Summitul G7 a debutat cu o întâlnire între Joe Biden și Boris Johnson
Pentru prima dată de când a debutat pandemia de coronavirus, liderii lumii se vor întâlni față în față în cadrul summitului G7, programat să înceapă astăzi și să dureze până duminică, desfășurat în orăşelul Carbis Bay din Cornwall, sudul Marii Britanii. Până în prezent, din cauza restricțiilor impuse de teama de a nu răspândi noului coronavirus, toate evenimentele politice au fost ținute online, prin video-conferință. Faptul că Marea Britanie este campioana Europei în ceea ce privește rata de vaccinare, i-a determinat pe oficialii de la Londra să fie optimiști cu privire la găzduirea acestui eveniment politic de amploare. În cadrul întâlnirii, liderii lumii vor discuta despre securitatea cibernetică, criza climatică şi despre cea sanitară, generată de pandemia de Covid-19.
Președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson au avut deja o discuție în avanpremieră și au vorbit despre misiunea comună a celor două state. La întâlnirea de ieri, ambii oficiali au fost însoțiți de către soțiile lor, o premieră pentru Carrie, proaspăta soție a premierului britanic.
De asemenea, înaintea Summitului, cei doi au semnat un document în amintirea Cartei Atlanticului, document parafat în urmă cu 80 de ani de premierul britanic Churchill şi de preşedintele american Roosevelt. Înţelegerea de atunci a stat la baza formării Naţiunilor Unite. ”Noua cartă promovează comerțul liber, drepturile omului și ordinea internațională, iar cei care subminează alianțele și instituțiile occidentale vor primi un răspuns pe măsură, o aluzie la Rusia şi la China”, informează Protv.
”Relaţia dintre Marea Britanie şi Statele Unite, relaţia dintre America de Nord şi Europa e de o importanţă strategică uriaşă pentru prosperitatea şi securitatea lumii, pentru toate lucrurile în care credem împreună”, a punctat liderul de la Londra. În plus, Johnson a apreciat și relația dintre Statele Unite ale Americii și Regatul Unit, considerând-o una de o importanță maximă. ”Este vorba despre o relaţie pe care o puteţi numi profundă şi semnificaivă, cum vreţi, o relaţie indestructibilă. Este o relaţie care durează de foarte mult timp şi care a jucat un rol important în pacea şi prosperitatea Europei şi lumii”, a spus Boris Johnson într-un interviu difuzat vineri de BBC.
În timpul întâlnirii lor, cei doi lideri au abordat ”25 de subiecte” detaliat, inclusiv perturbările induse de Brexit în Irlanda de Nord. Conform Protv, ”Boris Johnson a minimalizat nemulţumirea lui Joe Biden, mândru de originile sale irlandeze, faţă de încercările Londrei de a reveni asupra Protocolului nord-irlandez, care vizează să evite reimpunerea unei frontiere fizice cu Irlanda, dar care perturbă aprovizionarea între Marea Britanie şi provincia sa nord-irlandeză”. ”Toată lumea - regatul, Uniunea Europeană sau Statele Unite - are un interes enorm să se asigure că păstrăm simetria esenţială a Acordului din Vinerea Mare, care a pus capăt în 1998 celor 30 de ani de conflicte sângeroase între loialişti faţă de Coroana britanică şi republicani, în favoarea reunificării Irlandei. Cred că putem realiza acest lucru”, dă asigurări Johnson.
O altă discuție purtată de cei doi a fost despre cazul foarte urmărit în regat al morţii lui Harry Dunn, ucis într-un accident rutier cauzat de soţia unui diplomat american, care a plecat rapid în Statele Unite, invocând imunitatea diplomatică. ”Joe Biden este angajat activ în acest caz şi are propriile motive personale să se simtă profund vizat în acest caz, după ce şi-a pierdut prima soţie şi fiica într-un accident de maşină în 1972. În opinia mea, dificultatea constă în limitele a ceea ce poate face Executivul (...) în sistemul judiciar, însă cele două părţi cooperează”, a explicat Boris Johnson.
La finalul discuţiilor, preşedintele Joe Biden a vorbit despre nececesitatea ca statele bogate să ofere doze de vaccin anti-Covid țărilor sărace, pentru a pune capăt pandemiei. ”Statele Unite vor cumpăra o jumătate de miliard de doze de vaccin Pfizer şi le va dona către aproape 100 de naţiuni care au mare nevoie de ele în lupta împotriva pandemiei. Este un pas istoric”, a spus plin de speranță, liderul de la Casa Albă. La scurt timp după anunțul președintelui Biden, premierul britanic a anunțat că și Regatul va dona 100 de milioane de seruri anti-Covid.
În cursul zilei de astăzi, un comunicat transmis de guvernul britanic a anunțat că “toți liderii marilor puteri urmează să anunţe că vor furniza cel puţin un miliard de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, împărţind doze şi finanţându-le. Ei rebuie să prezinte un plan pentru extinderea producţiei de vaccinuri cu scopul de a atinge acest obiectiv. Vaccinând mai multe persoane din întreaga lume, nu numai că vom contribui la încetarea pandemiei de coronavirus, dar vom reduce şi riscul pentru populaţia din Regatul Unit prin diminuarea ameninţării reprezentate de variantele rezistente la vaccin emergente în zone cu importante focare epidemice”.
Kommentare