UE este deschisă la accesul vaccinurilor rusești și chineze dacă acestea se supun controalelor EMA
Cursa împotriva pandemiei de coronavirus este ajustată de la zi la zi, de diferite decizii pe care autoritățile le iau în vederea convingerii oamenilor să se vaccineze, ca sursă sigură înarmare împotriva contaminării cu noul Covid-19. Dacă imunizarea în direct a liderilor încearcă să reprezinte un exemplu pentru cetățeni, unele țări se gândesc deja să încurajeze populația să se imunizeze cu unul din serurile împotriva coronavirus, promițându-le trecere liberă către alte țări. Exasperați să mai aștepte până când lucrurile vor reveni la normal sau frustrați să plătească prețul scump pentru un test negativ de Covid-19, multe persoane acceptă să se vaccineze în ideea că vor putea primi un așa zis pașaport digital care le va deschide calea către orice destinație își doresc.
În acest sens, Guvernul de la Copenhaga a anunțat ieri că în 3 sau 4 luni vor pregăti deja un astfel de pașaport destinat celor care au fost vaccinați, cu scopul de a accelera redeschiderea activităților. „Va fi ca un pașaport suplimentar pe care o persoană îl va avea salvat în telefonul său mobil și care va dovedi că persoana respectivă a fost vaccinată. Ca țară, trebuie să știm să profităm de avantajele digitale pe care le avem. Putem fi primii din lume care să-l avem. Odată ce soluția digitală va fi gata, va trebui să se discute cum anume poate fi folosit acest pașaport, ceea ce va depinde și de situația epidemiologică din țară”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, ministrul de finanțe interimar Morten Bodskov.
„Folosind progresele digitale disponibile putem permite călătoriile și participarea la viața culturală în Danemarca. Ne vom bucura mulți ani de pașaport”, a completat directorul general al patronatului, Lars Sandahl, în cadrul aceleiași conferințe. Această inițiativă nu este o surpriză pentru danezi, având în vedere că autoritățile sanitare de aici au informat încă de acum o lună că se pregătesc pentru un astfel de pașaport destinat persoanelor vaccinate. Vestea a declanșat însă numeroase proteste în rândul unor partide, care considerp că ar putea provoca o diviziune socială și marginalizarea grupurilor de cetățeni care nu au primit vaccinul.
Între timp, în Marea Britanie, serviciul de sănătate publică a detectat recent, o mutație a variantei britanice a virusului Covid-19, capabilă să evadeze mai ușor în fața sistemului imunitar. Astfel, specialiștii vorbesc despre schimbări la proteina „spike” asemănătoare cu cele existente la variantele sud-africană și braziliană care provoacă îngrijorare în întreaga lume. În prezent, după tulpina engleză, varianta sud-africană este a doua cea mai răspândită mutație a coronavirusului pe teritoriul Marii Britanii. Pentru a-i feri pe oameni cât mai mult de posibila contaminare cu acestea, autoritățile se gândesc să prelungească carantina impusă inițial până la jumătatea lunii februarie, desfășurând în același timp campanii accelerate de testare dar și de vaccinare, împotriva noului coronavirus.
În opinia lui John Ashton, reprezentat la direcția de sănătate publică, mutațiile Covid-19 sunt normale. „Desigur că poate fi mult mai răspândită decât cele o sută și ceva de cazuri identificate până acum. Așa funcționează virușii. Sunt organisme foarte umile, forme de viață foarte simple, dar incredibil de adaptabile. Odată ce pătrund în populațiile de gazdă umane se pot răspândi ca incendiile de vegetație”.
„Nu avem dovezi că varianta care se transmite în Marea Britanie ar cauza forme mai grave ale bolii. Dar știm că mutațiile suferite în partea proteinei spikei cauzează poate, într-o anumită măsură, eficacitatea vaccinurilor existente. Dar acestea încă rămân foarte bune”, explică Susan Hopkins, medic. În prezent, vaccinarea rămâne în opinia multor specialiști, o soluție care ar putea da roade mult mai bine decât înăsprirea măsurilor de restricție. „Chiar dacă există o protecție împotriva variantelor vaccinurile ne conferă în continuare suficientă protecție față de formele serioase ale bolii, inclusiv spitalizarea și decesul”, a transmis Anthony Fauci, expertul numărul 1 în boli infecțioase, din Statele Unite ale Americii.
Numai în Olanda, tulpina britanică este vinovată de jumătate dintre noile infectări înregistrate până pe 26 ianuarie, fapt care ridică multe temeri autorităților europene. „Cele trei variante: britanice, sud-africană și braziliană rămân o mare preocupare și vom continua să le depistăm în Statele Unite”, a mărturisit Rochelle Walensky, director CDC. În Europa, liderii sunt împărțiți cu privire la situația provocată de aceste noi tulpini. Dacă Italia, Olanda, Bulgaria și Grecia au decis să mai elimine din retsricțiile impuse, multe alte țări au fost silite să se închidă și să înăsprească restricțiile. Printre acestea se numără Franța, Germania și Portugalia.
Campaniile de vaccinare rămân însă la fel de intense în toate statele europene. Dacă Marea Britanie rămâne campioan ratei de imunizare împotriva Covid-19, restul țărilor fac tot posibilul să depășească obstacolele de organizare sau întârzierea livrărilor de vaccinuri. Pentru un volum și mai mare de seruri salvatoare, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen s-a arătat deschisă la accesul vaccinurilor produse de Rusia și China. „Dacă producătorii ruși, chinezi își deschid dosarele, dovedesc transparență, prezintă toate datele lor, atunci ar putea avea o autorizație condiționată de punere pe piață ca și celelalte. Oricine dorește să aibă acces pe piața europeană trebuie să se supună regulilor de examinare ale Agenției Europene pentru Medicamente (EMA)”, a insistat Ursula von der Leyen.
Comentários