top of page

Rusia se pregătește să reacționeze dur dacă Ucraina va adera la NATO


În contextul în care Europa preconizează un atac al Rusiei asupra Ucrainei, Ministrul rus al Apărării a confirmat în cursul zilei de astăzi că țara sa pregătește un exercițiu militar de amploare la granița dintre cele două țări. Practic, sute de parașutiști ruși vor efectua exerciții în apropierea frontierei ucrainene în această săptămână.

„Aproximativ 1.200 de soldați și peste 250 de vehicule și avioane vor fi implicați în exercițiul care va fi împărțit între terenurile de antrenament din Crimeea și provincia vecină Krasnodar. Trupele vor simula capturarea unei zone în cadrul unei operațiuni ofensive”, a explicat ministerul.

Această știre provoacă și mai multă tensiune în contextul în care Ucraina vrea să adere la NATO, iar Kremlinul refuză această idee acuzându-i pe americani că nu fac altceva decât să se folosească de vecinii Rusiei pentru a o încolți din punct de vedere militar. În acest sens, Rusia a adunat zeci de mii de soldați în puncte de adunare din apropierea Ucrainei și a cerut ca vecinul său sudic să nu fie admis în NATO și să nu fie desfășurate arme ofensive acolo sau în alte țări vecine.

La rândul său, Ucraina (susținută de Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii) Acuză Rusia că a pregăti un nou atac asupra vecinului său sudic cel mai devreme luna viitoare. Această acuzație a fost negată de Moscova.

De altă parte, Reuters informează opinia publică că mercenari ruşi au fost desfăşuraţi în ultimele săptămâni în estul Ucrainei controlate de separatişti, pentru a consolida apărarea împotriva forţelor guvernamentale ucrainene.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014 şi i-a susţinut pe separatiştii pro-ruşi care au ocupat o porţiune din regiunea industrială Donbass din estul Ucrainei în acelaşi ac, continuând să lupte acolo cu forţele guvernamentale ucrainene. Trei surse anonime au declarat pentru Reuters că au primit oferte de la recrutori pentru a mearge în Donbass ca mercenari. În timp ce acestea au refuzat să își dea numele temându-se pentru siguranța lor, doi dintre aceștia au specificat clar că au acceptat oferta.

„Este o casă plină. Ei adună pe toţi cei cu experienţă de luptă. Anterior, am luptat în Ucraina şi Siria pentru grupuri de contractori de securitate ruşi, ale căror operaţiuni au fost strâns aliniate cu interesele strategice ale Rusiei. Plănuiesc să mă alătur altor mercenari de pe partea rusă a graniţei cu regiunea Luhansk, controlată de separatişti, din estul Ucrainei”, a descris unul dintre luptători.

Ca reacție la această informație, Kremlinul a transmis că nu are nimic de-a face cu contractorii militari ruşi privaţi pe ai căror agenţi îi descrie drept voluntari fără nicio legătură cu statul. „Este prima dată când auzim despre asta şi nu ştim cât de fiabile sunt aceste afirmaţii. Nu există forţe regulate ruseşti sau consilieri militari în estul Ucrainei şi nu au fost niciodată, iar Moscova nu se gândeşte să trimită niciunul”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Suspiciunile cu privire la intențiile Rusiei asupra Ucrainei nu au scăpat să fie menționate în cadrul obișnuitei conferințe de presă susținută de președintele rus, Vladimir Putin. Bombardat cu întrebările a sute de jurnaliști ruși dar și străini, acesta a răbufnit furios:

Rusia ar prefera să nu aibă un conflict cu Ucraina. Viitoarele acțiuni, ale Rusiei vor depinde de asigurarea, propriei securități fără condiții, iar Occidentul trebuie, să ne ofere garanții în acest sens, acum. Ceea ce fac SUA în Ucraina are loc la ușa noastră... Iar americanii ar trebui să înțeleagă că nu mai avem unde să ne retragem. Ei cred că vom privi fără să facem nimic? Dacă linia agresivă a colegilor noștri occidentali va continua, vom lua măsuri de răspuns tehnico-militare adecvate și vom reacționa dur la pașii neprietenoși.

Întrebat de o jurnalistă de la Sky News dacă poate garanta necondiţionat că nu va invada Ucraina sau altă ţară suverană, sau dacă poate să spună dacă asta depinde de negocieri, Putin a replicat:

„Acţiunile noastre nu vor depinde de negocieri, vor depinde de respectarea necondiţionată a cerinţelor Rusiei pentru securitatea sa, astăzi şi într-un context istoric. În acest sens am făcut cunoscut, în mod clar, că orice extindere NATO spre Est este inacceptabilă, nu este nimic ambiguu aici...Nu noi suntem cei care ne instalăm rachetele la graniţa cu Statele Unite. Pe de altă parte, Statele Unite desfăşoară rachete aproape de căminul nostru, în pragul casei noastre. ‘Niciun centimetru către est.’ Asta garanta NATO în 1990. Şi ce a urmat? Ne-au păcălit! Am văzut deja cinci valuri ale extinderii NATO către est. Acum. România, Polonia sunt în NATO şi au desfăşurat sisteme de rachete ofensive, acolo. Voi ne cereţi nouă, acum, garanţii. Voi trebuie să ne daţi nouă garanţii! De voi depinde, şi trebuie să faceţi asta imediat, chiar acum! Mingea este în terenul Occidentului. Dar aş vrea să reamarc că, în general, am văzut o reacţie pozitivă la propunerile noastre de securitate. Partenerii noştri americani ne-au spus că sunt gata să înceapă discuţiile la negocierile de luna viitoare, de la Geneva”.



Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page