top of page

Uniunea Europeană a început vaccinarea împotriva noului coronavirus



Mult așteptatul moment al anului s-a petrecut duminică, 27 decembrie, când Uniunea Europeană a demarat oficial vaccinarea împotriva noului coronavirus în toate țările membre. Printre cei care au primit deja vaccinul produs de compania farmaceutică americană, Pfizer-BioNTech, se numără pensionarii și medicii. La zece luni de la confirmarea primului pacient pozitiv cu coronavirus, Italia a demarat campania de vaccinare administrând serul a trei angajați ai unui spital din Roma. Cu cea mai mare rată a mortalității asociată Covid-19 din Europa – cu peste 71.000 de decese, potrivit declarației comisarului pentru epidemii, Domenico Arcuri, trei angajați din domeniul sanitar de la spitalul Spallanzani din Roma au fost vaccinați cu câteva minute înainte de ora 07:00. Ministerul Sănătăţii de la Roma a difuzat mai multe fotografii în care se poate vedea cum femei şi bărbaţi primesc dozele de vaccin duminică dimineaţa, la o zi după ce aproape 10.000 de doze au ajuns în ţară.

„Această dată va rămâne cu noi pentru totdeauna”, a scris pe Twitter premierul Giuseppe Conte. Conform autorităților italiene, vaccinul va fi gratuit, iar lucrătorii din sistemul sanitar şi vârstnicii vor fi primii care se vor putea vaccina voluntar.

Lăudată pentru modul în care a gestionat răspunsul la pandemia de coronavirus, Germania continuă să lucreze la foc continuu pentru a estompa o dată și pentru totdeauna noul coronavirus. Pentru că cele peste 400 de centre de vaccinare preconizate nu vor fi funcționale decât peste câteva zile, autoritățile au decis ca în primă fază echipe mobile să înceapă administrarea vaccinului cetățenilor germani. Printre imunizați se numără cei cu vârste peste 80 de ani și înjrijitorii și personalul din spitale, preconizându-se că începând din ianuarie, să fie administrate 700.000 de doze săptămânal.

La Berlin, o rezidentă în vârstă de 101 ani a unui azil de bătrâni din cartierul Steglitz a primit vaccinul, în prezenţa ministrului sănătăţii regional, Dilek Kalayci. O echipă mobilă de vaccinare a ajuns la căminul de bătrâni la bordul unei furgonete în jurul orei locale 07:45 la volan aflându-se un militar al Bundeswehr. Berlinul a primit iniţial 9.750 de doze de vaccin pentru prima zi de imunizări, din totalul de 300 de milioane de doze pe care și le-a asigurat prin intermediul UE sau prin contracte proprii.

În Franța, o femeie în vârstă de 78 de ani a fost prima persoană vaccinată la demararea campaniei, duminică dimineața. „Sunt emoționată”, a declarat Mauricette, fostă femeie de serviciu, în timp ce primea serul la spitalul René-Muret din Sevran, la Seine-Saint-Denis (regiunea pariziană). Un medic cardiolog de 65 de ani, Jean-Jacques Monsuez, a fost cel de-al doilea vaccinat.

Cu o populație de aproape 67 de milioane de locuitori, Franța și-a propus ca până în februarie 2021 să vaccineze un milion de cetățeni din rândul celor mai în vârstă și mai vulnerabili și a personalului medical. Până în vară, președintele francez, Emmanuel Macron speră ca 15 milioane de persoane să primească deja imunitate în cadrul acestei campanii de vaccinare în trei timpi.

În Spania, o pensionară dintr-un azil de bătrâni, în vârstă de 96 de ani a fost prima persoană care a primit vaccinul duminică dimineața când Uniunea Europeană a demarat simultan în toate țările membre, campania de vaccinare. A doua persoană vaccinată a fost o îngrijitoare în vârstă de 40 de ani, de la același centru. Autoritățile din Peninsula Iberică au ales acest cămin deoarece aici nu se înregistra niciun caz de coronavirus. Pe lista persoanelor prioritare să primească vaccinul în Spania, se numără bătrânii, persoanele cu dizabilități care trăiesc în cămine, lucrătorii din aceste centre unde noul coronavirus a făcut ravagii în timpul primului val al pandemiei şi ai căror rezidenţi au fost izolaţi de la izbucnirea pandemiei, personalul sanitar din prima linie și alţi membri ai personalului sanitar şi din cămine.

În Suedia, autoritățile au ales să înceapă campania de vaccinare cu imunizarea unei femei de 91 de ani care trăiește într-un cămin de bătrâni din Mjalby, un orăşel situat între Stockholm şi Göteborg. În Austria, vaccinarea a început cu o pensionară în vârstă de 84 de ani care a declarat public că dorește „să își revadă copiii, nepoții și strănepoții fără probleme”. Austria, ţară cu 8,9 milioane de locuitori, a primit sâmbătă noapte un prim transport de 10.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, iar în viitoarele şase luni va primi circa patru milioane de doze.

Și Danemarca a început campania de vaccinare tot într-un azil de bătrâni. Leif Hasselberg, 79 de ani, a fost prima persoană care a fost vaccinată în această ţară. „Să sperăm că funcţionează. Dacă nu funcţionează, o să mă întorc să vă bântui”, i-a transmis ironic pacienta, medicului care administra vaccinul.

În Bulgaria, printre primii cetățeni care au primit vaccinul se numără Ministrul sănătății și episcopul ortodox Tihon. În Cehia, premierul Andrej Babis a fost primul cetățean care a primit vaccinul, iar în Polonia prima persoană vaccinată a fost o asistentă medicală care lucrează la spitalul Ministerului de Interne din capitala Varșovia.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page