„Varianta Omicron ar putea aduce cu sine sfârșitul pandemiei”


După mai bine de doi ani de când a fost depistat primul caz de infectare cu coronavirus, în China, la sfârșitul anului 2019, omenirea încă se mai confruntă cu amenințarea acestui inamic invizibil. Numărul covârșitor de cazuri de infectare și de decese a determinat autoritățile din întreaga lume să ia măsuri radicale de prevenție a răspândirii, impunând astfel un nou stil de viață care restricționează libertatea de mișcare a omului. Mai mult, în anumite țări, decizia de a-i obliga pe oameni să se vaccineze, este puternic criticată, acuzându-se chiar libertatea la viață.

Totuși, după un an în care varianta Delta a cauzat o explozie de cazuri noi zilnice, tulpina Omicron, descoperită la finalul lunii noiembrie a anului trecut, este văzută ca un potențial factor declanșator al finalului pandemiei.

Astfel, în ciuda faptului că este mult mai contagioasă decât Delta, Omicron ar putea aduce cu sine sfârșitul pandemiei tocmai pentru faptul că această tulpină se răspândește foarte repede, dar nu este la fel de periculoasă.

„Aceasta este explicația pentru numărul mare de cazuri și cel foarte mic de spitalizări, comparativ cu tulpinile anterioare. Iar persoanele imunizate prin boală, în combinație cu cele care se vaccinează, pot duce, în sfârșit la ceea ce doctorii numesc imunitate de turmă”, explică medicii sud-africani care, în noiembrie 2021, când varianta Omicron începuse deja să se răspândească în Africa de Sud, se aşteptau la un număr uriaş de pacienţi infectaţi cu noua tulpină. Mai mult, în acea perioadă, autoritățile au decis preventiv să înfiinţeze şi spitale de campanie. Totuși, în comparație cu celelalte variante, printre care și Delta care a fost cea mai periculoasă, Omicron a adus infectări foarte multe şi spitalizări foarte puţine.

„Cred că în valul al patrulea am văzut o situaţie cu totul diferită. Am văzut o variantă mult mai uşoară şi mai moderată de Covid-19. La nivel global, trebuie să găsim un echilibru, adică o soluţie prin care societatea să funcţioneze din nou normal”, a precizat Dr. Richard Friedland, Group CEO, Netcare.

În ciuda răspândirii accelerate, chiar și în Africa de Sud, unde a fost descoperită, valul de infectări produs de Omicron a avut un impact moderat asupra societății. Conform oamenilor de știință, numărul mare de infectări precedente şi rata de vaccinare ridicată au redus considerabil impactul valului “Omicron”.

Între timp, cercetările pe această nouă variantă a coronavirusului continuă nestingherit. Într-un laborator din oraşul sud-african Durban, o echipă de medici şi specialişti în virusologie încearcă să afle noi informaţii despre tulpina Omicron. „Se răspândeşte foarte rapid, dar nu provoacă o formă gravă a bolii”, mărturisește Alex Sigal, virusolog, Africa Health Research Institute adăugând că, cele mai recente rezultate clinice arată că, cel puţin într-un mediu controlat, infecţiile cu tulpina Omicron protejează.

„Pe scurt, un pacient infectat cu tulpina Omicron e ferit în bună măsură de infecţia cu tulpina Delta. Asta nu înseamnă, însă, că nu poate să apară o mutaţie nouă, mult mai periculoasă. Sunt şanse bune să fim tot aici (peste un an) şi să disecăm o altă tulpină de Covid. Poate că virusul ăsta o să ne surprindă iar. Dar, după mine, ştim mai multe despre acest virus decât ştiam în urmă cu un an. Şi peste încă un an o să fim şi mai bine pregătiţi”, completează expertul.

Astfel, în opinia cercetătorilor, finalul pandemiei poate fi mai aproape și datorită tulpinii Omicron. De altă parte, în multe țări ale lumii, numărul de cazuri zilnice cu infectări continuă să înregistreze record după record. Dacă în statul american Georgia, spitalele sunt