top of page

Rusia transmite că războiul este pe sfârșite, întrucât obiectivele sunt aproape atinse


După 44 de zile de război în Europa, nimeni nu mai pune la îndoială faptul că armata rusă ucide cu sânge rece civili ucraineni. După masacrul de la Bucea, un oraș din nord-vestul Ucrainei, unde peste 300 de civili au fost găsiți torturați și măcelăriți, în timp ce cadavrele lor au fost aruncate în șanțuri și gropi comune, astăzi, două rachete rusești au lovit gara feroviară din orașul Kramatorsk din Donețk, în estul Ucrainei, ucigând 39 de oameni, iar alți cel puțin 100 au fost răniți.

Potrivit Agerpres, civilii încercau să plece spre zona mai sigure din țară când două rachete au lovit instantaneu. În acel moment, în această gară folosită de către autorități pentru a evacua civili din zonele aflate sub bombardamentele forțelor ruse, se aflau mii de oameni.

Pe Twitter au fost postate înregistrări video, precum și fotografii care sunt greu de privit, în care victimele sunt prăbușite la pământ după atacul cu rachete.

„Fascişti ruşi au lovit gara Kramatorsk într-un atac cu rachete (de tip) Iskander. Poliţia şi salvatori raportează zeci de morţi şi răniţi. Rasiştii (fascişti ruşi) ştiau bine unde să lovească şi ce voiau. Ei vor să ia ostatici cât mai mulţi oameni paşnici posibil. Ei vor să distrugă orice este ucrainean”, a acuzat pe Telegram şefului administraţiei militare regionale Doneţk, Pavlo Kirilenko.

După ce autoritățile ucrainene au avertizat că soldații ruși se regrupează pentru o nouă ofensivă şi că Moscova intenţionează să ocupe un teritoriu cât mai mare din regiunea ucraineană Donbas de la graniţa cu Rusia, civilii au decis să plece cât mai este încă posibil. Ieri însă, trei trenuri cu persoane evacuate erau blocate, în aceeaşi regiune din Ucraina, după un atac aerian asupra liniei ferate, potrivit şefului companiei feroviare ucrainene.

De altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat astăzi că „operațiunea specială a Rusiei în Ucraina s-ar putea încheia în viitorul apropiat”, în condițiile în care obiectivele Moscovei sunt în curs de a fi atinse. Mai mult, acesta a ținut să precizeze că munca este dusă la îndeplinire atât de către armată, cât şi de către negociatorii de pace ruşi. În ceea ce privește cererea comunității internaționale ca președintele rus, Vladimir Putin să fie judecat în calitate de criminal de război, Peskov a aformat că nu vede nicio posibilitate în acest sens.

„Respingem că armata rusă are vreo legătură cu aceste atrocităţi, cu aceste cadavre care au fost expuse pe străzile din Bucea la vest de Kiev. Toată situaţia din Bucea nu este decât o farsă bine înscenată, nimic mai mult. Acei bieţi oameni, corpurile neînsufleţite pe care le-am văzut acolo, toate acele cadavre nu sunt victime ale trupelor ruse. Moscova colectează şi ea probe despre crimele comise de batalioanele naţionaliste din Ucraina. Vinovați sunt militarii ucraineni care încearcă să utilizeze civili drept scuturi umane, care se ascund după civili şi nu îi lasă să plece din oraşe. În ceea ce privesc cadavrele abandonate pe străziile Ucrainei, este o tragedie! Armata noastră face tot posibilul pentru a pune capăt acestei operaţiuni. Sperăm ca în zilele următoare, în viitorul apropiat, această operaţiune să-şi poată îndeplini obiectivele sau să se încheie pe calea negocierilor dintre delegaţiile rusă şi ucraineană (…) Mariupolul va fi eliberat de batalioanele naţionaliste (ucrainene) şi sperăm că acest lucru se va întâmpla mai devreme decât mai târziu”, a insistat purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin.

În ciuda faptului că armata rusă este net superioară celei ucrainene, fiind una dintre cele mai puternice din lume, Dmitri Peskov nu s-a ascuns din a recunoaște că acest război cu Ucraina a adus pierderi semnificative și Rusiei, nu doar adversarilor. Fără să facă referire la vreo cifră anume, Peskov a lăsat de înțeles că un număr considerabil de mare de soldați ruși și-au pierdut viața pe teritoriul ucrainean.

Întrebat despre reacția Rusiei la excluderea acesteia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Peskov a spus că țara sa regretă decizia, dar va continua să îşi apere interesele folosind orice mijloace legale disponibile. „Moscova înţelege că unele state care au încercat să adopte o poziţie echilibrată au fost supuse presiunilor pentru a vota joi în favoarea suspendării Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului”, a răspuns oficialul.

În timp ce Moscova confirmă că războiul este pe sfârșite, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg a declarat pentru postul de radio BBC că NATO este gata să furnizeze arme Ucrainei câțiva ani. „Rezultatele armelor livrate până acum Ucrainei sunt clare. Vedem şi efectul acestor sisteme, arme, pe câmpul de luptă, în fiecare zi. Vedem toate blindatele ruseşti distruse, vedem că Ucraina are capacitatea de a doborî rachete şi avioane ruseşti. Aliaţii sunt gata să ofere şi mai mult, precum şi armament mai modern şi mai greu”, a afirmat secretarul general al NATO.


Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page