top of page

„Trimiterea de armament Ucrainei contribuie la creşterea numărului de morţi”



În ciuda faptului că Rusia a lansat un război nemilos împotriva Ucrainei reproșându-i acesteia că încalcă garanțiile de securitate privind excluderea ca această țară să adere vreodată la NATO, Finlanda și Suedia și-au exprimat public dorința „liberă” de a deveni membre ale Alianței, dorind astfel să îi arate președintelui rus, Vladimir Putin, că nu poate face legea în alte țări democratice.

Mai mult, invazia asupra Ucrainei și pierderile inestimabile suferite de ucraineni, i-a determinat pe scandinavi să considere că este momentul ca NATO să le ofere protecție în aceste vremuri instabile și umbrite de multe amenințări. Astfel, în urmă cu o zi, Finlanda a făcut primul pas către acest obiectiv, depunându-și deja candidatura.

Îngrijorat de ce ar putea urma după această acțiune, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat că se opune aderării celor două țări scandinave, considerându-le a fi o greșeală.

„Nu vreau să vad repetându-se aceeaşi greşeală comisă la aderarea Greciei. Urmărim în prezent evoluţiile privind Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, pentru că ei au făcut o greşeală, la NATO, în privinţa Greciei, înainte, împotriva Turciei. În plus, ţările scandinave, din nefericire, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi ale organizaţiilor teroriste”, a transmis șeful statului turc.

După ce a depus eforturi considerabile pentru a menține o relație bună atât cu Ucraina cât și cu Rusia, în condițiile în care războiul izbucnit în data de 24 februarie a împărțit lumea în două tabere, Turcia este prima voce discordantă în cadrul NATO privind perspectiva aderării Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

Până în prezent, Rusia a comentat informația conform căreia Finlanda și-a depus candidatura pentru aderarea la NATO revenind cu o reacție pedeapsă. Astfel, Rusia a decis să suspende exportul de electricitate către finlandezi începând de sâmbătă noaptea.

Potrivit oeratorului finlandez Fingrid, Inter RAO, companie rusă, va opri livrările din cauza „problemelor la primirea plăților pentru electricitatea vândută pe piață. Finlanda cumpără doar 10% din energia sa electrică de la Rusia și, potrivit Fingrid, va acoperi această lipsă prin aprovizionarea cu mai multă energie din Suedia și creșterea producției în țară. Totuși, Finlanda se așteaptă să devină independentă din punct de vedere energetic în 2023.

De altă parte, liderii progresiști ai mai multor mișcări de stânga din Europa au pledat vineri la Atena pentru desființarea NATO explicând că este necesară promovarea unei alianțe de țări nealiniate ca singură cale de construire a unei păci durabile.

„În aşa-numita Declaraţie de la Atena, Internaţionala Progresistă, mişcarea de stânga europeană DiEM25 şi secţiunea sa greacă MeRA25 au apreciat că pacea durabilă poate fi obţinută doar prin înlocuirea tuturor blocurilor militare cu un cadru internaţional de securitate pentru dezescaladarea tensiunilor, extinderea libertăţilor, combaterea sărăciei, limitarea exploatării, promovarea justiţiei sociale şi de mediu şi încetarea dominaţiei unei ţări asupra alteia”, au declarat fostul ministru grec de finanţe şi în prezent secretar general al MeRA25, Ianis Varufakis. Acesta, împreună cu fostul preşedinte al Partidului Laburist britanic Jeremy Corbyn şi jurnalista şi scriitoarea turcă Ece Temelkuran, o opozantă a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi care s-a autoexilat în Croaţia, a insistat că sunt alături de poporului ucrainean, solicitând încetarea imediată a focului, retragerea trupelor ruse şi un acord de pace sub auspiciile ONU şi garantat de UE, SUA şi Rusia.

„Marile blocuri militare generează insecuritate şi sporesc tensiunea în anumite regiuni şi trimiterea de armament Ucrainei contribuie la creşterea numărului de morţi şi la escaladarea unui conflict pe care Ucraina nu-l va câştiga”. De asemenea, resping ideea creării unei armate europene, pentru că ar necesita o uniune politică a blocului comunitar, inexistentă la ora actuală. Nu sunt de acord nici cu propunerea şefului diplomaţiei europene Josep Borrell de a se confisca activele ruseşti supuse sancţiunilor drept furt, astfel ca sumele obţinute să fie folosite la reconstrucţia Ucrainei”, a transmis Varufakis.

Potrivit lui Jeremy Corbyn, „Uniunea Europeană folosește un limbaj războinic în timpul conflictului dintre Rusia și Ucraina, în loc să folosească discursuri pacifiste. Am avut o oportunitate în anul 1991, odată cu dezintegrarea URSS, să renunţăm la marile blocuri militare şi nu am profitat de ea, dar avem acum o altă oportunitate.

Adesea, cei care au o altă părere în vremuri în care există o percepție de unitate completă sunt văzuți ca voci prevestitoare pentru viitor, deci a fi un pic nepopular o dată sau de două ori nu este un lucru rău,” a adăugat acesta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page