top of page

Rusia și Belarus mulțumesc Occidentului pentru că le-au împins spre propriul progres



În timp ce Rusia continuă să bombardeze fără milă Ucraina, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, rămâne un aliat al omologului său rus, Vladimir Putin, susținându-i acestuia cauza războiului. În acest sens, astăzi, în cadrul unei întâlniri a celor doi, la Kremlin, președintele belarus a acuzat NATO că doresc să dezmembreze Ucraina și Polonia că vrea să anexeze o parte din Ucraina.

„Ceea ce ne îngrijorează pe noi este că ei sunt pregătiți, polonezii și NATO, să vină și să ajute la anexarea vestului Ucrainei, precum era înainte de 1939. Liderii de la Kiev ar fi nevoiți în cele din urmă să ceară ajutor Rusiei și Belarusului pentru a preveni capturarea vestului Ucrainei de către Occident. Moscova a mai afirmat în trecut că Polonia ar încerca să recapete controlui,” a spus liderul bielorus în apariția televizată alături de Putin.

Nu este prima dată când Polonia este acuzată că ar intenționa să recapete controlul asupra unor regiuni ucrainene care îi aparțineau în trecut. Astfel de acuzații au fost lansate în trecut de Moscova, însă Varșovia a respins ideea ca fiind dezinformare. În prezent, Polonia este unul dintre cei mai înfocați susținători ai Ucrainei, trimițând arme peste graniță și primind peste trei milioane de refugiați ucraineni.

În paralel, Belarus a ajutat Rusia să trimită mii de soldați peste graniță pe 24 februarie, când a început invazia Ucrainei.

În cadrul întâlnirii celor doi oficiali, liderul de la Kremlin a ținut să transmită lumii că Rusia nu suferă de pe urma sancțiunilor impuse ca replică la invazia Ucrainei. „În pofida tuturor dificultăților, aș vrea să remarc că economia rusă rezistă sancțiunilor și rezistă destul de bine. Plata în ruble pentru gazul rusesc va intări moneda rusă”, a comentat Vladimir Putin.

„Le mulțumim (Occidentului) pentru că ne-au împins spre propriul progres. Avem o piață vastă, avem resurse, avem tehnologie, ne descurcăm... În ceea ce privește efectele pentru ei, este clar că au subestimat totul. De aceea au inflație, scumpiri si toate celelalte. Și totuși, dau vina pe Putin pentru toate relele”, a adăugat Lukașenko.

Între timp, la aproape 90 de zile de război pe teritoriul Ucrainei, Rusia pare să ia în considerare un plan de pace propus de Italia. Cu toate că mai multe țări și-au propus să medieze conflictul dintre ruși și ucraineni (precum Turcia sau Franța), potrivit adjunctuluiministrului rus de Externe, Rusia este pe care să studieze planul de pace primit de italieni.

„Atunci când vom termina să-l studiem, vom spune ce credem despre el”, precizează ministrul, Andrei Rudenko.

Vinerea trecută, Ministrul italian de Externe Luigi Di Maio a anunţat că Italia a propus ONU înfiinţarea unui „Grup internaţional de facilitare” care să încerce să ajungă „pas cu pas” la un armistiţiu în Ucraina.

„Grup de facilitare propus ONU este necesar să încerce să reconstruiască dialogul între cele două părţi aflate acum în război”, a transmis Luigi Di Maio.

Cu toate că detaliile acestui plan nu au fost făcute public, cotidianul italian La Repubblica dezvăluie că acest document foarte detaliat, transmis ONU şi elaborat de către diplomaţi de la Ministerul Italian de Externe, prevede patru etape.

„Prima etapă constă într-un armistiţiu în Ucraina şi în demilitarizarea frontului - sub supervizarea ONU. A doua etapă este etapa negocierilor cu privire la statutul Ucrainei, care va adera la Uniunea Europeană (UE), dar nu şi la NATO. O a treia etapă constă într-un acord bilateral între Ucraina şi Rusia cu privire la Crimeea şi Donbas - teritorii disputate care ar urma să beneficieze de o autonomie deplină, cu dreptul de a-şi asigura propria securitate, dar care s-ar afla sub suveranitatea Ucrainei.

A patra etapă constă în încheierea unui Acord multilateral de Pace şi Securitate în Europa, al cărui obiectiv este dezarmarea, controlul armamentului şi prevenirea conflictelor”, citează Protv.

Cu toate că în prezent, negocierile dintre Rusia și Ucraina sunt suspendate, potrivit negociatorului-şef rus, Vladimir Medinski, Moscova este pregătită să reia negocieri de pace cu Ucraina. Acesta a dat asigurări că o suspendare a negocierilor ruso-ucrainene are loc din cauza Kievului.

La polul opus, Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski sublinia sâmbătă că războiul se poate încheia doar prin mijloace diplomatice. „Ne vrem teritoriile înapoi și vrem să se pună capăt acestui război. Dar cum și când se va întâmpla asta depinde de momentul în care va avea loc discuția cu Putin”, a transmis Zelenski.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page