top of page

SUA denunță un posibil scenariu care ar justifica atacul Rusiei asupra Ucrainei



Tensiunile dintre NATO și Rusia continuă pe fondul conflictului care o implică și pe Ucraina. După ce Rusia și-a împânzit granița de vest cu ucrainienii, trimițând tancuri, rachete și soldați ca să pună astfel presiune pe NATO și intenția de a se extinde folosindu-se de fostele țări sovietice pentru a-i limita forțele, americanii susțin insistent că Moscova plănuiește un atac iminent.

De cealaltă parte, rușii au transmis că nu intenționează nicio invazie ci vrea să transmită lumii mesajul că Moscova nu poate permite americanilor să blocheze Rusia sub un scut format din statele membre NATO.

În ciuda faptului că au existat mai multe tentative de negocieri, nicio tabară nu vrea să facă concesii, alimentând în continuare tensiunile unui potențial război. În acest sens, în cursul zilei de astăzi, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că desfăşurarea de trupe de către Rusia în ultimele zile în Belarus, ţară vecină cu Ucraina, este cea mai importantă realizată de Moscova de la încheierea Războiului Rece.

„Rusia a trimis în Belarus rachete balistice capabile să transporte încărcătură nucleară. Sunt aşteptate 30.000 de trupe de luptă, forţe pentru operaţiuni speciale Spetsnaz, avioane de vânătoare, inclusiv Su-35, rachete Iskander cu capacitate duală şi sisteme de apărare aeriană S-400. Este vorba despre o gamă extinsă de capacităţi militare moderne. Toate acestea vor fi combinate cu exerciţiul anual al forţelor nucleare ale Rusiei. Toţi aliaţii sunt de acord cu privire la importanţa dialogului”, a indicat Stoltenberg într-o declaraţie făcută presei la cartierul general al Alianţei.

Potrivit Reuters, termenul “capacitate duală”, folosit de Stoltenberg pentru a se referi la rachetele Iskander, este folosit pentru a descrie arme utilizate deopotrivă pentru conflict convenţional şi nuclear.

Folosindu-se de imaginile din satelit care arată concentrarea armatei ruse la granița cu Ucraina, americanii fac presiuni asupra intenției de atac a Rusiei. În acest sens, Statele Unite ale Americii susțin că Rusia s-a pregătit să fabrice un pretext pentru o invazie a Ucrainei, de data aceasta folosind un videoclip explicit care ar reprezenta un atac fals împotriva Rusiei.

Un înalt oficial al administrației a declarat pentru CNN că SUA deține informații care sugerează că guvernul rus, cu ajutorul serviciilor de informații ale Rusiei, intenționează să producă un videoclip de propagandă care prezintă scene ale unei „explozii false pusă în scenă cu actori care înfățișează persoane îndoliate și imagini cu locații distruse și echipamente militare”, a spus oficialul. SUA consideră că Rusia a recrutat deja actori care să fie implicați în atacul fals.

SUA consideră că echipamentul militar care ar putea fi folosit în videoclip ar fi făcut să arate ca fiind ucrainean. Experții au mai spus că videoclipul ar putea include imagini cu drone Bayraktar, pe care Turcia le-a furnizat Ucrainei, „ca mijloc de a implica NATO în atac”. „Atacul fals ar viza teritoriului suveran al Rusiei sau persoanele vorbitoare de limbă rusă, au mai spus oficialii americani, și „va fi lansat pentru a sublinia o amenințare la adresa securității Rusiei și pentru a sprijini operațiunile militare. Acest videoclip, dacă va fi lansat, ar putea oferi lui Putin scânteia de care are nevoie pentru a iniția și justifica operațiuni militare împotriva Ucrainei”, informează Protv.

Între timp, îngrijorați de războiul acuzațiilor dintre Rusia și SUA, liderii europeni fac un tur de forță pentru a calma spiritele în Estul Europei. După ce Pentagonul a făcut publică relocarea a trei mii de militari în Europa (dintre care 1.000 în România), Cancelarul Germaniei a anunțat o vizită la Moscova, iar Emmanuel Macron a discutat din nou, atât cu Joe Biden, cât și cu Vladimir Putin. O contribuție cu greutate în această mediere ar putea avea şi președintele turc.

„Ne exprimăm din nou sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea partenerului nostru strategic şi vecin - Ucraina, ca naţiune cu ieşire la Marea Neagră. Îndemnăm toate părţile să dea dovadă de reţinere de dragul păcii în regiune”, a transmis astăzi, președinetele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

„Suntem consecvenți cu ceea ce i-am spus lui Putin încă de la început. Câtă vreme acționează agresiv, o să luăm măsuri să-i asigurăm pe aliații noștri din Europa de Est că suntem alături de ei și că Articolul 5 (din tratatul NATO) este o obligație sacră”, a justificat președintele american, Joe Biden.

În tabăra cealaltă, Moscova consideră că dislocarea de noi efective militare americane în Europa de Est duce la escaladarea tensiunilor în regiune. „Facem constant apel la partenerii noştri americani să înceteze să alimenteze tensiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page