top of page

Rusia: „Nu veţi reuşi să ne izolaţi. Avem mulţi prieteni, aliaţi şi parteneri în lume”


Obosit și disperat în același timp, pentru faptul că țara sa ajunge o ruină sub bombardamentele armatei ruse, iar oamenii sub conducerea sa sunt nevoiți să își părăsească țara și casele, în timp ce alții își pierd vieța sub tirul focului, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski cere întregii lumii să iasă în stradă și să protesteze împotriva invaziei ruse lansate pe data de 24 februarie.

„Continuați cu simbolurile ucrainene pentru a apăra Ucraina, pentru a apăra libertatea, pentru a apăra viața! Întâlniți-vă în piețe, pe străzi, arătați-vă și faceți-vă auziți! Ridicați-vă împotriva războiului! Exprimaţi-vă, manifestaţi-vă din birourile voastre, din casele voastre, din şcolile şi universităţile voastre, manifestaţi în numele păcii!”, a afirmat preşedintele Zelenski într-un mesaj video în limba engleză.

De la începutul războiului, sute de civili au fost ucişi, alte sute au fost răniţi şi peste trei milioane de ucraineni au fugit din calea rachetelor după ce Rusia a decis acum o lună, să atace Ucraina.

De altă parte, în tabăra opusă, Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a recunoscut la jumătatea acestei săptămâni, că Rusia a fost suprinsă de amploarea sancțiunilor occidentale. „Nimeni nu ar fi putut prezice că sancțiunile Occidentale vor viza banca centrală a țării”, a admis Lavrov. Când rezervele Băncii Centrale au fost înghețate, nimeni dintre cei care au făcut predicții nu s-a gândit la ce sancțiuni ar putea aplica Occidentul. descris mișcarea Occidentul drept o hoție. Rusia nu trebuie să se mai bazeze niciodată pe aprovizionarea din străinătate. Totuși, Moscova va fi gata să coopereze cu Occidentul în viitor dacă dorește. Astăzi ne-a fost declarat un adevărat război hibrid, un război total. Acest termen, care a fost folosit de Germania nazistă, este acum folosit de mulţi politicieni europeni și nu îşi ascund obiectivele, le declară public, să distrugă, sfărâme, anihileze şi sugrume economia rusă şi Rusia în întregul ei. Nu veţi reuşi să ne izolaţi. Avem mulţi prieteni, aliaţi şi parteneri în lume”, le-a spus Lavrov studenților și personalului de la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova.

Practic, declarația este prima recunoaștere majoră a Kremlinului că Moscova a fost surprinză de răspunsul transatlantic la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin. Pentru că nu se pot implica în mod direct și fizic în războiul desfășurat pe terotoriul Ucrainei, mai multe țări au ales să sprijine ucrainenii în această luptă, impunând o serie dură de sancțiuni Rusiei dar și prin înghețarea depozitelor externe ale băncii centrale ruse. Acest lucru a lăsat banca centrală în imposibilitatea de a accesa aproximativ jumătate dintre rezervele sale de aur și valută.

În cursul zilei de ieri, Preşedintele american Joe Biden a anunţat din Polonia, că Occidentul are pregătit un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei, asta după cele patru valuri succesive impuse Moscovei deja, de la începutul invaziei.

„Cred că a fost o surpriză modul în care am rămas cu toții împreună pentru cele mai severe sancțiuni din istorie. Am impus sancțiuni și avem pregătite și altele. Cel mai important lucru pe care îl putem face încă de la început e să ținem democrațiile unite în opoziție și în eforturile de a împiedica distrugerile provocate de un om care, sincer spun, cred că e un criminal de război. Și cred că se încadrează și în definiția legală a acestui termen”, a transmis Joe Biden.

De altă parte, joi, la Bruxelles, în cadrul unui summit de urgență, oficialii europeni au stabilit un set de măsuri prin care vor să elimine dependenţa de gazele ruseşti. „Acest război se va dovedi o eroare strategică pentru Putin. Cooperarea noastră pe cele patru valuri succesive de sancțiuni împotriva Rusiei a fost extraordinară și excepțională. Sancțiunile afectează acum profund economia Rusiei”, a transmis Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

„Comisia a fost mandatată să folosească mai multe instrumente de piață, în particular plafonarea prețurilor, dar, din punctul meu de vedere, cea mai constructivă măsură pe care am decis-o e că, pentru prima oară, Comisia e mandatată să achiziționeze la comun gaze”, a completat președintele francez, Emmanuel Macron.

Pentru președintele rus, Vladimir Putin, această decizie reprezintă mai degrabă intenția Vestului de a „anula” cultura rusă. În replică la propunerea președintelui american de a exclude Rusia din G20, purtătorul de cuvânt al lui Putin a negat că asta ar avea vreun efect grav asupra țării sale. „În situația de față, atunci când mai toți membrii (G20) sunt într-o stare de război economic cu noi, din proprie inițiativă, nu înseamnă nimic grav”, a punctat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin.

„Astăzi încearcă să anuleze o întreagă ţară milenară, poporul nostru. Mă refer la discriminarea progresivă a tot ce este legat de Rusia. Tchaikovsky, Shostakovich, Rachmaninoff sunt excluşi din programul concertelor, scriitorii ruşi şi cărţile ruseşti sunt, de asemenea, interzise. Ultima oară când a fost o asemenea campanie în masă de distrugere a literaturii nedorite a fost purtată de nazişti, în Germania, acum aproape 90 de ani.Nu cu mult timp în urmă, scriitoarea pentru copii Joanne Rowling a fost anulată, pentru că ea, autoare a unor cărți care s-au vândut în sute de milioane de exemplare în toată lumea, nu le-a făcut pe plac fanilor așa-numitelor libertăți de gen”, a explicat însuși președintele Vladimir Putin.






Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page