top of page

Soarta lui Donald Trump va fi decisă în următoarele ore



Nerăbdarea și intoleranța americanilor a ajuns la capătul limitei în ceea ce privește comportamentul președintelui în exercițiu, Donald Trump. În ciuda faptului că liderul de la Casa Albă nu duce lipsă de simpatizanți, o mare parte din cetățenii Statelor Unite ale Americii sunt sătui de atitudinea și discursul „de bufon” al celui de-al 45-lea președinte din istoria SUA. Alături de gafele pe care le-a făcut în timpul mandatului său prezidențial de patru ani, se adaugă și evenimentele de săptămâna trecută când Trump i-a instigat pe simpatizanții republicani la violență și la asaltul asupra Capitoliului. Această cireașă de pe tort i-a înfuriat atât pe democrați cât și pe republicani, făcându-i să numere zilele până când președintele ales, Joe Biden va fi învestit în cea mai înaltă funcție de pe pământ.

Unii însă nu mai au răbdare până pe 20 ianuarie și consideră că Trump nu își poate încheia mandatul fără o sancțiune, drept pentru care, Camera Reprezentanților a votat marți rezoluția prin care îi cere vicepreședintelui Mike Pence să invoce Amendamentul 25 din Constituția americană pentru a-l înlătura mai repede pe Trump din funcție. Această aprobare precede votul de miercuri privind punerea sub acuzare a lui Trump. Măsura a trecut cu 223 de voturi la 205.

Răspunsul lui Pence a venit printr-o scrisoare trimisă președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi pe care o informează că nu va folosi prevederile Amendamentului 25 pentru a-l demite pe Trump. „Consider că un astfel de act nu este în interesul naţiunii noastre şi nici nu corespunde Constituţiei”, i-a scris Mike Pence preşedintei Camerei Reprezentanţilor, chiar înainte de vot.

De altă parte, Nancy Pelosi îl consideră vinovat pe Trump pentru atacul asupra clădirii Congresului de la Washington și moartea a cinci persoane. Mai mult, aceasta îi amintește lui Pence că el însuși a fost una dintre țintele mișcării violente din 6 ianuarie. „Faptele sunt clare: președintele a convocat acest atac revoltător”, a spus Pelosi.

„Articolul de punere sub acuzare este aşteptat să treacă de Camera controlată de democraţi, ceea ce îl va face pe Trump să fie primul preşedinte american pus de două ori sub acuzare”, informează Protv. Între timp, starea de alertă în Statele Unite rămâne extrem de ridicată în condițiile în care autoritățile se tem că învestirea noului președinte ar putea crea proteste și violențe masive.

Potrivit unor documente care au intrat în posesia FBI-ului, protestatari înarmați plănuiesc să se adune în toate celel 50 de state și la Washington, în zilele dinaintea învestirii lui Biden, la Casa Albă. „Un grup violent de extremă dreaptă, cunoscut sub numele de Boogaloo s-ar afla în spatele acestor planuri. „Analiştii caută în tot felul de surse, verifică forumurile de discuţii online, dar şi acele locuri criptate de pe internet, unde uneltesc extremiştii. Date oferite de diferitele dispozitive electronice, aparate care monitorizează traficul, plăcuțele de înmatriculare, toate astea sunt coroborate cu informațiile disponibile online ori aflate de la persoane din anturajul acestor indivizi”, a precizat James Gagliano, fost agent FBI.

„Se vorbeşte despre aproximativ 4.000 de patrioţ înarmaţi care vor să înconjoare Capitoliul şi să împiedice intrarea oricărui politician democrat. Este vorba despre un grup organizat, care are un plan”, adaugă Conor Lamb, membru al Camerei Reprezentanţilor. Această temere crescută în fața unor posibile viitoare atacuri este împărtășită de un număr din ce în ce mai mare de persoane. „În fața îngrijorării cu privire la posibile atacuri și având legea de partea noastră, trebuie să spunem că acești anarhiști, mulți dintre ei ştim că sunt încă în libertate, nu ar trebui să poată urca la bordul unui avion”, a mărturisit Chuck Schumer, senator.

În acest context, autoritățile pregătesc măsuri de securitate sporite pentru ceremonia programată pe 20 ianuarie, mobilizând un număr masiv de 15.000 de militari.

„Vor fi în spatele unui panou de plexiglas antiglonț, dar e nevoie de o protecție sporită”, explică Chris Swecker, fostul director adjunct FBI.

Mai mult, Chad Wolf, şeful demisionar al Departamentului securității interne, a instruit Secret Service, responsabil cu protecția demnitarilor, să înceapă operațiunile speciale încă de miercuri, cu o săptămână înainte de învestirea noului președinte. „Nu veniţi la ceremonie! Obiectivul nostru acum este să-i îndemnăm pe oameni să participe doar virtual la ceremonie”, este apelul pentru publicul larg, lansat de primărița capitalei federale, Muriel Bowser.

„Nu vor fi convocate cohorte de martori. Toată lumea știe ce s-a întâmplat la Capitoliu. A fost în văzul lumii (…) Un alt scenariu vizează posibilitatea adoptării unei rezoluții în Congres, care să îl împiedice pe Trump să mai candideze la președinție”, a adăugat Julie Pace, șefa biroului AP la Washington. Totuși, încercările democraților de a-l pune la punct pe Donald Trump nu sunt singurele. Alături de aceștia vine și decizia grupului bancar german Deutsche Bank de a sista orice afaceri cu Donald Trump sau companiile sale. Potrivit Bloomberg, Deutsche Bank este cel mai important creditor al lui Trump, cu împrumuturi în valoare de 340 milioane de dolari către entitatea care regrupează companiile președintelui. De asemenea, diverse corporații americane, precum AMERICAN EXPRESS, COMMERCE BANK ori MARRIOTT au anunțat că își suspendă donațiile către aleșii republicani, care au sprijinit demersurile de contestare a alegerilor.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page