top of page

Rusia declanșează primul război care părea de neconceput în Europa modernă


După mai mulți ani de pace, Europa este acum în război. Rusia și-a pierdut răbdarea cu americanii după ce le-a cerut în repetate rânduri să le ofere garanții de securitate refuzând să adere Ucraina în NATO și a decis astăzi, sub pretextul de a le ajuta pe regiunile „independente” Donetk și Lgansk să lupte pentru alierea cu Rusia, bombardarea Ucrainei.

„Tocmai am auzit o explozie puternică, chiar aici, în spatele meu. Ți-am zis că n-ar trebui să facem transmisiune în direct de aici. Sunt explozii puternice în Kiev, chiar acum. Rusia a declarat război împotriva Ucrainei. Imediat ce a făcut anunțul. La dracu! Este o nenorocită de rachetă. E o rachetă”, transmitea un reporter în același timp în care rachetele rusești explodau pe teritoriul Ucrainei.

În timp ce atacul inițial a avut loc de dimineață, Ucraina a fost atacată și după ora prânzului când au fost raportate raiduri de rachete și explozii.

„Un nor de fum se ridica amenințător deasupra sediului ministerului apărării din Kiev. Și potrivit ucrainenilor, au fost bombardate mai multe centre militare de comandă. Teroarea s-a instalat și la Odessa. Acesta este momentul în care un depozit militar a fost distrus. Avioane și elicoptere de atac au survolat amenintaror periferia Kievului. Au fost atacuri în zona aeroportului Hostomel, la doar câțiva kilometri vest de capitala ucraineană. Imagini care circulă pe rețelele sociale surprind numeroase aparate de zbor rusești prinse într-un schimb de focuri. Proiectilele au lovit un bloc de locuinţe dintr-un orășel de lângă Harkov. Nu se ştie dacă sunt victime acolo, dar au apărut imagini cu locatari în stare de şoc”, informează Protv.

„Vrem doar un cer pașnic deasupra capului în loc să ne ascundema ca șobolanii în găuri și să nu știm la ce să ne așteptăm”, mărturisește disperat, un localnic.

În războiul împotriva Ucrainei, Rusia are ajutorul Belarusului de unde o coloană de tancuri a intrat la amiază, îndreptându-se către Kiev. Imaginile înregistrate de camerele de supraveghere au surprins vehicule militare traversând și graniţa ucraineană din Crimeea.

În timp ce televiziunile din lume arată imagini cu civili ucrainieni disperați, care fug din calea dezastrului cu minimul necesar și plânși, comandanții militari ruși susțin că bombardamentele sunt de înaltă precizie și țintesc doar infrastructura militară.

„Forțele armate ale Rusiei nu au efectuat niciun atac cu rachete ori de artilerie împotriva orașelor ucrainene. Grănicerii ucraineni nu au opus niciun fel de de rezistență și, potrivit informațiilor de care dispunem, soldații ucraineni și-au abandonat armele și au părăsit masiv pozițiile. Armele de mare precizie ale Rusiei au fost folosite pentru anihilarea infrastructurii militare, a facilitaților de apărare, a aerodromurilor militare și a aviației militare”, confirmă Igor Konashenkov.

În tabăra ucrainienilor, Oleksii Reznikov, ministrul Apărării a transmis că forțele militare ucrainene au impus pierderi semnificative ocupantului rus. Astăzi zeci sau poate sute de sicrie cu cadvrele inamicilor se vor întoarce în Rusia. Invadatorii au pierdut șase avioane, două elicoptere, patru tancuri”.

La Kremlin, situația pare una relaxată. Aflat la o întâlnire cu mediul rus de afaceri, președintele rus, Vladimir Putin a explicat că a pornit războiul deoarece Rusiei nu i-au lăsat altă șansă.

„Cel mai important lucru, ca să fie clar: ceea ce se întâmplă este o măsură la care am fost nevoiţi să recurgem. Pur şi simplu nu ne-au lăsat nicio şansă să procedăm altfel. Pentru Rusia au fost create asemenea riscuri în domeniul securităţii, încât cu alte mijloace nu se putea reacţiona. Sunt uimit că Occidentul nu şi-a schimbat nici cu un milimetru poziţiile în negocierile cu Federaţia Rusă în problemele de securitate europeană. Rusia rămâne parte a economiei mondiale şi, în condiţiile în care ea rămâne parte a acesteia, noi nu intenţionăm să aducem prejudicii unui sistem din care simţim că facem parte. Autorităţile ruse s-au pregătit pentru ceea ce se întâmplă din punct de vedere al politicii de sancţiuni. Totodată, îndemn mediul de afaceri rus să trateze cu înţelegere situaţia actuală şi să lucreze împreună cu guvernul rus pentru sprijinirea economiei Rusiei”, a spus şeful statului rus.

Fără nicio întârziere, Occidentul a anunțat deja sancțiuni economice de anvergură împotriva Rusiei vizând în special accesul ei la pieţele europeană şi americană. UE a impus deja o “restricţionare” a capacităţilor de finanţare a statului rus, a guvernului său, precum şi a Băncii Centrale a Rusiei. La rândul său, Berlinul a suspendat săptămâna aceasta punerea în funcţiune a noului gazoduct strategic ce leagă Rusia de Germania ocolind Ucraina, Nord Stream 2.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page