top of page

Varianta Omicron este responsabilă pentru 60% din cazurile noi de Covid la nivel mondial


Cu toate că de-a lungul celor doi ani de pandemie de coronavirus, omenirea s-a confruntat cu mai multe variante derivate din acesta, Omicron pare să fie cea mai contagioasă dintre toate. La puțin peste o lună de când a fost depistat primul caz de infectare cu Omicron (în Botsawana și Africa de Sud), această tulpină se regăsește deja în peste 100 de țări creând un tsunami de cazuri noi. În unele state, Omicron este varianta dominantă, îngrijorându-i pe oficiali care, insistă ca populația să se vaccineze și cu a treia doză de vaccin (doza booster) pentru o eficiență ridicată.

De altă parte, numărul exploziv de persoane contaminate face ca Omicron să reprezinte cea mai mare amenințare pentru cei vulnerabili în timp ce pentru autorități, rata mare de infectare înseamnă că în curând, planeta va experimenta cea mai mare acoperire iar Covid-19 va deveni la fel de banal ca și gripa sezonieră.

Astfel, potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), răspândirea variantei Omicron va transforma Covid-19 într-o boală endemică, cu care omenirea poate învăța să trăiască. De altă parte, Agenția nu este convinsă că o a patra doză de vaccin este necesară, avertizând că vaccinarea repetată anticovid nu este o strategie durabilă.

„Nimeni nu ştie exact când ne vom afla la capătul tunelului, dar vom ajunge acolo. Momentan, nu trebue să uităm că ne aflăm în continuare în pandemie”, a declarat marţi şeful strategiei de vaccinare la EMA, cu sediul la AMsterdam, Marco Cavaleri.

Conform datelor oficiale publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dacă în urmă cu două săptămâni, varianta Omicron era detectată în 1,6% din noile cazuri de Covid-19 la nivel global analizate în laboratoare, astăzi, aceasta reprezintă deja 58,5% din totalul noilor contagieri, depăşind tulpina Delta şi devenind dominantă la nivel mondial. Raportul epidemiologic săptămânal al OMS, publicat miercuri, arată că din cele 357.000 de teste realizate de reţeaua globală de laboratoare GISAID în ultimele 30 de zile, peste 208.000 au detectat varianta Omicron.

Alte 147.000 de teste (circa 41%) au corespuns variantei Delta, care în rezultatele din urmă cu două săptămâni reprezenta încă 96% din cazuri şi care a fost tulpina dominantă în cea mai mare parte a anului 2021.

„Noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2 este capabilă să evite imunitatea. În prezent există deja contagieri inclusiv în rândul celor vaccinaţi şi al celor care au trecut prin boală şi care au dezvoltat anticorpi. Ddovezi tot mai numeroase arată că varianta Omicron cauzează forme mai puţin grave de COVID-19 decât variantele anterioare ale virusului. Totuşi, riscurile sanitare pe care le implică varianta Omicron continuă să fie foarte ridicate, având în vedere că această variantă virală duce la o creştere a numărului de spitalizări şi de decese în rândul persoanelor vulnerabile. Cel mai ridicat număr zilnic de contagieri din peste doi ani de pandemie corespunde zilei de 6 ianuarie, cu peste 2,6 milioane de de cazuri la nivel global - un număr care ar putea fi în realitate mai mare, ţinând cont de numărul mare de infectări diagnosticate prin teste antigen realizate la domiciliu şi care rămân neraportate. De atunci, pragul de 2 milioane de cazuri a fost depăşit şi în alte zile şi experţii medicali nu au confirmat încă un vârf al contagierilor, deşi unele dintre primele ţări afectate de Omicron, precum Africa de Sud, par să-l fi atins deja”, precizează raportul OMS.

De părere că varianta Omicron va stopa pandemia de coronavirus transformând-o mai degrabă într-o nouă normalitate cu care oamenii se vor obișnui este și miliardarul Bill Gates. Potrivit acestuia, odată ce valul actual se va diminua, țările se pot aștepta să înregistreze mult mai puține cazuri în 2022 Odată ce se va întâmpla acest lucru, Covid poate fi cel mai probabil tratat mai mult ca gripa sezonieră.

„Omicron va crea multă imunitate, cel puțin pentru anul viitor. Momentul contează: Dacă o parte suficientă din țară poate menține un anumit nivel de imunitate simultană împotriva Covid, fie că este indusă de vaccinuri sau în alt mod, circulația virusului ar putea încetini suficient de mult timp pentru ca pandemia să treacă în acea fază endemică.

„Omicron este încă posibil să facă ravagii în sistemul de sănătate din SUA de acum până atunci. Până când Omicron se va retrage, persoanele nevaccinate vor continua să se confrunte cu cele mai grave cazuri de Covid. De asemenea, sistemele de sănătate din întreaga lume vor continua să fie provocate de transmisibilitatea extrem de mare a variantei Omicron. O variantă mai transmisibilă nu este probabilă, dar am fost surprinși de multe ori în timpul acestei pandemii”, a scris Bill Gates, marți, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri pe Twitter cu Devi Sridhar, președinte al catedrei de sănătate publică globală de la Universitatea din Edinburgh.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page