top of page

Rusia este convinsă că nu există riscul unui război pe scară largă în Europa



Tensiunea dintre Rusia și Ucraina a atins cote maxime. În timp ce Moscova a trimis peste 100.000 de soldați și echipamente de război (3.500 de tancuri și 36 de lansatoare de rachete sol-sol Iskander (raza actiune 500 km) la frontiera cu Ucraina, oficialii ruși insistă că nu există nicio intenție confirmată cu privire la un eventual atac. De cealaltă parte, potrivit secretarului de stat american, Anthony Blinken, „Rusia poate lansa oricând un atac asupra Ucrainei”.

Prezent la Kiev pentru a-și afișa susținerea față de Ucraina, Blinken ia cerut Rusiei să o ia pe calea pașnică a diplomației. „Nicio provocare, niciun motiv, cu excepția faptului că vedem mobilizarea unei forțe foarte semnificative. Știm că există planuri pentru a spori şi mai mult această forță, într-un scurt răstimp. Asta îi oferă președintelui Putin capacitatea, de asemenea, în timp scurt, de a lua măsuri agresive suplimentare împotriva Ucrainei. Preferinţa noastră clară este să găsim o rezolvare diplomatică a conflictului, pentru detensionarea situaţiei. În acelaşi timp, am spus-o clar: Dacă Moscova optează pentru o nouă agresiune împotriva Ucrainei, va suporta consecinţe serioase”, a transmis Antony Blinken.

Conform Protv, „dincolo de forţele masive mobilizate în apropierea graniţei cu Ucraina, Rusia a desfăşurat trupe şi în Belarusul vecin şi prieten, pentru ceea ce numeşte exerciţii militare comune, continuând să dezmintă în repetate rânduri că plănuiește o invazie în Ucraina”.

„Este o situaţie extrem de periculoasă. Ne aflăm acum în situația în care Rusia poate lansa în orice moment un atac în Ucraina”, avertizează și Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Dacă inițial, exercițiile militare ale Rusiei erau văzute ca un potențial plan de atac, faptul că acum, și Belarusul face același lucru, ridică și mai multe temeri. „În trei săptămâni, Moscova și Minskul pornesc exerciții militare și acesta este și termenul limită pentru instalarea unui alt complex militar: de data asta de aviație, cu sisteme antiaeriene și baterii de rachete. Sunt 12 avioane de luptă supersonice multirol SU-35, lansatoare de rachete sol-aer S-400 ( câte 4 rachete cu raza de acțiune de la 40 la 400 km), cele mai performante sisteme antiaeriene ale rușilor și baterii de rachete cu rază scurtă Panțir ( rază de acțiune de 20-30 km) pentru distrugerea avioanelor inamice Rusiei”, completează Protv.

Dezmințând că nu intenționează niciun atac, Rusia nu neagă faptul că nu va sta cu mâinile în sân dacă nu i se vor oferi revendicările cerute, pe care le numește garanții de securitate. Astfel, Rusia cere ca Ucraina să nu fie primită niciodată în NATO şi cere ca Alianţa Nord-Atlantică să-şi limiteze activitatea militară, chiar şi defensivă, în ţările membre de pe flancul estic.

NATO refuză să se conformeze cerințelor Rusiei și amenință de cealaltă parte că orice agresiune care va urma, va avea un cost ridicat pentru Moscova. „Riscul unui conflict este real. Aliaţii NATO solicită Rusiei să detensioneze situaţia”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

De altă parte, Cancelarul german, Olaf Scholz a fost întrebat, insistent, dacă blocarea gazoductului Nord Stream 2 - aflat în prezent în curs de certificare în Germania, înaintea dării în exploatare - va face parte din costurile economice severe pe care le-ar suporta Rusia dacă invadează Ucraina.

„Totul trebuie discutat. Suntem de acord cu toate aspectele în această chestiune. Inclusiv faptul că, în mod clar, vor fi costuri mari și totul trebuie discutat, dacă va exista o intervenție militară împotriva Ucrainei”, a răspuns Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

În opinia vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul şef al Moscovei la discuţiile cu SUA pe probleme de securitate, nu există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte.

„Sunt convins că nu există riscul unui război pe scară largă în Europa sau oriunde altundeva în lume. Nu avem în intenţie niciun fel de măsuri agresive. Nu vom ataca, lovi sau invada Ucraina. Pot să vă asigur că nu există niciun motiv să fiţi preocupaţi în ceea ce priveşte aceste exerciţii. Moscova nu face nimic care să ameninţe securitatea Ucrainei. Noi nu efectuăm decât manevre şi transferăm trupe pe propriul teritoriu. Şi vom face asta în continuare. SUA nu ar trebui să fie îngrijorate de viitoarele manevre comune ruso-belarus. Le invit totuși, să se concentreze asupra căii diplomatice de rezolvare a crizei legate de Ucraina. Nu încetez să repet că suntem deschişi dialogului, că suntem pentru o soluţie politică. Şi o spun din nou ”, a declarat Riabkov, vorbind în cadrul clubului de discuţii Valdai.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page