top of page

Varianta Omicron îngenunchează Marea Britanie



Cu numai o săptămână înainte de Crăciun, Europa anunță mai multe măsuri de restricții din cauza răspândirii noii variante a coronavirusului, Omicron. Depistată acum 21 de zile, această varianta a Covid-19 este cu mult mai contagioasă decât tulpina Delta, fapt pentru care, autoritățile au intrat în alertă de teamă că numărul noilor cazuri de infectare poate crește de la o zi la alta, provovând astfel o criză economică și sanitară, fără precedent.

Prezentă în peste 77 de țări, Omicron a devenit deja dominantă în cazurile raportate de Covid pe întreg teritoriul Marii Britanii. Multe dintre obișnuitele tradiții sau evenimente suferă anulări tocmai din necesitatea de precauție. Tot din acest motiv, regina Elisabeta a II-a a anulat prânzul tradițional, cu familia extinsă, organizat în Ajun de Crăciun.

Cu un număr copleșitor de mare de infectări cu Omicron, Marea Britanie a devenit rapid victima unor decizii europene de a i se interzice călătoriile. Astfel, Franța a anunțat că își închide granițele pentru britanci în timp ce România a trecut Anglia, Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor pe lista roșie. Conform noii măsuri, cei vaccinaţi, scapă de carantină, doar dacă au, si un rezultat negativ, la testare.

În cursul zilei de ieri, Marea Britanie a înregistrat cel mai mare număr de cazuri zilnice de coronavirus de la începutul pandemiei, peste 88 de mii, cu 10.000 mai multe decât miercuri, când fusese, de asemenea, un record. Spitalele britanice sunt deja coplesite, în primul rând din cauza personalului insuficient. Din păcate, și foarte multe cadre medicale sunt obligate să se izoleze după ce au interacționat cu persoane infectate cu Omicron.

În acest moment, recomandarea celei de-a treia doze de vaccin (numită și doza booster) pare cea mai optimă soluție împotriva Omicron. Totuși un număr din ce în ce mai mare de persoane refuză să se vaccineze după ce și-au pierdut încrederea în potențialul vaccinului, acuzând că se discută deja de prea multe variante Covid-19 și prea multe doze suplimentare. Pentru a-i determina să se imunizeze, autoritățile impun certificatul verde ca un plan de rezervă.

Acest document are menirea de a demonstra dacă o persoană a fost vaccinată, este testată negativ sau a trecut prin boală. „Uniunea Europeană este pe cale sa limiteze la nouă luni, valabilitatea certificatului de vaccinare cu schema din două doze pentru călătoriile in interiorul spatiului comunitar. Reducerea perioadei este menită să încurajeze vaccinarea cu doza a treia”, a declarat Nigel Wonnacott, purtător de cuvânt Brittany Ferries.

De altă parte, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei European, a avertizat: „Varianta Omicron ne amenință cu adevărat. Se răspândește într-un ritm feroce. Ne putem apăra prin accelerarea vaccinării, inclusiv pentru copiii de la 5 ani în sus, prin administrarea dozei booster și prin restul măsurilor de protecție”.

De altfel, la summitul european de joi au fost discuții tensionate dupa ce Italia, Portugalia şi Grecia au declarat că vor cere la frontiere nu doar dovada vaccinarii, ci și teste negative. De altă parte, La Bruxelles, oficialii Uniunii Europeane fac pași către adoptarea unor noi măsuri valabile pentru întreg spațiul comunitar. Certificatul verde, necesar inclusiv pentru călătorii, va fi valabil cel mult nouă luni. Poate fi prelungit cu ajutorul dozei booster.

Comparativ cu varianta Delta, Omicron este responsabilă de infectarea tinerilor și a copiilor. Din acest motiv, mii de copii din Europa au fost vaccinați. În toiul pregătirilor de sărbători, mii de copii din Grecia, Spania, Germania și Italia au fost duși de părinți la centrele de vaccinare pentru a primi serul anti-Covid. Astfel, la numai o lună după ce Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat serul Pfizer pentru cei mici, mai multe țări europene desfășoară campanii de vaccinare anti-Covid pentru copiii cu vârste între 5 și 11 ani.

“Am venit cu fiul nostru în prima zi să ne vaccinăm. Au fost foarte bine organizați și foarte rapizi. Cu siguranță îl vom aduce și pentru rapel cât mai curând posibil, astfel încât să fim complet acoperiți”, a spus o femeie din Grecia. “La copiii cu vârste de peste 5 ani li se va cere un test PCR negativ realizat cu 72 de ore înainte de călătorie. Aceasta este o măsură temporară, introdusă în perioada sărbătorilor, pentru a reduce răspândirea variantei Omicorn”, a explicat Mina Gaga, viceministru ministerul sanătății Grecia.

În plus, Guvernul elen a anunțat si înăsprirea condiţiilor de intrare pe teritoriul tarii. Începând de duminică, în Grecia se intra doar în baza unui test PCR negativ, făcut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page