top of page

Zelenski promite că Ucraina va organiza ediția Eurovisionului de anul viitor



Unul dintre cele mai așteptate evenimente al anului desfășurat pe teritoriul Europei, dar și cel mai vizionat pe întreaga planetă, s-a încheiat cu un scandal de proporții. În timp ce în alți ani, acest concurs de muzică, a mai fost subiectul unor discuții legate de discriminare sau plagiat, anul acesta, juriul principal a fost acuzat de faptul că a sabotat adevăratul câștigător, acordând trofeul, Ucrainei.

Astfel, potrivit juriului mai multor țări, dar și a televotului din partea audienței, Moldova ar fi trebuit să fie marele câștigător al acestei ediții a Eurovisionului. În schimb, organizatorul principal al concursului a declarat câștigătoare, formația Kalush Orchestra, cu melodia „Stefania”. Oficialii sunt acuzați de faptul că a luat dreptul de vot al unor țări care plătit pentru participare și au votat corect, pentru a arăta empatie față de poporul ucrainean, victima unui război nemilos cu Rusia, încă de pe data de 24 februarie.

La auzul veștii că reprezentanții țării lui a câștigat Eurovision Song Contest (ESC), președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a jurat că nimeni nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la faptul că anul viitor concursul urmează să fie ținut pe teritoriul său, jurând că până la acea data vor exista condiții optime de desfășurare.

„Curajul nostru a impresionat lumea, muzica noastră a cucerit Europa! Anul viitor, Ucraina va găzdui Eurovision! Pentru a tria oară în istorie”, a spus Zelenski pe Telegram.

De altă parte, Ministrul ucrainean al Culturii, Alexandr Tkachenko, a spus că se gândeşte deja la un potenţial oraş pentru a găzdui anul viitor concursul.

Dacă pe primul loc s-a clasat Ucraina, podiumul a fost completat de Marea Britanie, cu „SPACE MAN” interpretată de Sam Ryder, Spania, cu melodia „SloMo”, interpretată de Chanel, Suedia: Cornelia Jakobs – “Hold Me Closer” și Serbia: Konstrakta – “In Corpore Sano”.

Moldova a ocupat locul 7, iar reprezentantul României s-a clasat pe locul al 18, din 25 de țări participante. Potrivit Televiziunii Române, juriul de la Torino, unde a avut loc finala Eurovision, a anulat votul juriului de la București. În cursul zilei de astăzi, TVR a spus că și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la concursul din acest an, achitând taxa de participare și pregătind momentul României cu ajutorul lui WRS și a melodiei sale, Llámame.

„Am fost surprinşi să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenţilor din finală, în numele juriului ţării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei,” a spus TVR pentru News.

În apărarea sa, EBU a comunicat că „în analiza voturilor date de juriile naţionale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate în rezultatele a şase ţări. Pentru a respecta Instrucţiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu vot similar).

TVR acuză EBU de faptul că România nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor „modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România. În schimb, responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului naţional a observat „neconcordanţa între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, şi notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunţat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului naţional.

„Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, aşa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferinţe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziţionare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiţia de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenţia organizatorului de a opera modificări asupra votului juraţilor României.

Reiterăm faptul că nici juraţii, nici reprezentanţii TVR, nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României. Aşadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator.

În acest context ieşit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un ‘substitut’ calculat într-un mod netransparent. În funcţie de răspunsul care ne va fi trimis, TVR îşi rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situaţiei create”, a comunicat TVR.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page