top of page

SUA a raportat peste un milion de cazuri de Covid-19



La mai bine de o lună de când varianta Omicron a coronavirusului a fost descoperită în Botswana și Africa de Sud, mii de cercetători din întreaga lume investighează în amănunt toate caracteristicile acestei tulpini, pentru a pregăti un plan de protecție pe măsura gradului de amenințare a acesteia.

Considerată mult mai contagioasă decât varianta Delta, Omicron pare să provoace și simptome mai ușoare. Astfel, în opinia specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), varianta Omicron de coronavirus afectează căile respiratorii superioare, provocând simptome mai blânde decât variantele anterioare.

„Vestea bună este că în prezent sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă. Transmisibilitatea ridicată a Omicron înseamnă că noua variantă va deveni dominantă în câteva săptămâni în numeroase locuri, reprezentând o ameninţare în ţările în care o parte mare a populaţiei rămâne nevaccinată. Între timp, Africa de Sud reprezintă un caz particular deoarece are o populaţie tânără, printre alţi factori”, a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

Întrebat dacă este necesar un vaccin specific pentru varianta Omicron, Mahamud a declarat că este prea devreme să se pronunţe, însă a subliniat că această decizie necesită o coordonare globală şi nu ar trebui ca sectorul comercial să decidă singur.

Între timp, libertatea de care s-au bucurat majoritatea oamenilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă este gata să plătească prețul cu care a fost oferită. La începutul acestei săptămâni, mai multe țări ale lumii au confirmat recorduri absolute de cazuri cu coronavirus. Dacă în Europa, Marea Britanie, Franța, Italia sau Grecia se numără printre țările puternic lovite de Omicron, în Statele Unite ale Americii, autoritățile au raportat peste un milion de contaminări în numai 24 de ore.

Mai precis, conform bilanţului Universităţii Johns Hopkins, SUA au înregistrat un vârf de 1.080.211 de cazuri noi în ziua de 3 ianuarie.

Duminică, dr. Anthony Fauci, principalul consilier al Casei Albe privind criza sanitară, a declarat că creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în SUA a urmat o curbă „aproape verticală”.

„Omicron este acum varianta dominantă în SUA şi reprezenta circa 59% din cazurile noi în săptămâna care s-a încheiat pe 25 decembrie. Sper că valul actual îşi va atinge vârful după câteva săptămâni înainte de a se inversa, aşa cum s-a întâmplat în Africa de Sud”, a subliniat expertul.

Cu toate că numărul de contaminări reprezintă un record, ratele de deces şi de spitalizare în SUA au fost mult mai scăzute în aceste ultime săptămâni decât în alte perioade de creştere a numărului de cazuri de Covid-19. Mai mult, numărul de decese înregistrate s-a diminuat cu 10% de la o săptămâna la alta, cu 9.382 de morţi în ultimele şapte zile.

Potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins, Statele Unite ale Americii au înregistrat 3,4 milioane de cazuri în aceste ultime şapte zile, respectiv o medie de 486.000 pe zi, cu un vârf pe 3 ianuarie. Recordul înregistrat de SUA în timpul precedentelor valuri era de 258.000 de cazuri într-o singură zi, în săptămâna 5-11 ianuarie 2021.

Considerată ca fiind cea mai eficientă armă împotriva formelor grave de coronavirus, vaccinarea a devenit în prezent, obiectivul principal al autorităților. De la impunerea certificatului verde până la declararea obligativității vaccinării, autoritățile insistă ca oamenii să se imunizeze nu doar cu dozele necesare din serurile anti-coronavirus disponibile ci și cu doza booster.

În timp ce specialiștii confirmă faptul că Omicron se focusează mai mult pe tineri și copii, Agenţia pentru alimente şi medicamente a autorizat cea de-a treia doză de vaccin chiar şi pentru copiii mai mici, din grupa de vârstă 5-11 ani, dar care au o imunitate scăzută.

„Doza booster autorizată pentru copii din aceaste categorii de vârste are o concentraţie redusă a serului, la fel ca în cazul dozelor folosite în cadrul schemei iniţiale de vaccinare”, a explicat producătorului Pfizer-BioNTech.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page