top of page

UE nu acceptă nicio scuză din partea AstraZeneca privind întârzierea livrărilor de vaccinuri



În condițiile în care omenirea se confruntă cu apariția a trei mutații ale coronavirusului, dovedite a fi cu până la 70% mai contagioase, campaniile de vaccinare rămân cea mai sigură armă împotriva acestui inamic invizibil. Din păcate însă, companiile care au dezvoltat un astfel de vaccin împotriva Covid-19 și care au semnat contracte cu mai multe țări, au îmceput să facă greșeli. Dacă gigantul farmaceutic Pfizer a întârziat livrările pentru milioane de doze promise în Uniunea Europeană, acum a venit rândul celor de la AstraZeneca. În cursul săptămânii trecute, compania britanică a anunțat că va reduce cu 60% livrările din primul trimestru.

Îngrijorați de faptul că milioane de europeni au luat deja primul vaccin și sunt în situația de a nu își putea injecta a doua doză, liderii Uniunii Europene cer AstraZeneca să publice imediat contractul pe care l-a semnat cu blocul comunitar pentru furnizarea de vaccinuri contra Covid-19.

De cealaltă parte, Directorul executiv al companiei farmaceutice AstraZeneca, Pascal Soriot, a făcut apel la publicul european să dea dovadă de înțelegere în privința întârzierilor în livrările plănuite de vaccinuri anti coronavirus, subliniind că firma sa nu este obligată juridic de un anumit calendar. „Nu este un angajament pe care îl avem cu Europa. Din punct de vedere contractual, noi am spus că vom face toate eforturile posibile. Uniunea Europeană a semnat contractul cu compania noastră cu trei luni mai târziu decât Marea Britanie, dar se aștepta ca livrările să aibă loc cam în același timp”, a declarat Soriot pentru cotidianul italian, La Republica.

Comisia Europeană, care a semnat un contract în august pentru până la 400 de milioane de doze de vaccin dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, a spus că aștepta 80 de milioane de doze până la finalul lui martie, însă acum anticipează că va primi doar 31 de milioane. Potrivit lui Pascal Soriot însă, „pentru Uniunea Europeană, ținta este să se livreze 17 milioane de doze până în februarie, având în vedere că vaccinul este produs fără profit. „Cu siguranță Astra Zeneca nu ia vaccinuri de la europeni pentru a le vinde în altă parte pentru profit, dar ne-am confruntat cu probleme de producție. Suntem practic cu două luni întârziere față de ce ne-am propus”, a mărturisit Soriot.

Nemulțumit de explicațiile AstaZeneca, Bruxelles-ul cere companiei britanice să suplimenteze livrările către UE de la fabricile din Marea Britanie. „Uniunea Europeană va recurge la orice acțiune necesară pentru a-și proteja cetățenii și drepturile lor”, garantează Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate. Acest conflict se desfășoară însă în condițiile în care vaccinul AstraZeneca așteaptă undă verde penrtu administrarea în Uniunea Europeană, autorizare care ar putea veni chiar săptămâna aceasta.

Între timp, profitând de faptul că cele mai mari companii producătoare întârzie cu livrările de vaccinuri promise, compania franceză Sanofi a anunțat că va începe producția în masă a vaccinului dezvoltat de rivalii săi de la Pfizer-BioNTech. În această competiție globală în care toate țările își vor dozele de vaccin, Pfizer a luat în serios livrările accelerând producția serului său în fabrica din Puurs, Belgia. Conform oficialilor de la Pfizer, după ce doza de producție s-a mărit, anul acesta se așteaptă 2 miliarde de doze, față de 1,3 miliarde, cât erau estimările anterioare.

Astfel, pentru a face față cererii uriașe, Pfizer a cerut companiei Sanofi să înceapă să producă vaccinul american în fabricile sale. „Miza nu este câtuși de puțin economică, miza este capacitatea de a distribui cât mai multe doze, cât mai repede posibil”, a explicat directorul general al Sanofi, Oliver Bogillot. De altă parte, compania franceză nu a renunțat la propriul său vaccin împotriva Covid-19, pe care îl anunțase pentru vara acestui an, însă a anunțat că nu va fi gata la timp, după studii clinice dezamăgitoare.

În prezent, Israelul conduce clasamentul țărilor care a imunizat cele mai multe persoane. Din păcate însă, datele arată că în ciuda celui de-al treilea lockdown impus în Israel, în ultima lună a fost înregistrat cel mai ridicat număr de decese asociate coronavirusului. Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății, un procent de 30% din numărul total de israelieni care au decedat din cauza virusului au murit în această perioadă. Dacă la începutul lockdown-ului (pe data de 27 decembrie) erau înregistrate 3.222 de decese astăzi, numărul ajunsese la 4.612.

Chiar dacă Israelul a înăsprit restricțiile pe 7 ianuarie închizând barurile, restaurantele, centrele comerciale, școlile și grădinițele, seminariile religioase din regiunile ultra-ordotoxe au ignorat aceste reguli. Cu 2,9 milioane de persoane vaccinate (din totalul de 9,3 milioane de locuitori) și 1,5 milioane de cetățeni primind deja a doua doză, campania masivă de vaccinare ar avea nevoie de un timp mai mare decât se aștepta pentri a-și arăta efectele.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page