top of page

Talibanii le interzice afganilor să mai meargă la aeroportul din Kabul


După mai bine de o săptămână de când talibanii au preluat puterea în Afganistan și mii de civili au luat calea exilului pentru a fugi de repercursiunile acestei „invazii”, purtătorul de cuvânt al insurgenților a transmis astăzi, că afganii nu mai au permisiunea de a merge la aeroportul din Kabul. Fiind singura lor ușă de scăpare pentru un viitor plin de speranțe, aeroportul din capitala Afganistanului este o destinație interzisă pentru cei care vor să scape cu viața din această teribilă situație.

„Din cauza situației haotice de la aeroport, afganii nu mai au permisiunea să meargă acolo. Nu va fi acceptată prelungirea termenului limită pentru retragerea trupelor, iar mulțimile de la aeroport ar trebui să plece acasă și siguranța lor va fi garantată. Statele Unite continuă să invite oamenii la aeroport pentru a se îmbarca. Cerem americanilor: nu încurajați afganii să plece! Avem nevoie de talentul lor. În prezent, presa afgană, spitalele, școlile, universitățile și guvernele locale lucrează din nou. Nu cred că termenul limită de 31 august pentru evacuările din Kabul va fi prelungit, considerând că este suficient timp pentru a scoate din țară cetățenii străini. Femeilor nu le va fi permanent interzis să muncească. Acestea ar trebui să rămână momentan acasă, însă ele nu au fost concediate, iar salariile le vor fi plătite. Este, în prezent, pentru binele lor, pentru a preveni orice rău tratament”, a transmis astăzi, la o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Din păcate, realitatea arată că talibanii nu sunt atât de prietenoși pe cât se declară, iar din acest motiv, mii de oameni caută să plece din Afganistan. În ultimele opt zile, cel puțin 20 de oameni au fost uciși în urma focurilor de armă sau în busculadele create pe aeroportul din Kabul și în apropierea acestuia. În cursul zilei de ieri, au fost evacuați în total, mai mult de 10.000 de oameni din această țară a Orientului Mijlociu, bilanțul total al plecărilor în ultimele opt zile fiind de 59.000. Potrivit jurnaliștilor străini, zeci de mii de persoane sunt încă prinse în Kabul și în preajma aeroportului iar șansele ca ei să scape de acolo, scad cu fiecare oră care trece.

În această situație disperată, afganii cer insistent ajutorul autorităților internaționale, făcând chiar presiuni pentru ca Statele Unite să extindă termenul limită pentru evacuările din Afganistan, limitate la data de 31 august. Între timp, în urma unor înțelegeri punctuale cu talibanii, britanici trimit echipe de parașutiști în Kabul pentru a-i recupera și a-i aduce în siguranță la aeroport pe foștii colaboratori. „În 2013, talibanii mi-au ucis fiul. Mi-au bătut soția, au apucat-o de păr și au târât-o până la poartă. De frica lor, în fiecare lună ne-am mutat dintr-o casă în alta”, a mărturisit Ziaullah Omer, un afgan care a lucrat pentru britanici și a ajuns cu soția și cei cinci copii în Regatul Unit.

Potrivit Pentagonului, în 24 de ore, 17 avioane militare americane și ale unor națiuni partenere au evacuat 21.600 de oameni de pe aeroportul din Kabul, 12.700 dintre aceștia fiind evacuați de americani. Pușcașii marini monitorizează traficul aerian chiar de pe pista aeroportului.

„Fereastra se închide rapid. Americanii anunță că nu-i vor mai primi în aeroport decât pe cei care dețin “green card”, pe străinii cu pașapoarte și desigur pe cetățenii americani. Solicitanții de vize speciale de imigrație, care primiseră documentele necesare, nu vor mai fi admiși”, informează Sam Kiley, corespondent CNN. Din nefericire, tocmai acești solicitanți de vize speciale de imigrație - un program pentru afganii care au lucrat pentru americani și organizațiile străine - constituie vasta majoritate a celor 6.500 de oameni care se află deja pe aeroportul din Kabul.

„Acești oameni și-au riscat viețile pentru noi, nu doar translatori, dar și afgani din trupele speciale, femei-judecătoare și din alte instituții ale aparatului guvernamental. Ne-am angajat să-i scoatem din țară și, dacă n-o facem, asta ne va bântui mult timp”, precizează Lt. Colonel Scott Man.

În fiecare minut se depun eforturi considerabile pentru a evacua cât mai mulți foști colaboratori însă declarația de astăzi a talibanilor îi înjrijorează pe liderii mondiali. De altă parte, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că Uniunea Europeană și-a evacuat întreg personalul aflat în Afganistan, cu excepția unor oficialități care încă lucrează la aeroportul din Kabul. „Întregul personal care trebuia să fie evacuat a fost evacuat. Încă avem o prezență de bază la aeroport pentru a gestiona ceea ce este nevoie, dar personalul delegației UE și familiile au fost evacuate”, a adăugat acesta.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page