top of page

Se pregătesc reguli dure pentru cei care nu se vaccinează anti-Covid



Determinate să încheie cât mai curând cu pandemia de coronavirus și să revină la normalitate, autoritățile europene mizează pe faptul că rezultatele campaniilor de vaccinare au arătat o eficiență extraordinară în menținerea scăzută a numărului de spitalizări și decese asociate cu Covid-19. În acest sens, în contextul amenințării variantei Delta (cunoscută inițial ca tulpina sau mutația indiană), oficialii insistă ca oamenii să se vaccineze cât mai repede cu ambele doze de vaccin anti-coronavirus pentru a se putea atinge imunitatea de turmă.

În unele țări din Europa, oficialii au decis deja ca persoanele care nu s-au vaccinat anti-Covid să fie dezavantajate atunci când trebuie să iasă în anumite locuri publice, precum mall-urile sau restaurantele. O astfel de măsură este luată în calcul și de autoritățile române, după ce țara noastră a ajuns printre statele europene cu cea mai scăzută rată de vaccinare. Astfel, sub amenințarea celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus, Guvernul de la București caută soluții pentru a-i determina pe români să se vaccineze în număr cât mai mare. Spre exemplu, în sistemul sanitar, doar medicii au acceptat să se imunizeze în număr mare însă procentul scade între asistente și este și mai mic la infirmiere.

În timp ce Uniunea Europeană se apropie vertiginos de obiectivul de a avea 70% din populația adultă vaccinată (în prezent existând o medie de 67,7%), România este la coada clasamentului cu doar 31% din populație imunizată. Inițial, autoritățile române își propusese să aibă 5 milioane de vaccinați până la 1 iunie însă acest număr nu a fost atins nici acum la aproape 2 luni mai târziu. După România, Bulgaria se mai află într-o situație similară. La polul opus, țările cu cea mai mare rată de vaccinare sunt Islanda, Malta, Olanda, Belgia și Danemarca, fiecare cu peste 80% dintre adulți vaccinați deja cu o doză.

În Italia, autoritățile au abordat deja o regulă care îi va dezavantaja pe cei nevaccinati împotriva coronavirus. Începând cu data de 6 august, italienii care vor să intre în cluburi și în restaurante vor trebui să aibă în posesia lor un permis de sănătate obligatoriu. “Este un instrument care le permite italienilor să-şi continue activităţile având garanţia că nu se vor regăsi printre persoanele contagioase. Permisul verde nu este o chestiune arbitrară, este o condiție care ne permite să nu închidem activitatea economică. Acesta poate fi eliberat de la prima doză de vaccin, dar și persoanelor vindecate de Covid, sau celor care au un test negativ în ultimele 48 de ore. Permisul va fi, de asemenea, necesar pentru evenimentele sportive, concerte, spectacole, târguri şi congrese la care participă numeroase persoane şi care sunt posibile surse de contaminare”, a explicat premierul italian Mario Draghi, la finalul ședinței consiliului de miniştri, în care a aprobat permisul de sănătate sau permisul verde cum este denumit în Peninsulă.

Aceiași strategie de a impune reguli mai stricte pentru cei nevaccinati care vor să intre în muzee sau cinematografe, a fost adoptată și de Franța. Confruntându-se cu al patrulea val de infectări cu noul coronavirus, autoritățile franceze cer un rezultat negativ al unui test pentru depistarea Covid-19, dovada vaccinării sau a trecerii prin boală pentru a putea merge la cinema, teatre, muzee, târguri și anumite complexe sportive. Conform Guvernului de la Paris, din luna august, cerințele vor fi extinse la trenurile de lung parcurs, baruri, restaurante, centre comerciale și spitale. Cu toate că mai bine de jumătate din populația de 67 de milioane de locuitori a primit cel puțin o doză de vaccin anti-coronavirus, noile măsuri nu sunt pe placul tuturor francezilor fapt pentru care, în weekend, peste 100.000 de persoane au demonstrat în Franța împotriva măsurilor stricte, iar centre de vaccinare din zone izolare au fost vandalizate și incendiate.

În Grecia, guvernul conservator condus de premierul Kyriakos Mitsotakis a extins lista persoanelor vizate de vaccinarea obligatorie. Astfel, dacă până acum autoritățile de la Atena au impus vaccinarea obligatorie pentru angajații sanitari și pentru cei din azilurile de îngrijire a bătrânilor, autoritățile au anunțat că toți angajații nevaccinați din turism și din domeniul restaurantelor vor fi nevoiți să se testeze în mod regulat. Până în prezent, peste 51% din populația Greciei a fost imunizată complet.

Și în Ungaria, Guvernul condus de Viktor Orban a decis să facă obligatorie vaccinarea anti-Covid pentru cadrele medicale. “Există deja anumite vaccinuri care sunt obligatorii pentru angajaţii din domeniul medical... am extins această regulă pentru coronavirus. Al patrulea val al pandemiei de coronavirus a început în Europa de Vest, iar Ungaria va fi şi ea afectată. Totuși, Ungaria, cu 55% din populaţia sa complet vaccinată, este una dintre cele mai sigure ţări din Europa în această privinţă. În plus, suntem prima ţară din Europa care va începe vaccinarea cu a treia doză de vaccin împotriva Covid-19 de la 1 august. Persoanele în vârstă care nu s-au vaccinat vor fi încurajate să se imunizeze. Un program de vaccinare va fi lansat de asemenea în şcoli pentru copiii cu vârsta peste 12 ani înainte de începerea anului şcolar”, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban pentru postul de radio public.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page