top of page

S-a inventat pastila care reduce cu 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii Covid



În lupta de aproape doi ani, pe care omenirea o duce împotriva noului coronavirus și a mutațiilor depistate până în prezent, laboratorul american Merck se alătură giganților farmaceutici care au dezvoltat vaccinuri anti-Covid. Potrivit unui studiu clinic, pastila sa anti coronavirus reduce cu aproximativ 50% riscul de spitalizare şi de deces pentru pacienţii diagnosticaţi cu această maladie.

Convinși că acest nou tratament este un ajutor considerabil în combaterea pandemiei, Laboratorul american a anunţat la începutul acestei săptămâni că a depus la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) o cerere de autorizare în regim de urgenţă a pastilei sale.

„Dacă va fi autorizat, acest medicament numit Molnupiravir, ar reprezenta un progres major în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, deoarece face posibilă scăderea numărului de forme severe ale bolii. Consecinţele cumplite ale acestei pandemii ne determină să acţionăm cu o urgenţă fără precedent, şi asta au făcut echipele noastre prin depunerea acestei solicitări (de autorizare) a Molnupiravir de către FDA. Acest tip de tratament cu pastile, uşor de administrat, este extrem de aşteptat şi considerat o modalitate eficientă de combatere a pandemiei. Lucrăm cu agenţiile de reglementare din întreaga lume pentru a depune cereri de utilizare de urgenţă sau autorizaţii de introducere pe piaţă în următoarele luni a pastilei anti-coronavirus”, a declarat Robert Davis, directorul executiv al Merck, citat într-un comunicat.

Încrederea laboratorului Merck vine în urma rezultatului obținut la studiul clinic realizat împreună cu partenerul său Ridgeback Biotherapeutics în rândul unor pacienţi cu forme uşoare până la moderate de Covid-19 şi cel puţin un factor de risc agravant. Toţi pacienţii au primit tratament timp de cinci zile de la primele simptome iar rata de spitalizare sau de deces la pacienţii care au primit medicamentul a fost de 7,3%, comparativ cu 14,1% în rândul celor care au primit un placebo. De altă parte, nu a fost înregistrat niciun deces în rândul persoanelor tratate cu Molnupiravir, comparativ cu opt cazuri în al doilea grup de studiu.

Rezultatele au fost suficient de convingătoare, iar un comitet independent de monitorizare a datelor, în consultare cu FDA, a decis să oprească studiul clinic înainte de finalizarea acestuia.

Vestea că există un medicament oral sub formă de pastile anti-coronavirus a ajuns și la urechile experților de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care au anunțat în cursul zilei de astăzi că studiază datele privind eficacitatea Molnupiravir.

“Molnupiravir ar putea fi o nouă armă de luptă împotriva pandemiei. Este un progres interesant, deşi trebuie să vedem toate datele complete. Vaccinurile şi medicamentele împotriva Covid-19 nu sunt singura armă de combatere a noului coronavirus; purtarea măştilor sanitare şi distanţarea fizică sunt de asemenea utile, mai ales pentru persoanele care nu au încă acces la produse farmaceutice”, a declarat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Optimiști cu privire la eficiența acestui nou tratament sunt și experții din cadrul Organizaţiei Medici Fără Frontiere (MSF) precizând că noul medicament poate reprezenta un mare progres, mai ales în ţările cu rate scăzute de vaccinare. Totuși, aceștia au atras atenţia ca atât Merck cât şi alte companii să aibă în vedere ca acest de tratament să fie disponibil la un preţ accesibil tuturor. „Un tratament de cinci zile cu Molnupiravir la preţul pieţei poate ajunge la 700 de dolari, însă dacă medicamentul este fabricat în India, preţul ar putea scădea până la 20 de dolari", a calculat MSF.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page