top of page

Sub presiunea țărilor europene, EMA va autoriza vaccinul anti-Covid în UE cu opt zile mai devreme



În timp ce noul coronavirus continuă să facă victime cu fiecare zi care se apropie de Crăciun, faptul că mai mulți giganți farmaceutici au produs un vaccin cu eficiență ridicată împotriva Covid-19 crește speranța că această pandemie se va încheia curând. Totuși, procesul de aprobare a serurilor candidate și distribuirea acestora în țările unde s-au încheiat deja contracte durează mai mult decât s-a estimat. Dacă Marea Britanie a fost prima țară din lume care nu a mai putut aștepta și a grăbit acest proces pentru a începe deja să își vaccineze cetățenii, decizia privind autorizarea vaccinului Pfizer-BioNTech în Uniunea Europeană va fi luată pe 21 decembrie.

Numărul atât de cazuri de contaminare cât și de decese cauzate de noul coronavirus s-a întețit în ultima săptămână, fapt pentru care, mai mulți lideri europeni sunt forțați să transmită oamenilor că anul acesta, noul coronavirus a compromis Crăciunul. Astfel, începând de săptămâna aceasta mai multe țări au fost plasate în carantină totală. Această situație îngrijorătoare, pune foarte multă presiune pe Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) cerându-i-se să grăbească procesul de evaluare a vaccinurilor împotriva Covid-19. EMA emire recomandări asupra noilor tratamente și produse mediale.

Drept reacție, Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat că pe data de 21 decembrie va lua o decizie oficială cu privire la autorizarea vaccinului Pfizer-BioNTech. Astfel spus, cu opt zile mai devreme decât fusese planificat inițial.

Mulțumită de această decizie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat că un aviz pozitiv al EMA pentru vaccinul Pfizer-BioNTech ar putea permite începerea vaccinării în statele UE încă de anul acesta. „Probabil că primii europeni vor fi vaccinați înainte de sfârșitul lui 2020”, a scris aceasta pe Twitter. După ce EMA prezintă raportul său cu privire la acest vaccin, Comisia Europeană are ultimul cuvânt în privința aprobării, respectând de regulă, recomandările formulate de EMA.

În prezent, vaccinul Pfizer-BioNTech este deja administrat în țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Singapore, Bahrain și Canada. Acestea au obținut aprobările necesare din partea autorităților cu rol de reglementare din aceste state.

După anunțul făcut de EMA, Germania, Franţa, Italia şi alte cinci state europene au anunțat că îşi vor coordona lansarea campaniilor naţionale de vaccinare anti-Covid-19. Potrivit unei declarații comune, aceste țări vor promova „coordonarea lansării campaniilor de vaccinare și vor face schimb rapid de informații despre desfășurarea procedurii”. Acest document a fost semnat de miniștrii sănătății din Italia, Germania, Franța, Belgia, Luxemburg, Țările de Jos, Spania și Elveția. Mai mult, Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn a anunțat că țara sa vrea să înceapă vaccinarea anti-Covid la 24-72 de ore după ce vaccinul Pfizer-BioNTech obține aprobarea din partea Agenției Europene a Medicamentului, ceea ce ar însemna cel mai devreme pe 25 decembrie.„Obiectivul este să se ajungă la autorizaţie înainte de Crăciun. Noi vrem să începem vaccinarea înainte de sfârşitul anului. Toate datele BioNTech sunt disponibile, iar Regatul Unit şi Statele Unite au aprobat deja vaccinul. O examinare a datelor şi o aprobare a EMA ar trebui să aibă loc cât mai rapid posibil. Este vorba despre încrederea în capacitatea UE de a acţiona”, a anunţat într-o conferinţă de presă Jens Spahn, al cărui Guvern îşi pierde răbdarea din cauza tiimpului pe care şi-l acordă autorităţile europene în vederea aprobării vaccinului covid-19, folosit deja în mai multe ţări.

„Campania de vaccinare contra Covid va fi lansată în aceeași zi în toate țările europene. Data nu este încă fixată. Am spus că la nivel european va începe în același moment. De aici și interesul de a fi la comun”, a precizat un consilier din anturajul președintelui francez, Emmanuel Macron.

În Statele Unite ale Americii, săptămâna aceasta, serul va fi injectat oficialilor administrației lui Trump. Astfel, personalul de la Casa Albă va fi primul grup de oameni care vor beneficia de vaccinul Pfizer-BioNTech. Potrivit președintelui în exercițiu, Donald Trump, numele său nu este pe lista scurtă. Aprobat vineri de Agenția americană pentru Medicamente, vaccinul ar putea să își piardă din credibilitate după ce Trump a anunțat că nu a fost programat să i se administreze serul, dar se va vaccina „la momentul potrivit”. De altă parte, foștii președinți Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton s-au angajat deja să se vaccine public pentru a promova siguranța vaccinului.

Conform datelor oficiale, primele trei milioane de doze sunt distribuite în prezent în diverse locații în toate cele 50 de state americane. Numărul de decese cauzate de noul coronavirus continuă să crească rapid în SUA unde, sâmbătă s-a înregistrat un nou record de 3,309 de victime. Bilanțul total al morților a ajuns la 300.000.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page