top of page

Ursula von der Leyen: „O cursă contracronometru a început împotriva Omicron”



De când s-a anunțat public faptul că o nouă variantă a coronavirusului a fost depistată în Botswana şi Africa de Sud, omenirea pare să nu mai aibă pace. În timp ce specialiștii analizează de zor toate caracteristicile Omicron-ului, autoritățile tuturor țărilor sunt în alertă în ceea ce privesc măsurile de luptă împotriva acestui inamic invizibil.

De teamă că această nouă tulpină s-ar putea transforma într-o catastrofă umanitară, mai multe state au decis deja să impună restricții pentru cei care se întorc din Africa de Sud, în timp ce altele au anunțat deja că închid granițele străinilor.

În Europa, nivelul de alertă este cu atât mai ridicat cu cât în prezent, Austria și Slovacia erau deja în carantină națională pentru a scădea numărul de infectări cu varianta Delta. În acest sens, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut populației europene să își ia măsuri de precauție pentru a le da astfel cercetătorilor timp să analizeze această nouă variantă.

„Ştim că suntem acum angajaţi într-o cursă contracronometru. Producătorii de vaccinuri au nevoie de două până la trei săptămâni pentru a avea o viziune completă asupra caracteristicilor mutaţiilor acestei noi variante care a fost semnalată de Africa de Sud către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe 24 noiembrie. Trebuie să câştigăm timp. Cerem europenilor să se vaccineze, să poarte masca şi să respecte distanţarea necesară pentru a preveni infectarea. Reamintesc că în contractul semnat de Comisia Europeană cu grupul farmaceutic Pfizer-BioNTech pentru achiziţia în total a 1,8 miliarde de doze de vaccin există o clauză referitoare la situaţia apariţiei unei variante a coronavirusului care ocoleşte vaccinul existent în prezent. Conform acestei clauze, Pfizer-BioNTech trebuie să-şi adapteze vaccinul într-un termen de 100 de zile”, a spus Von der Leyen într-o declaraţie dată presei în timpul unei vizite în Letonia.

Până în prezent, Omicron a fost confirmat în șapte țări euroepen (Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Italia, Danemarca şi Cehia). „Cele mai multe sunt în Olanda, 13 cazuri în rândul a 61 de pasageri testaţi pozitiv pe aeroportul din Amsterdam după ce au sosit vineri cu două avioane din Africa de Sud care împreună aveau la bord peste 600 de pasageri. Autorităţile sanitare olandeze încearcă acum să găsească şi să testeze circa 5.000 de alte persoane care au venit în ultima săptămână din ţări din zona Africii Australe”, informează Protv.

Deocamdată nu se cunosc prea multe detalii dspre această nouă variantă fapt care cântărește ca o presiune asupra deciziei oficialilor. Incertitudinea face ca amenințarea tulpinii să fie și mai mare. Totuși, potrivit medicului sud-african care a fost printre primii care a suspectat o tulpină diferită de coronavirus în rândul pacienților, simptomele variantei Omicron au fost până acum ușoare și au putut fi tratate la domiciliu.

„La clinica mea, șapte pacienți prezentau simptome diferite de varianta dominantă Delta, deși foarte ușoare. Un pacient a raportat la 18 noiembrie la clinică că a fost extrem de obosit timp de două zile, cu dureri de corp și dureri de cap. Simptomele în acel stadiu erau în mare măsură legate de o infecție virală normală. Și pentru că nu am mai văzut COVID-19 în ultimele opt până la 10 săptămâni, am decis să facem un test. Pacientul și familia sa s-au dovedit a fi pozitivi. În aceeași zi, au venit mai mulți pacienți cu simptome similare, moment în care mi-am dat seama că se întâmpla altceva. De atunci, am văzut între doi și trei pacienți pe zi. Am văzut o mulțime de pacienți Delta în timpul celui de-al treilea val. Iar acest lucru nu se potrivește cu tabloul clinic. Cei mai mulți dintre ei văd simptome foarte, foarte ușoare și niciunul dintre ei nu a admis până acum pacienți la intervenții chirurgicale. Am reușit să tratăm acești pacienți în mod conservator la domiciliu. spre deosebire de Delta, până în prezent pacienții nu au raportat pierderea mirosului sau a gustului și nu a existat o scădere majoră a nivelului de oxigen cu noua variantă. Experiența mea de până acum a fost că varianta afectează persoanele care au 40 de ani sau mai puțin. Aproape jumătate dintre pacienții cu simptome Omicron pe care i-am tratat nu erau vaccinați. Cel mai predominant simptom este oboseala severă timp de una sau două zile. Odată cu ele, durerile de cap și durerile de muschi, de oase”, a declarat Dr. Angelique Coetzee, medic privat și președinte al Asociației Medicale Sud-Africane.

Denumită acum Omicron de către Organizația Mondială a Sănătății, varianta a fost detectată și anunțată de Institutul Național de Boli Transmisibile din Africa de Sud (NICD) la 25 noiembrie, pe baza unor probe prelevate de la un laborator în perioada 14-16 noiembrie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page