Statul american Florida a decis revenirea totală la normalitate
Cea mai afectată țară de coronavirus din lume, Statele Unite ale Americii a reușit să vaccineze cu ambele doze, aproape 105 milioane de americani, reprezentând 30% dintre adulții populației. Din păcate, chiar dacă cifrele sunt extrem de încurajatoare, experții sunt îngrijorați de faptul că interesul pentru imunizarea a scăzut semnificativ. Potrivit unui sondaj recent al Kaiser Family Foundation, dintre alegătorii republicani, 29% afirmă că nu se vor vaccina niciodată, comparativ cu 5% dintre democraţi şi 9% dintre independenţi.
“Îl poţi infecta pe altul din neatenţie, iar acesta poate transmite infecţia mai departe cuiva care s-ar putea îmbolnăvi grav şi chiar muri”, a explicat Dr. Anthony Fauci, adăugând că pentru imunitatea colectivă e nevoie de vaccinarea a cel puţin 70% din populaţie.
Între timp, New York-ul, epicentrul iniţial al pandemiei în Statele Unite, plănuieşte revenirea la normalitate de la 1 iulie, iar Chicago permite deja organizarea de festivaluri. În Florida, guvernatorul statului a ridicat cu efect imediat, toate restricțiile asociate pandemiei de Covid-19, justificându-şi decizia prin eficacitatea şi disponibilitatea vaccinurilor dezvoltate împotriva acestei maladii.
“Este ceea ce trebuie făcut ţinând cont de datele de care dispunem. Aproape 9 milioane de persoane, reprezentând 41,9% dintre cei 21,5 milioane de locuitori ai acestui stat american, au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-Covid-19. Persoanele care nu sunt încă vaccinate astăzi se află în această situaţie cu siguranţă, nu din cauza unei lipse de stoc, sau a unei lipse de disponibilitate a vaccinurilor. Vaccinarea a fost deschisă vineri în Florida pentru toate persoanele cu vârste de peste 16 ani, care nu mai trebuie să prezinte dovada domiciliului în acest stat, aşa cum se întâmpla din ianuarie şi până la finalul lunii aprilie, din cauza cererii foarte mari pentru vaccinurile anti-coronavirus”, a declarat Ron DeSantis, după ce inițial a promulgat o lege care pune capăt stării de urgenţă la 1 iulie în acest stat din partea sud-estică a Statelor Unite, dar ulterior, a semnat apoi un decret care avansa data de intrare în vigoare a acelei măsuri începând de luni, 3 mai.
Guvernatorul Ron DeSantis a criticat totodată restricţiile stricte care sunt încă în vigoare în alte state americane, sugerând că statele care continuă să îi oblige pe rezidenţii lor să respecte astfel de măsuri indică faptul că liderii lor “nu cred în vaccinuri”.
În prezent, vaccinurile Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson sunt disponibile, în anumite cazuri chiar şi fără programare, în numeroase centre de vaccinare, farmacii şi supermarketuri din Statele Unite.
De altă parte, autoritățile din SUA urmează să autorizeze vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19 pentru copii de 12 ani şi peste această vârstă începând de săptămâna viitoare. Pfizer a solicitat autorizaţia de utilizare de urgenţă pentru vaccinul său spre a fi administrat copiilor şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, în condițiile în care, astăzi, vaccinul Pfizer este autorizat în Statele Unite pentru persoanele de 16 ani şi peste această vârstă.
“Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) va trebui să îşi modifice reglementarea privind autorizarea de utilizare de urgenţă a vaccinului, însă procesul ar trebui să fie simplu”, a relatat CNN. Extinderea vaccinării la adolescenţi ar putea deschide campania americană de vaccinare către alte câteva milioane de persoane.
În restul lumii, India continuă să provoace extrem de multe îngrijorări, în condițiile în care țara trece de pragul pshihologic de 20 de milioane de infectari. În ultimele 24 de ore, doar în capitala New Delhi, peste 440 de oameni au murit din cauza noului coronavirus, însă potrivit experților, numărul deceselor ar fi chiar mai mare.
„Nici nu se mai pune problema că suntem dezamăgiţi. Totul este în colaps. Nu avem timp să ne fie milă de altcineva, pierdem pacienți aici. Și nu este un factor ascuns, este acolo, toată lumea știe asta. Cei de la conducere o știu, administrația o știe, toată lumea o știe”, a precizat Ruchi Gupta, medic.
„Nu mai primim pacienți pentru că nu vrem ca oamenii să moară aici, în fața noastră. Așa că îi îndemnăm să meargă spre alte spitale unde au oxigen”, adaugă Shinu Verghese, asistentă, în condițiile în care toate spitalele se confruntă cu aceeași lipsă de oxigen.
Cu toate acestea, guvernul condus de premierul Nadrendra Modi ezită să decreteze un lockdown la nivel naţional, din cauza impactului economic pe care l-ar avea o astfel de măsură. În ceea ce privește lipsa de oxigen, autoritățile tind să minimalizeze această problemă și susțin că India produce suficient oxigen, iar unele probleme sunt cauzate de rețelele de distribuție.
„Este o luptă constantă. Azi-noapte, la 2.30, mă luptam să obțin oxigen. În această dimineață am luat-o de la capăt”, recunoaște Sumit Ray, director de spital din New Delhi.
În schimb, amânarea deschiderii campaniilor locale de vaccinare din cauza lipsei serului, încetinește criza prin care trece țara. În ciuda faptului că India este cel mai mare producător de vaccinuri din lume, până în prezent, doar 9% dintre cei 1,35 miliarde de locuitori ai Indiei au primit cel puţin o doză a vaccinului anti Covid-19.
„Lipsesc vaccinuri. Multe persoane care au peste 45 de ani încă nu au primit nici măcar o doză. Totul e într-o confuzie imensă. Lumea se întreabă: dacă ați lansat programul, unde sunt vaccinurile?”, declara Saurabh Mumbra, cercetător.
Comments