top of page

În Berlin, oamenii străzii trebuie să dețină certificatul verde pentru a dormi la metrou


În timp ce noua varianta Covid-19, Omicron, se răspândește accelerat, fiind confirmată pe teritoriul a din ce în ce mai multe țări, autoritățile insistă ca oamenii să se vaccineze cât mai curând. Pentru a-i determina să apeleze la imunizare, în defavoarea testelor PCR pe care trebuie să și le plătească singuri ori de câte ori au nevoie să iasă în societate, oficialii impun certificatele verzi care atestă fie vaccinarea, fie trecerea și recuperarea din boală sau rezultatul negativ al unui test PCR.

În capitala germană, Berlin, autoritățile impun acest document chiar și oamenilor străzii care au de gând să doarmă la metrou. Astfel, în cazul în care persoanele fără adăpost nu deţin un statut 3G (sigla în germană de la “geimpft”, “genesen” şi “getestet”, însemnând “vaccinat”, “trecut prin bolă”, respectiv “testat negativ”), angajaţii transportului public din Berlin (BVG) vor putea să le expulzeze de pe peroane.

Această măsură vine la numai o zi după ce autoritățile au extins restricţiile care împiedică accesul în capitală şi în împrejurimi la mijloacele de transport public, inclusiv pe peroane, pentru berlinezii care nu deţin un certificat verde. „Această extindere a restricţiilor a generat critici la adresa guvernului oraşului-land Berlin, după ce temperaturile au scăzut la valori de aproape zero grade Celsius în timpul zilei şi în condiţiile în care reţeaua subterană a metroului berlinez era principalul refugiu pentru oamenii fără adăpost”, informează Protv.

“Suntem conştienţi că situaţia celor fără un acoperiş este deosebit de grea în pandemie. Totuşi, trebuie să respectăm legea de protecţie împotriva infecţiilor, iar cei fără adăpost pot efectua teste gratuite la centrele disponibile. De asemenea, Berlinul promovează o amplă campanie de vaccinare pentru persoanele fără adăpost, fie în cabinetele medicale, fie la centrele de vaccinare”, a declarat în cursul zilei de astăzi, senatoarea Elke Breitenbach pentru cotidianul Tageszeitung.

Între timp, tot mai multe țări caută soluții pentru a evita răspândirea accelerată a Omicron, punând în risc mult așteptatele sărbători de iarnă. În acest sens. Israelul a decis prelungirea cu zece zile a interdicției de intrare pe teritoriul său, aplicată cetățenilor străini.

Inițial, interdicţia trebuia să expire în cursul nopţii de duminică spre luni, însă prelungirea ei înseamnă că frontierele vor rămâne închise pentru străini până aproape de Crăciun.

„În plus, se prelungeşte măsura prin care toate persoanele care revin în Israel din orice ţară, inclusiv israelienii vaccinaţi, vor intra în carantină timp de cel puţin trei zile după sosire. Prelungirea măsurii de carantină mai trebuie totuşi aprobată de comisia pentru sănătate a parlamentului”, precizează comunicatul guvernului.

Cu toate că în prezent, numărul infectărilor cu coronavirus este relativ scăzut în această ţară, în Israel au apărut deja primele cazuri de infectare cu Omicron, varianta nouă a SARS-CoV-2 clasificată de OMS ca îngrijorătoare.



Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page