Slovenia nu va mai folosi anti-Covid Johnson & Johnson
La o săptămână de când a anunțat întreaga planetă că pe teritoriul său a fost depistată o nouă variantă de coronavirus, Africa de Sud se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de infectare cu până la 403%. Potrivit virusologului Tulio de Oliveira, această creștere a infectărilor este înfricoșătoare, îndemnând populația să se vaccineze și să poarte mască de protecție.
Din cauza noii variante Omicron, într-un interval de două săptămâni, Africa de Sud a trecut de la o perioadă cu puține cazuri de Covid-19 la o creștere accelerată a numărului infectărilor. Potrivit celor mai recente date, peste 10% dintre persoanele testate pentru Covid în Africa de Sud au ieșit pozitive în timp ce aproape 4.373 de cazuri au fost raportate marți, din 42.664 de teste efectuate - o creștere de 92% a cazurilor față de ziua precedentă.
Conform oamenilor de știință sud-africani, marea majoritate a persoanelor care ajung să fie internate cu varianta Omicron sunt nevaccinate. Practic, 87% dintre dintre pacienții internați cu COVID-19 în Africa de Sud sunt nevaccinați.
Între timp, întreaga omenire se pregătește cum poate mai bine pentru a evita răspândirea noii tulpini, Omicron. Cu toate că aceasta a ajuns deja pe teritoriul mai multor țări, inclusiv în Europa, oficialii mai multor state au anunțat închiderea granițelor și înăsprirea măsurilor de restricțieAflată pe lista țărilor europene care au interzis călătoriile din și către Africa de Sud, Franța s-a răzgândit și a anunțat în cursul zilei de astăzi că va relua zborurile în Africa australă începând de sâmbătă. „Totul se va face în condiții drastice. Vor putea să călătorească numai francezii, cetățenii Uniunii Europene, diplomații și personalul navigant. Călătorii urmează, de asemenea, să fe supuşi unui test covid-19 la sosirea în Franţa, şi să fie plasaţi în carantină timp de şapte zile în cazul unui test negativ şi de zece zile în urma unui test pozitiv. De asemenea, toţi călătorii care provin din ţări din afara UE - inclusiv vaccinaţi - este necesar să prezinte un test negativ covid-19 efectuat cu cel mult 48 de ore mai înainte”, a transmis un purtător de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal.
În timp ce specialiștii insistă asupra faptului că vaccinarea anti-Covid rămâne cea mai bună armă împotriva virusului, Slovenia a anunțat astăzi că nu va mai folosi serul produs de Johnson & Johnson, după ce experții au confirmat că decesul unei femei în vârstă de 20 de ani, în septembrie, din cauza cheagurilor de sânge, a avut legătură cu vaccinarea. Aceasta a murit la câteva zile după ce a primit doza.
„Tânăra a decedat din cauza unei trombocitopeniei imune protrombotice, cauzată de distrugerea autoimună a trombocitelor, o complicaţie rară indusă de vaccin”, a scris un comitet de experţi într-un raport. “Suspendarea temporară a vaccinărilor cu (serul) Janssen, în vigoare în prezent, va deveni permanentă”, a declarat ministrul într-o conferinţă de presă după publicarea acestui raport.
De altă parte, potrivit şeful grupului de specialişti care consiliază guvernul cu privire la vaccinări, Bojana Beovic, „vaccinările cu AstraZeneca, care utilizează aceeaşi tehnologie a vectorului viral ca şi Johnson & Johnson şi, de asemenea, considerat răspunzător pentru câteva cazuri rare de tromboză din cauza cheagurilor de sânge, vor fi foarte probabil abandonate”.
„Acest deces a fost al doilea caz cunoscut în ţară după cel al soţiei unui diplomat sloven în misiune la Paris, decedată în mai după ce a primit o doză de Johnson & Johnson”, informează Protv.
Până în prezent, vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford, și cel dezvoltat de Johnson & Johnson sunt singurele asupra cărora planează suspiciunea ineficienței și a apariției mai multor efecte secundare nefaste. În cursă, rămân puternic cotate, vaccinurile produse de Pfizer (în colaborare cu BioNTech) și Moderna.
În ceea ce privește vaccinul anti-Covid Pfizer, Uniunea Europeană a decis să îl facă disponibil pentru copii, începând din data de 13 decembrie. „Producţia vaccinului anti-Covid pentru copii al alianţei Pfizer/BioNTech urmează să se accelereze, iar vaccinul urmează să fie disponibil în Uniunea Europeană începând din 13 decembrie (…)Comunitatea ştiinţifică are nevoie de ”100 de zile” pentru a adapta răspunsul prin vaccinare acestei noi variante a noului coronavirus”, anunţă miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințede presă dedicată evoluţiei pandemiei Covid-19 după apariţia variantei omicron a SARS-CoV-2.
Comments