top of page

Se caută gropari în cimitirele aglomerate cu morții de Covid-19


De la o zi la alta, România numără sute de vieți pierdute în lupta cu noul coronavirus în timp ce zeci de mii de oameni sunt testați pozitiv cu această boală nemiloasă. Ultimul raport confirmat de autoritățile sanitare numără 448 de decese și peste 16.000 de infectări înregistrate în ultimele 24 de ore.

Această situație catastrofală este ilustrată cel mai bine în cimitire și la spitale, amintind cu îngrijorare de criza prin care a trecut Lombardia (nordul Italiei) la începutul lui 2020, când Peninsula devenise focarul pandemiei de Covid-19 în Europa.

În Slobozia, imaginile de la marginea orașului Slobozia par desprinse din Iad.în condițiile în care, de câteva zile cimitirul care se află aici a devenit neîncăpător pentru cei răpuși de acest inamic invizibil. Plin de morminte proaspăt făcute, cimitirul provoacă fiori de la prima vedere.

”Nu ne așteptam să fie așa până la capăt. Nu credeam că ajunge în asfalt. Când am venit a treia zi am văzut iar unul lângă fată. Ia uite și colo și colo″, mărturisește un bărbat.

Recent, în acest cimitir au fost deja săpate peste 20 de gropi în care vor fi înhumați cei care și-au pierdut viața din cauza coronavirusului. Numărul morților este atât de mare, încât groparii nu reușesc să termine la timp locurile de veci doar cu lopețile, fapt pentru care, aici a fost adus un miniexcavator. Durerea familiilor rămase în urmă este cu atât mai mare cu cât sicriele celor uciși de virus sunt sigilate iar acestea nu își pot lua rămas bun așa cum se obișnuia înainte de pandemie.

″Ieri erau la capelă patru morți. Din prostie, d-aia nu se vaccinează, că au auzit pe cutare că nu trebuie. Când o să fii pe patul de spital atunci o să regreți și cu asta am terminat″, precizează o femeie care își plânge mortul în cimitir.

Pentru a face față ritmului crescut cu care se sap noil gropi, au venit inclusiv muncitori de la Direcția de Administrare a Domeniului Public. Am ajuns să sap gropi. Trebuie să facem, să ajutăm lumea aici. Săpăm de două zile, fără oprire. Alaltăieri au fost îngropate nouă persoane, ieri au fost îngropate opt persoane″, admite trist, Valeriu Roșca, un muncitor.

Din nefericire, situația din Slobozia nu este unică. În timp ce în multe colțuri ale țării se repetă același scenariu, la Oradea, familiile așteaptă și o săptămână să își îngroape rudele răpuse de Covid. ”Era răcită, tușea puțin. Evita faptul că trebuie să ajungă la doctor, că nu are încredere, cum nu au mulți. Mai era și un lucru cu care eu n-am fost de acord, faptul că n-a vrut să se vaccineze. Mama a fost pusă pe lista de așteptare. Groparii au ajuns la mare preț. Pentru că cei pe care îi avea nu reușeau să se descurce, administrația a promis 3.000 de lei, în mână, celor care vin să se angajeze pentru această muncă”, explică fiul venit din Statele Unite pentru înmormântarea mamei, care a fost pusă pe lista de așteotare la fel ca multe alte persoane răpuse de Covid.

De altă parte, Liviu Andrică, director Administrația Domeniului Public Oradea confirmă: “Unii spun: ”Domnule, ați ajuns să dați la un gropar, să aibă un gropar un venit de 3.000 de lei”. Da, astăzi, groparul este la mai mare preț decât oricare altă profesie, pentru noi.”

Din nefericire a fost nevoie de dramele din spitale și imaginile cu morgile și cimitirile pline pentru ca mulți români să se decidă să se vaccineze. De teama că ar putea contracta virusul și ideea că în spitalele românești nu mai sunt paturi libere la ATI, un număr mare de persoane au decis să se vaccineze în ultimele 24 de ore. Porivit datelor oficiale, 99.376 doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate de ieri și până astăzi, dintre care 62.512 reprezintă prima doză, 8.513 - doza a doua şi 28.351 - doza a treia.

”E păcat să ne ducem, așa, ca proștii dincolo. Am decis să mă vaccinez motivat fiind de numărul mare de la ATI. Am zis să nu fim printre ei. N-am vrut să îngroș rândurile celor care ignoră, am vrut să trec în partea bună. Ăsta e motivul care m-a determinat să fac vaccin, să se uite peste umăr, să-i vadă pe cei în suferință și să nu îngroașe rândurile celor ignoranți”, mărturisește o femeie care s-a vaccinat astăzi.

Cu doar 30% din populație vaccinată, România este la coada clasamentului în ceea ce privește rata de vaccinare în Europa. Totuși, sutele de decese înregistrate zilnic, tragediile din cimitire și imaginile terifiante din spitalele arhipline au deterninat un val mare de persoane să vină să se imunizeze.



Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page