top of page

Talibanii îi vânează pe cei care au lucrat pentru forțele NATO și organizații internaționale


Ieri, afganii au sărbătorit Ziua Independenței (marcând independenţa Afganistanului faţă de puterea colonială britanică, în 1919), însă în capitala Kabul dar și în multe alte orașe, au avut loc numeroase proteste față de talibanii care au preluat puterea în cursul zilei de duminică. În cadrul manifestațiilor, printre care au fost și femei, s-au fluturat drapelul Afganistanului independent și distruse pe cele ale talibanilor.

De cealaltă parte, talibanii au declarat că vor unitate și au făcut apel imamilor să intervină și să le ceară oamenilor să fie uniți la rugăciunile de vineri. Situația este una mult mai dramatică. În timp ce mii de oameni care vor să părăsească țara, așteaptă la porțile aeroportului din Kabul pentru a prinde un zbor și a fugi din țară, la intrarea principală, talibanii trag rafale de arme automate în aer, chiar deasupra capetelor oamenilor, încercând să îi alunge pe cei care vor cu orice preț să ajungă pe aeroport. Aceștia lovesc la întâmplate, fie cu puștile, cu bastoanele sau cu biciurile. În apărarea celor care încearcă să scape cu viața din țară, sperând la un viitor mai sigur, sunt soldații occidentali, cei mai mulți americani și britanici. Uneori și aceștia împrăștie gaze lacrimogene și trag focuri de avertisment, pentru a controla mulțimea.

„Sunt blocat aici de două zile. Încerc să intru. Am fost la americani, m-au lovit, m-au scos afară. M-am dus la germani, m-au bătut cu o bâtă. Vedeţi copiii acolo? Un copil de un an, cum să dai cu gaze lacrimogene? Americanii”, a mărturisit un bărbat afgan, arătând către un copil norocos care este dat din mână în mână pentru a fi ridicat peste zidul de beton.

„Scot civilii pe acolo și încearcă să liniștească pe toată lumea. Cei mai mulți dintre ei au dreptul să intre în aeroport, dar pentru moment nu pot”, explică Stuart Ramsay, corespondent șef Sky News. Paradoxal, Pentagonul a anunţat că talibanii şi militarii americani colaborează ca să-i aducă pe cei care au vize mai repede la aeroport şi să-i treacă prin filtrele de securitate.

„Odată ce ai trecut de talibani, trebuie să treci de comandourile afgane, trupe speciale care lucrează îndeaproape cu americanii, apoi trebuie să treci de americani sau de britanici”, informează Clarissa Ward, CNN. Abia cei care ajung dincolo de ziduri se pot considera aproape de evadarea din emiratul talibanilor. Cu toate că oameni de toate vârstele caută să fugă, fără a ști ce îi așteaptă odată plecați, zeci și zeci de copii cu vârste mult prea fragede ca să poată înțelege ce se întâmplă, sunt prinși într-un haos de neimaginat. Talibanii insistă și promit că nu va exista răzbunare însă un document ONU atrage atenția asupra faptului că islamiștii îi caută din ușă în ușă pe oamenii care au lucrat pentru forțele NATO și organizații internaționale în precedentul guvern afgan. „Cer guvernului american, președintelui Biden: Vă rog, salvați-mă pe mine și familia mea, pe traducătorii afgani care au lucrat pentru America. Ne lăsați aici să murim? Vă rog, vă implor!”, a transmis un traducător afgan.

Datele apar într-un document confidențial al Centrului Norvegian pentru Analize Globale RHIPTO, care furnizează informații ONU. „Există un număr mare de indivizi care sunt vizați de talibani, iar amenințarea este foarte clară. (…) Dacă nu se predau, talibanii îi vor aresta, persecuta, interoga și pedepsi pe membrii familiilor lor. Persoanele de pe lista neagră a talibanilor se află într-un pericol major (…) în Afganistan ar putea avea loc execuții în masă, a declarat, pentru BBC, Christian Nellemann, șeful al grupului care a furnizat raportul.

Potrivit Pentagonului, săptămâna aceasta, Statele Unite ale Americii au evacuat cel puțin 7.000 de oameni, iar evacuările vor continua. „Intenţionăm să folosim la maximum capacitatea fiecărui avion. Oamenii sunt prioritatea”, a garantat General-maior Hank Taylor, director adjunct, operațiuni regionale ale personalului comun.

În ciuda faptului că întreaga planetă se teme pentru viețile afganilor prinși sub puterea talibanilor, insurenții au dat asigurări că își doresc un regim islamic care respectă drepturile omului. Aceștia au mai fost la putere între 1996 și 2001, perioadă în care au restricționat drastic drepturile și libertățile civile, mai ales pe cele ale femeilor.

Până în prezent, talibanii nu au anunțat cum vor conduce această țară din Orientul Mijlociu, însă un lider important al acestora a dat câteva detalii pentru Tolo News. Astfel, conform lui Wahidullah Hashemi, cel mai probabil, țara va fi condusă de un consiliu aflat sub autoritatea lui Mullah Hibatullah Akhundzada. „Nu s-au purtat discuții despre cum va fi. Poate vom înființa un consiliu”, a spus talibanul. Mullah Hibatullah Akhundzada se află la conducerea talibanilor din mai 2016 și se ocupă de problemele politice, militare și religioase.


Etichete:

コメント


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page