top of page

Vaccinul anti-Covid produs de Johnson & Johnson ar putea fi al patrulea care are undă verde în UE



În lupta pe care omenirea o dă împotriva noului coronavirus, vaccinurile par să fie una dintre cele mai puternice arme pe care autoritățile o au în acest moment. Din păcate, vestea că există mai multe vaccinuri cu eficiență ridicată, a fost umbrită ulterior de incapacitatea de livrare la timp a dozelor promise prin contracte de către marile companii farmaceutice. În disperarea de a salva cât mai multe vieți, autoritățile sunt în stare să plătească orice preț. De altă parte, fabricarea și aprobarea de noi vaccinuri pare să fie cheia succesului financiar în 2020 și 2021, fapt pentru care, mai mulți giganți farmaceutici s-au înscris în cursă.

Cu o piață de desfășurare enormă, Uniunea Europeană pare să fie ținta perfectă pentru multe dintre aceste companii care doresc să aibă serurile produse de ei, aprobate și administrate pe teritoriile celor 27 de state membre. În acest sens, compania farmaceutică americană Johnson & Johnson a depus cerere de autorizare a vaccinului său anti-coronavirus în UE. Decizia, care va fi luată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) este așteptată undeva în luna martie. Dacă serul produs de Johnson & Johnson va primi undă verde, acesta va deveni al patrulea aprobat în Uniunea Europeană (după serurile dezvoltate de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oford, Pfizer/BioNTech și Moderna). „EMA a primit o cerere de autorizare de punere pe piață a vaccinului contra Covid-19 dezvoltat de Janssen-Cilag International N.V. Experții europeni ar putea emite o părere la mijlocul lui martie, cu condiția ca datele companiei cu privire la eficiență, siguranță și calitate a vaccinului să fie suficient de complete și convingătoare”, a indicat Agenția al cărui sediul se află la Amsterdam.

De altfel, vaccinul Johnson & Johnson a fost supus unei evaluări continue de către EMA încă de la 1 decembrie. Dacă acesta va fi aprobat, Uniunea Europeană urmează să primească 200 de milioane de doze comandate, cu o opțiune pentru 200 de milioane în plus. În cazul autorizării, 100 milioane de doze trebuie livrate de acum și până în iunie.

Între timp, specialiștii nu contenesc cu studiile efectuate atât pe vaccinurile deja administrate cât și pe caracteristicile noului coronavirus și ale celor trei mutații detectate (britanică, sud-africană și braziliană). În acest sens, conform unei cercetări publicate la începutul acestei săptămâni de revista Radiology, mai multe examinări ale imaginilor de rezonanță magnetică (RMN) au relevat anomalii semnificative ale ochilor unor pacienți care au suferit forme grave de Covid-19.

Potrivit studiului, efectuat în Franța, se recomandă efectuarea unor consultații oftalmologice în cazul acestor pacienți cu scopul de a detecta efecte potențial grave ale coronavirusului asupra ochilor și inițierea astfel din timp a unor tratamente adecvate. În opinia experților, noul coronavirus nu ar ataca doar plămânii ci, acesta ar fi asociat și cu apariția unor afecțiuni oculare, precum conjuctivita sau retinopatia, care pot provoca pierderea vederii. „În cadrul acestui studiu Societatea Franceză de Neuroradiologie a evaluat prin examene RMN un număr de 129 de pacienţi cu forme grave de COVID-19. Nouă dintre ei (7%) au prezentat anomalii ale globului ocular, iar imaginile au evidenţiat unul sau mai mulţi noduli în partea posterioară a globului ocular. Opt dintre aceşti nouă pacienţi au necesitat internare la ATI în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2. Dar toţi cei nouă aveau noduli în regiunea maculară, zona de pe fundul ochiului responsabilă cu vederea centrală, iar opt dintre ei aveau noduli la ambii ochi”, informează Protv.

În prezent, motivul apariției acestor noduli este încă incert, însă medicii care au efectuat studiul presupun că ar avea legătură cu inflamația cauzată de virus. „Un alt factor ar putea fi drenajul inadecvat al venelor ochilor, problemă observată la pacienții care au stat mult timp la ATI intubați sau în poziția cu fața în jos. Șapte dintre pacienții din acest studiu care au prezentat anomalii oculare au stat mult timp în această poziție”, completează Protv.

Rezultatul acestei cercetări susține astfel ipoteza conform căreia infectarea cu noul coronavirus are consecințe mai severe în cazul persoanelor care au și alte probleme de sănătate.

Topica contaminării cu noul coronavirus rămâne cea mai urmărită și dezbătută în acest moment, având în vedere că planeta continuă să piardă zilnic vieți omenești din cauza acestui inamic invizibil. O veste proastă vine din Slovecia, unde autoritățile se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității legate de Covid-19 din lume. Pentru că în ultimele două săptămânii slovacii au raportat 23 de decese la 100.000 de locuitori, autoritățile au decis însăprirea controalelor atât de la frontieră cât și din interiorul țării. Potrivit Ministerului Sănătăţii, oricine intră în ţară va trebui să stea în carantină 14 zile, iar unele puncte de trecere a frontierei, cu tranzit mai redus, au fost închise - către Polonia, chiar de luni. „Noul regim la frontiere urmăreşte să împiedice propagarea noilor mutaţii ale coronavirusului”, a declarat ministrul sănătăţii, Marek Krajci.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page