top of page

Ucraina l-a capturat pe unul dintre apropiații lui Putin



Sunt 49 de zile de când ucrainenii nu mai pot închide ochii, stând temători că în orice clipă, o rachetă le poate lua viețile. Războiul cu Rusia a luat deja mii de vieți și până când bombardamentul nu se va încheia, autorităților le este imposibil să estimeze bilanțul pierderilor umane.

Vizibil obosit, președintele ucrainean mai face un apel către comunitatea internațională, cerând ajutor pentru a-l înfrunta pe nemilosul său omolog, Vladimir Putin. Astăzi, Volodimir Zelenski a cerut Europei să acționeze mai rapid împotriva Rusiei,, susţinând că europenii pot fie să oprească Rusia, fie să piardă toată Europa de Est.

„Dacă Europa pierde timpul, Rusia va folosi acest timp pentru a extinde zona de război către alte ţări. Armata rusă foloseşte toate tipurile de artilerie, toate tipurile de rachete, bombe aeriene şi în special bombe cu fosfor împotriva districtelor rezidenţiale şi infrastructurii civile. Aceasta este teroare evidentă împotriva populaţiei civile” a spus Zelenski într-un discurs în faţa parlamentului eston, transmite AFP.

În același discirs, liderul de la Kiev a mai susţinut, din nou fără dovezi, că Rusia deportează cu forţa ucraineni. Pe de altă parte, el a apreciat că sancţiunile împotriva Rusiei, pe care le doreşte intensificate, sunt singura cale de a determina Moscova să accepte condiţiile de pace.

La polul opus, preşedintele rus, Vladimir Putin, a estimat ieri că negocierile de pace cu Ucraina au ajuns într-un punct mort, transmiţând astfel un semnal că războiul pe care l-a declanşat prin invazia asupra acestei ţări ar putea fi de durată. Șeful de la Kremlin acuză Ucraina de faptul că a revenit asupra unor propuneri prezentate la negocierile desfăşurate la Istanbul luna trecută, Kievul dorind acum, potrivit lui Putin, ca garanţiile de securitate pentru Ucraina să se extindă şi asupra Crimeii şi Donbasului.

„Armata ucraineană se aşteaptă la o ofensivă rusă în est, partea Ucrainei devenită ţinta prioritară a Kremlinului după retragerea trupelor ruse din jurul Kievului şi din nordul Ucrainei. Rusia îşi regrupează forţele pentru această ofensivă, dar ploile puternice din acea zonă fac ca deocamdată ea să fie dificil de lansat”, informează Protv.

Între timp, autoritățile din Ucraina au transmis Kremlinului faptul că l-au capturat pe Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Putin. Fără prea mare întârziere, Rusia a transmis ucrainenilor să aibă grijă respingând în același timp, oferta lui Zelenski pentru un schimb de prizonieri.

Viktor Medvedciuk, apropiat al lui Putin era consemnat la domiciliu din mai 2021, după ce fusese inculpat pentru ”înaltă trădare” şi “tentativă de jaf a resurselor naturale în Crimeea”, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014. Cu toate că era plasat în arest la domiciliu, acesta a fugit în februarie.

În cursul serii de marți, Zelenski a anunţat, pe reţelele de socializare, o ”operaţiunea specială” a Serviciului de Securitate al Ucrainei.

„Ciudații aceia care se numesc autoritățile ucrainene spun că vor să obțină cu forța o mărturie de la Viktor Medvedchuk, rapid și corect, să-l condamne și apoi facă schimb de prizonieri. Acești oameni ar trebui să aibă grijă și să încuie bine ușile noaptea pentru a se asigura că nu devin ei înșiși oamenii care vor fi schimbați”, a declarat Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinul a evitat miercuri să răspundă într-un mod fără echivoc la propunerea Kievului de a elibera prizonieri deţinuţi în Rusia în schimbul deputatului şi omului de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk. „Referitor la schimbul evocat cu atâta ardoare şi plăcere de diferite personalităţi de la Kiev, Medvedciuk nu este cetăţean rus, nu are nicio legătură cu operaţiunea militară specială (în Ucraina), este un politician străin. Noi nu ştim absolut deloc dacă el doreşte ca Rusia să ia parte la rezolvarea cazului de calomniere care îl vizează.

Medvedciuk era ţinta unor dosare politice pe baza unor acuzaţii imaginare. Acesta milita pentru pace şi nu participase la niciun fel de negociere secretă cu Moscova. Dacă la vremea respectivă s-ar fi ţinut cont de ideile sale şi de ideile partidului său (Platforma de opoziţie -pentru viaţă, prorus) sau acestea ar fi servit drept bază a politicii de stat a Ucrainei, nu ar fi existat nicio operaţiune militară specială acum. Poziţia lui Medvedciuk în favoarea unor relaţii normale, de parteneriat şi reciproc avantajoase între Ucraina şi Rusia erau binecunoscute. Poziţia sa a fost întotdeauna publică, el nu a avut niciodată relaţii de culise cu Rusia. Şi dacă, ipotetic, acesta ar fi fost cazul, atunci Medvedciuk ar fi părăsit cu siguranţă Ucraina înaintea operaţiunii militare. Fără îndoială, vom urmări îndeaproape soarta lui Viktor Medvedciuk şi, de asemenea, îndemnăm să facă acelaşi lucru şi politicienii europeni, care se preocupă atât de mult de libertatea de exprimare şi spun că oamenii nu trebuie să fie persecutaţi din motive politice”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.

Considerat al 12-lea cel mai bogat om în Ucraina în 2021, cu o avere de 620 milioane de dolari, potrivit revistei Forbes, el este cunoscut pentru legăturile sale cu Putin, care este, potrivit lui Medvedciuk, naşul uneia dintre fiicele sale.

Potrivit lui Zelenski, Medvedciuk, a stat ascuns 48 de zile pe teritoriul Ucrainei, iar apoi a încercat să fugă în străinătate, potrivit media ucrainene.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page