top of page

UE acuză Rusia că folosește arma alimentară



În timp ce Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, din cauza războiului cu Rusia, o lume întreagă suferă după consecințele lipsei de cereale ucrainene. În timp ce porturile acestei țări invadate sunt ocupate de ruși, niciun vapor nu poate ieși sau intra în țară, fapt care determină o criză alimentară covârșitoare. Potrivit autorităților de la Kiev, în silozurile din porturile de la Marea Neagră s-ar afla 25 de milioane de tone de grâu care nu au cum să plece la export din cauza blocadei impuse de ruși.

Înainte ca Moscova să invadeze Ucraina, proviziile de grâu din Rusia şi Ucraina reprezentau aproximativ 30% din comerţul global.

Pe de altă parte, acuzată că obstrucționează exporturile de cereale din Ucraina, Rusia dă vina pe Occident pentru problemele legate de aprovizionarea cu cereale în Europa.

„Respingem cu desăvârşire aceste acuzaţii. Dimpotrivă, dăm vina pe ţările din Occident pentru că au întreprins o serie de acţiuni ilegale care au dus la această «blocadă»”.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că sancţiunile occidentale trebuie îndepărtate astfel încât aprovizionarea cu cereale să fie reluată, Peskov a menţionat că acele „decizii ilegale care împiedică navlosirea navelor şi exportul cerealelor trebuie ridicate”.

De asemeni, Andrey Rudenko, adjunctul lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a anunțat astăzi, o nouă ofertă din partea Kremlinului, care ar urma să ducă la evitarea unei crize alimentare globale.„Rusia este gata să asigure un coridor umanitar, care să le permită vapoarelor o rută sigură pe mare. Cu două condiții, însă. Pe de o parte, să fie ridicate sancțiunile impuse Rusiei. Pe de alta, Kievul să demineze apele sale teritoriale”.

La începutul acestei săptămâni, şeful Programului Alimentar Mondial al ONU a făcut apel la preşedintele rus Vladimir Putin să redeschidă porturile blocate din Ucraina pentru a preveni o criză alimentară globală. Mai mult, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a acuzat pe Putin că a folosit proviziile de alimente pe post de ”armă” în invazia din Ucraina confiscând proviziile de cereale şi maşinile, precum şi blocând exporturile din porturile de la Marea Neagră.

„În partea Ucrainei ocupată de ruși, armata Kremlinului confiscă stocurile de grâu și utilajele agricole. Azi, artileria rusă bombardează, în mod deliberat, silozurile de grâu din Ucraina. Și vasele militare rusești blochează vapoarele ucrainene pline cu grâu și semințe de floarea soarelui. Prețul global la grâu este în urcare accelerată și țările fragile și populațiile vulnerabile sunt cele care au de suferit”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

„Stalin a făcut deja asta Ucrainei în 1933. Este un gen de tradiție ca Rusia să folosească grâul, recoltele, ca armă alimentară”, a precizat Mateus Morawiecki, premierul Poloniei în timp ce Lola Castro, directoarea biroului Programului alimentar mondial pentru America Latină şi Caraibe a avertizat că „milioane de oameni ar putea fi afectați de sărăcie şi insecuritate alimentară dacă razboiul din Ucraina continuă”.

Dacă se menţine blocada porturilor de la Marea Neagră, iar Ucraina nu poate exporta rezervele masive de grâu pe care le are, prețul alimentelor va continua să crească, avertizează responsabilii occidentali. În acest sens, Uniunea Europeană depune efoturi considerabile pentru a impune un embargou asupra importurilor de petrol rusesc se împotmolesc la Budapesta. Oficialii maghiari spun că nu susțin planul în forma sa actuală. Și chiar recomandă scoaterea chestiunii de pe agenda summitului Uniunii Europene de săptămâna viitoare.

„Ungaria nu va vota în favoarea embragoului asupra petrolului propus de Bruxelles atât timp cât face imposibilă aprovizionarea Ungariei cu resurse energetice. Această problemă a fost creată de Comisia Europeană, așa că soluția trebuie să fie oferită de Comisia Europeană”, a transmis Peter Szijjarto, minitrul maghiar de Externe.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page