top of page

SUA: „În acest moment, nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol”



Faptul că de 77 de zile Rusia nu încetează să atace Ucraina, ucigând fără milă civili, în timp ce întreaga țară vecină devine un morman de ruine, naște temeri cu privire la o potențială extindere a războiului și în alte țări precum Republica Moldova.

În acest sens, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kent D. Logsdon a transmis în cursul zilei de astăzi, că SUA nu văd dovezi că Rusia intenționează să își extindă războiul în Republica Moldov în acest moment. Această afirmație vine pe fondul unei supravegheri făcute de reprezentanții SUA aflați peste Prut și care monitorizează situația în mod constant.

„Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenţionează să îşi extindă războiul în Republica Moldova în acest moment. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi să împărtăşim informaţii cu partenerii noştri de aici,” au declarat oficialii americani într-un mesajul postat de Ambasada SUA în Republica Moldova.

La 10 mai, directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI) din SUA, Avril Haines, a declarat că Vladimir Putin „se pregăteşte de un conflict prelungit în Ucraina, iar obiectivele sale se extind dincolo de regiunea Donbasului, având ambiţia de a-şi impune controlul până la regiunea separatistă Transnistria”. Ulterior, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a declarat că instituţiile abilitate de la Chişinău examinează în continuare tot spectrul de scenarii, care vizează evoluţiile de securitate din regiune, iar cumulul de informaţii nu indică un risc de extindere a războiului pe teritoriul republicii.

„În acelaşi context, Ministerul Apărării de la Chişinău a lansat un apel către opinia publică să evite orice speculaţii pe această temă şi să nu scoată din context declaraţiile directorului comunităţii de informaţii din SUA, Avril Haines, conform publicaţiei citate” informează Protv.

„Toate instituțiile statului sunt în regim de alarmă încă de la începerea războiului din Ucraina și monitorizează atent situația. În acest moment, nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol,” a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Ala Deaconu.

Între timp, Rusia își concentrează eforturile atât asupra luptei în teritoriile ucrainene cu civilii și soldații rezistenței, cât și asupra represaliilor suferite de pe urma sancțiunilor impuse de alte țări pentru invazia Ucrainei. În acest sens, astăzi, Moscova a anunțat că a impus la rândul său, sancţiuni împotriva unui număr de peste 30 de companii din Uniunea Europeană, SUA şi Singapore.

Potrivit decretului guvernamental, lista cuprinde 31 companii, dintre care majoritatea aparţin Gazprom Germania, filiala germană a gigantului rus, pe care statul german a plasat-o sub controlul său din cauza importanţei sale strategice. „Sancţiunile anunţate miercuri vizează şi EuRoPol GAZ S. A., proprietarul părţii poloneze a gazoductului Yamal-Europa. Ele includ o interdicţie de tranzacţii şi de intrare în porturile ruseşti a navelor având legături cu companiile vizate”, informează Protv.

Rusia pare să întâmpine probleme de progres în războiul cu Ucraina care durează de 77 de zile. În timp ce americanii speculează faptul că armata rusă eșuează în teren, Moscova se confruntă cu un val de demisii, punându-l pe Vladimir Putin în poziția de a numi cinci guvernatori interimari - în regiunile Tomsk, Saratov, Riazan şi Kirov şi în Republica Mari El.

Conform News: „Adjunctul şefului Departamentului prezidenţial pentru politici interne Vladimir Mazur îl îlocuieşte pe Serghei Jvaşkin, aflat în post de două mandate, din 2012, după ce acesta din urmă a demisionat miercuri din funcţie. Viceguvernatorul Roman Busargin, şeful Guvernului regional, a fost numit în regiunea Saratov, după ce guvernatorul Valeri Radaiev, aflat în funcţie de zece ani, a demisionat.

Şeful Serviciului federal de statistică Pavel Malkov a fost numit în Riazan, după ce Nikolai Liubimov a anunţat că nu candidează la un nou mandat.

Un membru al Direcţiei prezidenţiale pentru susţinerea activităţilor Consiliului de Stat, Aleksander Sokolov, a fost numit în regiunea Kirov. Iar preşedintele guvernului regional al Kalmîkiei, Iuri Zaiţev, a fost numit guvernator interimar al Mari El, în urma demisiei lui Aleksander Ievstifeev”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page