top of page

Vladimir Putin a fost sfidător la întâlnirea cu omologul său francez, Emmanuel Macron


După mai multe negocieri eșuate între Statele Unite și Rusia, în încercarea de a detensiona situația creată de prezența masivă a trupelor și echipamentelor militare ruse la granița cu Ucraina, președintele francez, Emmanuel Macron a mers la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus. Sperând că va obține pacea dinainte ca acest conflict să escaladeze, Macron și-a pus în risc imaginea, chiar înainte de alegerile prezidențiale din aprilie.

Astfel, luni seara, cei doi lideri s-au reunit pe teritoriul rus, la o masă albă. După o discuție care a durat aproape șase ore, Macron a declarat că Vladimir Putin i-a dat asigurări că tensiunile nu vor escalada. De cealaltă parte, liderul rus a dat de înțeles că s-ar fi înregistrat unele progrese. Totuși, Putin a avertizat, că întreaga Europă ar fi atrasă într-un conflict, dacă Ucraina va intra în NATO, și nu vor fi câștigători.

Presa internațională vede însă această întâlnire ca pe un eșec catastrofal al președintelui Macron, subliniind atitudinea sfidătoare și provocatoare a lui Putin. Gesticulând disprețuitor, liderul rus a declarat că peninsula Crimeea este a Rusiei pentru totdeauna ori că revoluția Maidan din Ucraina din 2014 a fost o „lovitură de stat”. Putin a invocat bombardamentele NATO din Serbia, Afganistan, Siria și Libia ca dovadă, în opinia lui, că Alianța nu este una defensivă. În ceea ce privește relația cu Ucraina, liderul de la Kremlin a descris situația apelând la un vers dintr-un cântec obscen rus, ce face aluzie la violuri: „Fie că-ți place sau nu-ți place, îndură, frumusețea mea...”

La toate acestea, Macron nu a avut practic nicio ripostă. „Cel mai important lucru e să ne mișcăm repede pentru a evita o escaladare. Dezordinea și instabilitatea nu sunt în interesul europenilor și nici al rușilor. Garanțiile concrete de securitate pentru membrii Uniunii Europene, pentru țările din regiune - Ucraina, Georgia, Belarus și pentru Rusia sunt provocarea de care trebuie să ne ocupăm”, a transmis Macron, după întâlnire.

La polul celălalt, președintele rus a precizat: „Unele dintre ideile lui (Macron n.r.), deși e prea devreme să vorbim despre acestea... cred că e posibil să folosească drept bază pentru pașii noștri următori. Vom vedea cum merg întâlnirile președintelui (francez n.r.). Imaginați-vă că Ucraina ar fi membră a NATO și încearcă să ia înapoi Crimeea prin mijloace militare. Înțelegeți că țările europene ar fi automat atrase într-un conflict militar cu Rusia. Rusia e una dintre puterile nucleare și își depășește cu mult adversarii europeni, iar acest război nu va avea câștigător. Nici nu veți apuca să clipiți. Eu unul nu doresc așa ceva și nici presedintele Macron nu dorește așa ceva. Tocmai de aceea a venit aici și de 6 ore mă torturează cu întrebări și propuneri”.

După vizita la Moscova, președintele francez a plecat astăzi în Kiev, capitala Ucrainei, pentru a transmite autorităților de acolo poziția și cerințele Kremlinului. Ulterior, președintele francez îl va suna din nou pe Putin ca să-i raporteze reacția Kievului.

Între timp, Statele Unite ale Americii stau cu ochii țintiți pe eforturile francezilor în încercarea de a evita pornirea unui război, la Casa Albă, Joe Biden l-a primit pe noul cancelar al Germaniei. În pofida tuturor insistențelor, Olaf Scholz a rămas evaziv în privința gazoductului Nord Stream 2, care ar dubla exporturile de gaz rusesc în Germania. Scholz nici macar nu a numit proiectul.

„Vom fi uniți, vom acționa împreună! Vom face toți pașii necesari și toate măsurile necesare vor fi luate de noi toți, împreună.Așa cum am spus deja, acționam împreună. Suntem absolut uniti și n-o vom apuca în direcții diferite”, a declarat Olaf Scholz.

În schimb, Biden a declarat tranșant: „Dacă Rusia invadează și asta înseamnă tancuri și trupe care trec din nou granițele Ucrainei, atunci nu va mai fi niciun Nord Stream 2. O să-i punem capăt. Nu știu ce o să facă. Și cred că în afară de el nu știe nimeni. Am fost cât se poate de direct și clar cu președintele Putin: Îi vom impune cele mai severe sancțiuni economice care au fost impuse vreodată”.

Între timp, Pentagonul a confirmat că Rusia continuă să adauge forţe militare în dispozitiv.

„Chiar şi în cursul weekend-ului l-am văzut pe domnul Putin sporind capacitatea militară de-a lungul graniţei cu Ucraina şi în Belarus”, a declarat John Kirby.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page