top of page

Zelenski: Ruși sunt patetici. Nu reușesc să cucerească Ucraina deși s-au pregătit 10 ani pentru atacSunt 19 zile de când Rusia a decis să ia planeta prin surprindere și să atace Ucraina, în dimineața de 24 februarie. Cu toate că Moscova a lansat numeroase avertizări cu privire la o astfel de acțiune dacă ucrainienii insistă să fie parte din NATO, nimeni nu a crezut că rușii vor fi în stare să provoace un război în Europa secolului 21.

În ciuda faptului că armata rusă este net superioară celei din Ucraina, președintele rus, Vladimir Putin este surprins de rezistența cu care luptă poporul vecin. Distrusă de bombardamente, cu milioane de cetățeni fugiți din țară, în prag de foamete și de pierdere a controlului asupra capitalei Kiev, Ucraina încă mai speră că americanii îi vor sări în ajutor. Până la un răspuns pozitiv venit din Statele Unite ale Americii, ucrainienii sunt ajutați de presiunea uriașă a protestelor din întreaga lume, a sancțiunilor împotriva Rusiei și a apelurilor lansate de lideri mondiali pentru pace.

În acest sens, astăzi, în cadrul primei sale vizite în Turcia, Cancelarul german, Olaf Scholz a făcut un apel la armistițiu în Ucraina, fiind susținut de președintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Astfel, cei doi lideri au lansat împreună un apel de la o încetare a focului în războiul din estul Europei. „Suntem perfect de acord că trebuie să existe un armistițiu cât mai curând posibil. Trebuie să fie create coridoare sigure pentru civili imediat”, a declarat Scholz.

„Ne vom continua cu fermitate eforturile pentru un armistiţiu permanent. Este prea devreme să vorbesc despre o posibilă achiziţionare de către Turcia a unor noi arme ruseşti, dată fiind invazia declanşată de Moscova în Ucraina. Ankara va lua o decizie după ce va vedea noile condiţii. În ciuda legăturilor noastre cu Rusia, până acum noi am oferit sprijin Ucrainei într-un mod în care aliaţii NATO nu au putut să o facă. Ankara va continua să trimită sprijin umanitar Kievului și vom continua să păstrăm relaţiile de prietenie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu preşedintele rus Vladimir Putin, a afirmat la rândul său Erdogan, adăugând că a convenit cu Scholz că eforturile diplomatice trebuie să continue.

Aliat tradiţional al Kievului, preşedintele turc a condamnat invazia rusă din Ucraina din prima zi a conflictului, la 24 februarie, dar nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei. Potrivit Știrilor Protv, „Turcia, ţară membră a NATO, a fost vizată de sancţiuni din partea SUA din cauza achiziţiei în 2020 a unor sisteme de apărare antirachetă S-400 de la Rusia şi a fost criticată de aliaţi occidentali în urma acestei decizii. Ankara a spus atunci că a optat pentru arme ruseşti deoarece aliaţii nu au oferit arme în condiţii satisfăcătoare”.

Între timp, pe câmpul de luptă, rachetele rusești continuă să bombardeze fără milă și fără pauză clădiri, instituții, infrastructură și oameni în Ucraina. De cealaltă parte, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a transmis că țara sa provoacă atâtea pierderi inamicului, încât acesta nu știe unde să mai caute ajutor. Potrivit unei înregistrări video care a fost postată pe Facebook de postul britanic Channel Four, Zelenski a declarat că atacatorii ruși sunt ”patetici”, deoarece nu reușesc să cucerească Ucraina nici chiar după ce s-au pregătit pentru acest război timp de 10 ani.

„Este a 19-a zi a rezistenței noastre. Forțele Armate Ucrainene sunt puternice și creative. Provocăm atâtea pierderi inamicului, încât acesta nu știe unde să găsească rezerve, unde să găsească ajutor, ajutor pentru ei, pentru invadatori. Este patetic. Dar noi nu avem timp să ne relaxăm. Rusia s-a pregătit pentru acest război de decade. Au adunat resurse militare semnificative pentru cucerirea vecinilor și pentru distrugerea Ucrainei și a Europei pe care o știm și pe care o prețuim.

Din acest motiv, noi trebuie să rămânem puternici și să luptăm ca să câștigăm pacea pe care ucrainenii o merită, o pace onestă cu garanții de securitate pentru statul nostru și poporul nostru, care va fi pusă pe hârtie”, a spus președintele Ucrainei.

Conform agenției EFE, Zelenski se va adresa marţi prin legătură video parlamentului Canadei, ţară unde trăiesc circa 1,5 milioane de persoane cu ascendenţă ucraineană.Etichete:

Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page