top of page

SUA începe vaccinarea anti-Covid la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani


Varianta Delta se răspândește cu repeziciune în întreaga lume, punând în pericol viețile celor care nu s-au vaccinat împotriva coronavirus. În ciuda faptului că în prezent, omenirea beneficiază de mai multe seruri anti-Covid, oamenii sunt reticenți cu privire la acestea. Din păcate, neîncrederea în vaccinuri permite suficient timp și spațiu celei mai contagioase tulpini pentru a provoca recorduri după recorduri de decese zilnice.

De teamă că virusul ar putea să scape de sub control, comportându-se în afara teoriilor știute până în prezent despre el, americanii au decis să îi vaccineze chiar și pe copiii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, folosind serul produs de compania farmaceutică Pfizer, în colaborare cu germanii de la BioNTech.

Potrivit Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) sunt vizați aproximativ 28 de milioane de copii care locuiesc în Statele Unite. CDC este cel care recomandă oficial cine ar trebui să primească vaccinurile aprobate de FDA iar aceasta din urmă autorizase deja utilizarea vaccinului la copii cu vârste între 5 şi până la 12 ani.

Anunţul a fost făcut marți seara, de dr. Rochelle Walensky, directorul CDC, la câteva ore după ce un grup consultativ a decis în unanimitate că dozele Pfizer ar trebui să fie administrate în doze care reprezintă o treime faţă de cele administrate adolescenţilor şi adulţilor.

„Ca mamă, încurajez părinţii care au întrebări să discute cu medicii pediatri, cu asistentele din şcoli sau farmacistul local pentru a afla mai multe despre vaccin şi importanţa de a-şi imuniza copiii. Medicii pot începe cât de curând posibil administrarea micilor doze”, a spus marţi noapte Walensky într-un comunicat după ce, în aceeaşi zi, ea a declarat că deşi riscul de dezvoltare a unei forme grave de boală şi riscul de deces la copiii mici este mai scăzut decât la adulţi, el există. Totuși, Walensky este de părere că boala a avut un impact profund social, asupra sănătăţii mintale şi educaţiei, inclusiv a accentuat disparităţile în ceea ce priveşte învăţarea. „Există copii de clasa a doua care nu au avut parte vreodată de un an de şcoală normal. Vaccinarea pediatrică are puterea de a ne ajuta să schimbăm asta”, a afirmat ea.

Președintele SUA, Joe Biden s-a arătat extrem de încântat de această decizie, denumind-o „un punct de cotitură”. „Va permite părinţilor să încheie luni de griji legat de copiii lor şi să reducă măsura în care copiii pot da virusul altora. Este un pas important înainte pentru naţiunea noastră în lupta împotriva virusului”, a transmis liderul de la Casa Albă într-un comunicat.

Specialiștii au decis să administreze copiilor cu vârste între 5 şi 12 ani, două doze reduse, la distanţă de trei săptămâni, din vaccinul Pfizer/BioNTech - calendarul fiind menţinut, însă vor fi utilizate ace de dimensiuni mai mici. Pentru a evita ca dozele destinate copiilor să fie încurcate cu cele destinate adulţilor, care au capac mov, weekendul trecut, Pfizer a început să livreze în statele americane milioane de fiole cu doze pentru copii, care au capace portocalii.

Dacă în Europa de est, milioane de oamenu snt reticenți cu privire ka vaccinurile anti-Covid, în Statele Unite, mulţi părinţi au cerut ca un vaccin ati-Covid să fie disponibil pentru copii, pentru ca ei să îşi poată relua activităţile obişnuite fără a-şi risca sănătatea sau fără a aduce virusul în familie. Totuși, potrivit consilierilor CDC, destul de mulţi părinţi au întrebări, fiind influenţaţi şi de dezinformarea tot mai crescută. Membrii grupului consultativ au spus că vor ca părinţii să adreseze întrebări legat de vaccin şi să înţeleagă că este mult mai bun decât să parieze că minorii vor scăpa de o formă gravă a infecţiei cu SARS-CoV-2.

În ceea ce priveşte siguranţa, mai mult de 106 milioane de americani au primit bine două doze din serul Pfizer, inclusiv mai mult de 7 milioane de adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani.

„Mi-am vaccinat copiii”, a spus dr. Helen Keipp Talbot de la Vanderbilt University, consilier al CDC, adăugând că nu ar recomanda ceva pentru alte familii dacă nu ar fi fost liniştită în ceea ce o priveşte.

Conform datelor oficiale, în Statele Unite au fost înregistrate peste 8.300 de spitalizări în cazul copiilor cu vârste de 5 - 11 ani, iar aproximativ o treime au necesitat terapie intensivă, potrivit datelor guvernamentale. CDC a înregistrat cel puţin 94 de decese în această grupă de vârstă, iar altele sunt anchetate. Deşi în SUA a fost înregistrată o scădere a numărului de cazuri noi de boală, experţii se tem că acesta va creşte odată cu venirea iernii şi a faptului că activităţile vor avea loc mai mult în interior.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page