pădurea amazoniană, varianta braziliană pare să devasteze totul în calea sa. Condițiile de unde a fost găsită sunt comparate cu o epidemie medievală de ciumă. Din cauza faptului că lipsa rezervelor vitale de oxigen pentru terapie îi determină pe oameni să se sufoce inclusiv pe paturile de spital, guvernul a înțeles cât de gravă este situația și a cerut ajutorul armatei. Astfel, soldații îi adună pe bolnavii în starea cea mai gravă, care sunt transportați cu avionul la spitalele din ale părți ale țării.

În prezent, oxigenul a devenit o marfă rară în Brazilia, la fel de prețioasă precum aurul. Membrii familiilor, ocoliți deocamdată de virus, stau la cozi nesfârșite pentru rezerve de oxigen. Au butelii mari, pe care speră să le poată umple pentru tratamentul bolnavilor. Acesta este adus de oriunde se poate, chiar și din Venezuela, o țară aproape în faliment cu unul dintre cele mai nefuncționale sisteme de sănătate din lume. „Sunt zile în care luăm oxigenyl și trebuie să decidem, pe baza nivelului de saturație din sânge, cine primește oxigen și va trăi și pe cine lăsăm să moară. Aceasta este realitatea”, a mărturisit un voluntar care s-a oferit să ajute cadrele medicale.

De la începutul epidemiei de coronavirus, Brazilia a pierdut aproape 220.000 de persoane iar eșecul gestionării crizei se pune pe umerii președintelui Jair Bolsonaro care nici acum, după un an, neagă adevăratul pericol. Între timp, țara a demarat campania de vaccinare însă, la peste 211 milioane de locuitori sunt doar 6 milioane de doze disponibile. Conform autorităților, nu se întrevăd livrări importante în viitor.

În alt colț al lumii, Libanul a introdus unele dintre cele mai severe restricții din lume, pe fondul creșterii numărului de infectări cu coronavirus. Instituit pe data de 14 ianuarie, lockdownul impus populației tocmai a fost prelungit cu încă două săptămâni, până pe 8 februarie. Potrivit noilor reguli, în afară de lucrătorii esențiali, restul oamenilor nu au voie să își părăsească locuințele indiferent că este zi sau noapte. Mai mult, acestora nu li se permite nici măcar să meargă la magazine, fiind nevoiți să își comande alimentele.

„La câteva zile după instituirea lockdown-ului a devenit deja foarte greu, întrucât eu și familia mea trebuie să lucrăm în aceeași casă. Deși este bine să petrecem mai mult timp cu familia, cu toții avem propriile noastre treburi și când avem întâlniri ne auzim unii pe alții. Asta îți poate distrage atenția și te împiedică să-ți termini munca la timp. Uneori nu pot studia din cauză că sunt stresată, pentru că ne dau prea multe de făcut. Cu siguranță nu este la fel să studiezi online ca atunci când ești prezent fizic și putem interacționa cu profesoara, iar ea ne poate explica lucrurile fiecăruia. Îmi este foarte dor de prietenii mei, chiar dacă vorbim online și încerc să-mi umplu timpul liber vizionând filme, cântând la pian, citind, dansând și mai pictez noaptea”, a explicat Laila, o elevă de 12 ani.

„Ne-a fost foarte greu, în special celor din industria hotelieră care trebuie să lucreze cu oaspeții (carantinați la sosirea în țară în hoteluri aprobate de guvern). Avem probleme cu unii dintre ei, care nu vor să respecte regulile și refuză să poarte mască sau să să facă testele obligatorii pentru Covid. Unii dintre oaspeți pur și simplu nu înțeleg că aceste reguli sunt impuse pentru a le proteja sănătatea. Lockdown-ul este foarte greu și pentru noi, circulația microbuzelor care transportau angajații la hotel au fost suspendată, așa că îmi pare foarte rău pentru cei care trebuie să meargă acasă sau să rămână la locul în care lucrează. Unii dintre noi ne-am pierdut slujbele, alții se luptă pentru salariul lor. Conducerea acestui hotel încearcă din răsputeri să ne țină fericiți, dar când lucrezi într-o pandemie și când ai de-a face cu oameni care nu înțeleg cât de gravă este situația, devi frustrat și te enervezi, pentru că simți că nu ești în siguranță. Până la urmă, trebuie să lucrați pentru a-ți susține familia, așa că acest situația este foarte tristă și aș dori doar ca Dumnezeu să ne dea putere și răbdare pentru a ne descurca”, a povestit Rasha, 22 de ani, recepționeră la un hotel.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page