top of page

Varianta Delta a scăzut eficiența vaccinurilor Pfizer și Moderna de la 91% la 66%




Conștienți de faptul că varianta Delta a noului coronavirus este cu 70% mai contagioasă decât celelalte tulpini depistate până în prezent, specialiștii au demarat mai multe studii urmărind să înțeleagă nivelul de eficacitate a vaccinurilor împotriva acesteia.

Astfel, în cursul zilei de ieri, autoritățile sanitare americane au făcut publice rezultatele unui studiu care arată că eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna împotriva infectării cu Covid-19 a scăzut de la 91% la 66% de când varianta Delta a devenit dominantă pe teritoriul Statelor Unite. Studiul a fost realizat pe mii de angajați din centre de îngrijire și spitale din șase state și a urmărit examinarea performanței vaccinurilor în condiții reale. De-a lungul studiului, participanții au fost testați săptămânal atât pentru infectările simptomatice, cât și pentru cele asimptomatice. Până în prezent, aproape toți angajații din domeniul sănătății americane au fost injectați cu serurile de la Pfizer sau Moderna.

Dacă în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021, eficacitatea vaccinurilor în prevenirea infectării a fost de 91%, răspândirea alarmantă a variantei Delta (cunoscută inițial ca tulpina indiană), a determinat o scădere semnificativă a eficienței acestora. Potrivit datelor publicate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate publică din SUA, după ce varianta Delta a devenit dominantă (însemnând că aceasta a fost identificată în peste 50% din cazuri), eficiența vaccinurilor a scăzut la 66%.

„Acest declin poate fi cauzat nu doar de varianta Delta, ci și de o erodare în timp a eficicacității vaccinurilor. Deși aceste date intermediare sugerează o reducere moderată a eficacității vaccinurilor anti-Covid-19 în prevenirea infectării, faptul că reducerea infectărilor rămâne la două treimi subliniază importanța și beneficiile continue ale vaccinării”, avertizează autorii studiului.

De altă parte, datele publicate ieri nu au urmărit și diferența între eficacitatea vaccinului Moderna și cea a serului Pfizer. Totuși această scădere a eficacității în cazul variantei Delta este confirmată și de alte studii, chiar dacă cifra exactă diferă de la un studiu la altul. Concluzia studiilor care arată că în fața variantei Delta, vaccinurile își pierd din putere, determină autoritățile sanitare americane să insiste cu privire la o campanie de rapel începând cu mijlocul lunii septembrie pentru toți adulții americani care au primit a doua doză în urmă cu opt luni.

Potrivit experților, administrarea celei de-a treia doze de vaccin ar oferi o protecție mai mare și mai îndelungată în lupta cu varianta Delta. Cu toate acestea, protecția vaccinurilor împotriva cazurilor severe, a spitalizărilor și a deceselor rămâne ridicată.

Responsabilă pentru mai mult de 98% din cazurile de contaminare înregistrate pe teritoriul Statelor Unite, varianta Delta este o adevărată amenințare pentru cei care nu s-au vaccinat până acum. Un studiu lansat de CDC și efectuat pe pacienți din Los Angeles în perioada cuprinsă între începutul lunii mai și sfârșitul lunii iulie, arată că persoanele nevaccinate sunt de 29 de ori mai susceptibile de a fi spitalizate decât persoanele vaccinate.

Varianta Delta nu este dominantă doar în Statele Unite ci într-un număr foarte mare de țări, printre care și India. De teama confruntării cu un nou val al pandemiei în contextul în care se apropie venirea toamnei și a vremii răcoroase, ministrul indian al Sănătății a precizat că se va lua în calcul accelerarea vaccinării profesorilor oradtă cu reluarea cursurilor școlare în format fizic. Din cauza pandemiei de Covid-19, sute de milioane de elevi au fost nevoiți să rămână acasă timp de mai multe luni. În ceea ce privesc copiii din familiile sărace, aceștia au avut un acces limitat sau chiar deloc la educația online.

Săptămâna trecută însă, India a aprobat primul vaccin anti-coronavirus pentru adolescenți. Acum, autoritățile se concentrează pe accelerarea vaccinării tuturor celor aproximativ 10 milioane de profesori și învățători din școlile indiene. „Am cerut tuturor statelor federale să încerce să îi vaccineze pe toți profesorii din școli în regim de prioritate de Ziua Profesorilor, care este sărbătorită pe data de 5 septembrie. Statele federale indiene vor primi în acest scop peste 20 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri anti-Covid-19”, a anunțat ministrul indian al Sănătății, Mansukh Mandaviya.

Cu toate că mai multe state indiene au încercat să își redeschidă școlile după debutul pandemiei de anul trecut, detectarea în perimetrele lor a mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus le-a determinat să se închidă din nou. Conform unui raport parlamentar publicat în această lună afirmă că pandemia de Covid-19 a întrerupt procesul educaţional pentru aproape 320 de milioane de elevi indieni din şcolile, liceele şi universităţile naţionale.

Raportul recomandă “accelerarea campaniilor de vaccinare pentru toţi elevii, studenţii şi personalul auxiliar, pentru ca şcolile să poată să reînceapă să funcţioneze în regim normal cât mai devreme posibil”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page