„Vaccinul împotriva coronavirus ar trebui făcut anual, la fel ca în cazul gripei sezoniere”Chiar dacă eforturile și speranța producerii unui vaccin anti coronavirus au fost cele mai mari intense intense arme ale anului trecut împotriva acestei pandemii, faptul că în prezent există mai multe seruri eficiente dar și trei mutații ale virusului, îi determină pe specialiști să ia în calcul faptul că este posibil ca vaccinurile să nu pună capăt acestei lupte. Mai mult, conform responsabililor britanici, ar putea fi necesară și o a treia doză de vaccin anti-coronavirus, în toamnă, pentru a ne feri de noile tulpini ale acestui inamic invizibil. Potrivit experților însă, ar fi mai plauzibil un scenariu în care vaccinul împotriva coronavirus ar trebui făcut anual, la fel ca în cazul gripei sezoniere.

În condițiile depistării tulpinilor engleze, braziliene și sud-africane, este nevoie de câteva săptămâni sau luni ca vaccinurile să poată fi ajustate astfel încât acestea să poată răspunde mai bine noilor mutații. „Știm că putem produce noi variante de vaccin şi suntem gata să revaccinăm, adică să administrăm o a treia doză de rapel, pentru protecţia naţiunii. Dacă se produc mutaţii ale virusului, trebuie să fim pregătiţi cu noi variante de vaccin. Așa cum ne-a cerut șeful guvernului, punem la punct un plan cu privire la viitorul programului de vaccinare anti-COVID, de felul celui pentru gripa sezonieră”, a declarat Nadhim Zahawi, ministrul pentru vaccinare din Marea Britanie.

Până în prezent, Marea Britanie ocupă primul loc în topul țărilor europene cu cea mai mare rată de vaccinare, după ce autoritățile au reușit în timp record să vaccineze peste 12 milioane de britanici. În cazul celor care nu se pot deplasa la centrele de vaccinare, aceștia sunt vizitați de echipe medicale care îi înjectează acasă.

O altă problemă este ridicată de faptul că rezultatul unor studii recente a descoperit faptul că vaccinul produs de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, oferă protecție minimă împotriva cazurilor ușoare și moderate de Covid, provocate de varianta sud-africană. Responsabilă de 90% dintre infectările din Africa de Sud, această variantă s-a răspândit deja în foarte multe alte țări din lume, îndeosebi în Marea Britanie. „Toată această eficiență a vaccinului care a fost stabilită nu este împotriva variantei pe care o avem acum în Africa de Sud și care se răspândește în toată lumea”, a mărturisit Shabir Madhi, profesor la Universitatea din Witwatersrand (Africa de Sud).

În ceea ce privesc formele severe de boală, care necesită spitalizare, efectul vaccinului dezvoltat de AstraZeneca nu a putut fi evaluat corespunzător deoarece participanții la studiu au fost reprezentați de adulți tineri și sănătoși. „Vaccinarea cu serul AstraZeneca trebuie oprită temporar, până vom avea informații despre eficacitatea clinică”, a punctat Salim Abdool Karim, președintele comitetului pentru coronavirus din Africa de Sud.

În Israel, un alt studiu recent arată că vaccinarea împotriva noului coronavirus este eficientă atât în prevenirea contaminării cât și a unor forme serioase de Covid. În prezent, peste 40% dintre israelieni au fost imunizați, iar autoritățile confirmă că impactul imunizării este categoric după a doua doză. „Suntem sub o presiune masivă, cu șase secții Covid pline ochi, iar numărul celor spitalizați e în creștere. În principal, avem tineri, încă nevaccinați, și mai puțin bătrâni. Deja se simte impactul vaccinării”, a declarat dr. Guy Choshen, manager la Corona Unit în cadrul Tel Aviv Sourasky Medical Center.

În Germania, autoritățile dau semne că ar vrea să prelungească carantina impusă momentan până pe data de 14 februarie. „Văd luminița de la capătul tunelului, dar încă suntem într-o fază extrem de dificilă. Nu ajută la nimic să redeschidem pentru că, după scurt timp, să închidem la loc, din păcate multe țări vecine au fost în situația asta. Cât de mult aș vrea să am vești bune! Dar nu are rost.