top of page

Varianta indiană de Covid este mai contagioasă decât cea britanică, dar nu și mai mortală



În contextul în care mai multe țări ale lumii au decis să riște în fața amenințării variantelor de coronavirus și au anunțat deschiderea granițelor pentru călătorii străini, Republica Cehă s-a gândit să adopte aceiași decizie. Astfel, în cursul zilei de ieri, Guvernul de la Praga a anunțat că dorește să redeschidă frontierele pentru cetățenii din UE și Serbia la 21 iunie. Pentru că țara își revine treptat după pandemia de Covid-19, oficialii cred că este timpul ca oamenii să se poată bucura din nou de normalitate. Pentru cei care vor să viziteze Cehia, autoritățile cer fie o adeverință de vaccinare, fie un test negativ sau un certificat de recuperare post-coronavirus. Dispoziții similare erau deja în vigoare pentru cetățenii germani, austrieci, croați, maghiari, polonezi, slovaci și sloveni. Tot începând de ieri, Guvernul ceh a majorat limita numărului de participanți la evenimente culturale, la 1.000 în interior și 2.000 în aer liber și le-a permis elevilor și profesorilor acestora să nu mai poarte măști în majoritatea regiunilor țării.

O altă țară care face un pas către normalitate este Statele Unite ale Americii. Autoritățile din New York au decis să organizeze un mega-concert pentru a marca ieșirea din pandemie. Astfel, primăria l-a cooptat pe producătorul muzical Clive Davis pentru a sărbători pentru trei ore cu 60.000 de spectatori, recuperarea orașului după pandemia de coronavirus. Cu toate că până acum nu există niciun artist confirmat, organizatorii se gândesc să reunească opt staruri iconice pentru a-i distra pe zecile de mii de spectatori cu prezența fizică dar și milioanele din întreaga lume, cu ajutorul unei transmisiuni TV. Conform producătorului în vârstă de 89 de ani, majoritatea biletelor vor fi gratuite, deși vor exista câteva locuri VIP cu plată. Potrivit primarului De Blasio, la concert vor exista zone pentru persoane vaccinate - pentru care se vor rezerva circa 70 la sută dintre bilete - precum şi zone pentru persoane care nu s-au vaccinat.

Evenimentul este programat pentru data de 21 august și va face parte dintr-o săptămână de celebrări pentru a marca redeschiderea acestui epicentru mondial de coronavirus. Locul ales pentru mega-concert este situat în Central Park, o locație extrem de faimoasă pentru astfel de evenimente. După ce a fost lovit din plin de pandemia de coronavirus, New York (cel mai afectat oraș american) și-a accelerat redeschiderea, încercând să reactiveze economia locală și turismul, care este una din principalele sale surse de venituri. Chiar dacă în Big Apple au fost ridicate marea parte a restricțiilor impuse centrelor de agrement și restaurantelor, nu s-a desfășurat încă un concert de asemenea proporții.

Între timp, dorința a tot mai multe țări de a face pași către normalitate este susținută intens de campaniile de vaccinare. Acestea, la rândul, sunt într-o cursă directă cu tulpinile coronavirusului care se răspândesc într-un ritm extrem de accelerat.

Pentru a se poziționa și mai bine în fața acestor amenințări, specialiștii caută de zor să efectueze studii asupra tulpinilor, încercând să le înțeleagă efectele și puterea de acțiune. În acest sens, un studiu realizat de Indian SARS-CoV-2 Genomic Consortia (INSACOG) şi de National Centre for Disease Control (NCDC) a relevat că varianta Delta (B.1.617) şi tulpina sa secundară B.1.617.2 sunt capabile să atingă o viteză foarte mare de răspândire în rândul populaţiei, potrivit unui studiu preliminar realizat de guvernul indian. Practic, conform experților, varianta indiană a coronavirusului este cu 50% mai contagioasă decât cea britanică. “Un studiu preliminar, care trebuie încă revizuit, clarifică totuşi că această mutaţie nu a avut o influenţă preponderentă asupra creşterii ratei de mortalitate cu până la 4.000 de decese pe zi, care ar putea fi asociată sistemului deficitar de sănătate, printre alţi factori“, informează Protv.

India (locul unde s-a detectat pentru prima oară varianta Delta) s-a confruntat în ultimele trei luni cu un val de contagieri care a plasat sistemul sanitar în colaps. În luna mai, țara a ajuns să înregistreze 400.000 de cazuri de infectare pe zi, comparativ cu cele sub 10.000 de cazuri zilnice raportate în luna februarie.

“Varianta Delta are un grad înalt de transmisibilitate (...) care este cu până la 50% mai mare decât B.1.1.7, varianta Alfa detectată pentru prima oară în Marea Britanie, ca urmare a unei încărcături virale mai mari şi o capacitate mai mare de penetrare a sistemului imunitar. Deşi datele sugerează că o creştere timpurile a cazurilor a avut loc între ianuarie şi februarie, asociată variantei britanice şi celebrării unor ritualuri religioase cu o amplă participare de persoane, în săptămânile ulterioare datele arată o recrudescenţă a contagierilor cu varianta B.1.617 şi a tulpinii secundare B.1.617.2”, se arată în studiu.

În ceea ce privește rata de mortalitate, experții nu cred că varianta Delta este mai nocivă decât Alfa. Conform cercetării, numărul alarmant al deceselor în India poate fi asociată combinării unor factori multipli, precum colapsul sistemului sanitar, sau lipsa paturilor la ATI şi a oxigenului medical. În prezent, curba epidemică a intrat pe o pantă descendentă în India, care a luni a raportat sub 100.000 de contagieri şi 2.400 de decese, cele mai scăzute cifre raportate în ultimele două luni.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page