top of page

STUDIU. Cercetătorii oferă 5.800 de euro tinerilor care sunt dispuși să se reinfecteze cu Covid-19



Situația provocată de pandemia de coronavirus în India, atinge cote maxime, după ce ieri a fost înregistrat un record de peste 260.000 de noi infectari, iar sistemul de ventilație și paturile din spitale sunt insuficiente în această luptă. În ultimele 24 de ore, capitala New Delhi a raportat mai mult de 25.000 de noi cazuri, fapt pentru care autoritățile au decis să o plaseze în lockdown timp de șase zile. „Dacă nu impunem un lockdown acum, ne îndreptăm spre o catastrofă şi mai mare. Lockdown-ul va începe în această seară, până lunea viitoare. Lockdown-ul nu va pune capăt pandemiei, dar o va încetini. Vom folosi această săptămână de lockdown pentru a îmbunătăţi situaţia din spitale”, a declarat Arvind Kejriwal, şeful guvernului local.

La polul opus, o decizie controversată a stârnit indignare în Țările de Jos. După ce a primit autorizație pentru organizarea unei petreceri, în sudul orașului Breda, popularul post de radio 538 și-a atras numeroase critici din partea oficialilor și a oamenilor de rând. Planificată în cadrul unui program pilot cu scopul de a stabili dacă pot fi organizate în siguranță evenimente în timpul pandemiei de coronavirus, petrecerea are în vedere 10.000 de invitați. Medici, infirmieri, proprietari de restaurante, și cercetători au solicitat interzicerea evenimentului. Mai mult, o petiție inițiată de medici și lucrători din domeniul sanitar a fost semnată de peste 35.000 de persoane doar în câteva ore. Medicii care au semnat petiţia s-au declarat consternaţi, în ciuda faptului că scopul evenimentului este acela de cercetare. „Organizarea unei petreceri cu 10.000 de invitaţi, la 400 de metri de un spital serios împovărat de Covid-19, este o palmă dată în faţa pacienţilor şi a personalului sanitar”⁣, au indicat ei. De acord cu aceștia sunt și unii oameni de știință care susțin faptul că beneficiul științific al cercetării nu este clar. De altă parte, politicienii se tem că miile de petrecăreți vor fi imposibil de controlat.

În cursul serii de astăzi, consiliul local urmează să decidă, în cadrul unei ședințe extraordinare, dacă petrecerea planificată va avea loc sau nu. În prezent, Țările de Jos se confruntă cu restricții pentru limitarea răspândirii coronavirusului de la jumătatea lunii decembrie, însă numărul de contaminări cu Covid-19 rămâne ridicat, iar spitalele și unitățile de terapie intensivă sunt suprasolicitate. „Măsurile actuale, care includ închiderea barurilor, cafenelelor şi restaurantelor, au fost prelungite la sfârşitul lui martie până la 20 aprilie. Guvernul va reexamina situaţia şi va decide pe 20 aprilie dacă cifrele permit o relaxare a măsurilor începând de la 28 aprilie, care va include o ridicare a interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte şi o deschidere a teraselor”, informează Protv.

Programul pilot Fieldlab a mai organizat în trecut și alte evenimente de acest gen. În cadrul conferinței, unui spectacol de teatru, a unui meci de fotbal și a unui concert, participanții au trebuit să prezinte un rezultat negativ la testul pentru coronavirus, iar comportamentul lor a fost analizat în timpul desfășurării evenimentelor.

În Marea Britanie însă, cercetătorii oferă 5.800 de euro tinerilor care sunt dispuși să se reinfecteze cu coronavirus. În cadrul unui studiu, oamenii de știință de la Universitatea Oxford vor să afle cum reacționează sistemul imunitar al persoanelor trecute prin această boală și ce cantitate de virus este necesară pentru reinfectare. Studiul vizează tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, urmând ca aceștia să fie carantinaţi timp de 17 zile și supravegheați cu mare atenție de cercetători până când nu vor mai fi contagioși. Alte studii au sugerat că tinerii care au trecut prin boală ar putea să nu fie complet protejați de virus, ba mai mult, 10% dintre participanții care au avut boală în trecut s-au reinfectat după ce au fost expuși din nou la coronavirus.

În ciuda mai multor vaccinuri dezvoltate împotriva Covid-19, pandemia pare să se răspândească cu o viteză și mai mare din cauza mutațiilor apărute. Pe de altă parte, studiile aprofundate privind eficiența sau efectele vaccinurilor scot la iveală riscurile pe care oamenii și le iau atunci când se imunizează. În cazul vaccinului produs de AstraZeneca, credibilitatea a scăzut drastic după ce mai multe țări au suspendat temporar administrarea lui din cauza unei legături cu apariția unor cheaguri de sânge.

În acest sens, Comisarul european însărcinat cu piaţa internă, Thierry Breton, a anunțat că actualul contract UE cu AstraZeneca ar putea să nu fie prelungit. Motivul pronunțat de acesta ar fi întârzierea livrării de doze promise la începutul acestui an. ”Suntem pragmatici. Prioritatea mea, în calitate de însărcinat cu vaccinurile este ca cei cu care încheiem contracte să livreze la timp, eventual mai mult. Noi am comandat 120 de milioane de doze în primul trimestru şi 180 de milioane în trimestrul doi. În primul trimestru, ei (laboratorul AstraZeneca) au livrat doar 30 de milioane, ceea ce a creat problemele pe care toată lumea le-a văzut şi au livrat doar 70 de milioane în trimestru doi. Nimic nu este definitiv, vom continua să discutăm. Acest lucru nu se întâmplă din motiv epidemiologic sau medical. Dacă ne uităm la date, beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt copleşitoare în privinţa bolii. Vaccinarea este un mijloc important în vederea redeschiderii continentului european treptat şi vacanţelor în interiorul UE”, a declarat el într-un interviu acordat duminică BFMTV.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page