top of page

Rusia ar plănui să atace Republica Moldova în preajma zilei de 9 mai



Tensiunile dintre Rusia și Ucraina sunt tot mai mari, în ciuda faptului că au trecut 68 de zile de când rușii au lansat primul atac asupra ucrainenilor și de atunci, numărul pierderilor de vieți omenești este unul de ordinul miilor.

În timp ce Ucraina este aproape devastată, fiind necesari zeci de ani pentru a se putea reconstrui totul înapoi, pentru cei care și-au pierdut viața în acest război nu se mai poate face nimic. Potrivit Biroului Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), numărul civililor ucişi în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei în luna februarie a depăşit 3.000 de persoane.

Bilanţul de 3.153 de morţi până în prezent reprezintă o creştere cu 254 faţă de datele furnizate vineri, OHCHR precizând că cifrele reale ar putea fi chiar mult mai mari decât cele prezentate.

Din cauza dificultăților de acces și eforturilor de coroborare în curs, aflarea exactă a numărului de victime este imposibilă pentru moment însă se cunoaște faptul că majoritatea victimelor au fost ucise de arme explozive cu o arie largă de impact, precum atacuri cu rachete şi atacuri aeriene.

Între timp, rușii se pregătesc cu mult fast pentru celebrarea zilei de 9 mai, cunoscută și ca ziua Victoriei. Potrivit publicației britanice, The Times, care la rândul său citează surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene, Rusia ar fi decis să atace Republica Moldova, pentru a deshide un nou front împotriva Ucrainei mai precis, să atace Odesa.

În articolul din The Times se susţine chiar că la Kremlin ar fi fost luată deja decizia de atacare a Moldovei, care are o armată de doar câteva de mii de soldaţi, speculându-se că un eventual atac ar putea avea loc în preajma zilei de 9 mai.

„Vă dați seama, asta ar însemna în primul rând concentrarea de forțe rusești. Oricât de dornici ar fi să ocupe cât mai multe teritorii, rușii nu sunt iraționali. Ei nu au suficient de multe trupe pentru a ocupa Donbasul, darămite să ocupe și Moldova. Asta ar însemna că trebuie să staționeze în Moldova trupe importante care vor lipsi la alte operațiuni militare pe care le pot organiza”, explică Cristian Pîrvulescu, analist.

De altă parte, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării din Republica Moldova, Ala Deaconu, „toate instituțiile statului sunt în regim de alarmă încă de la începerea războiului din Ucraina și monitorizează atent situația. În acest moment, nu există indicii care ar arată că Republica Moldova este în pericol. Acestea constatări sunt împărtășite nu doar de autoritățile moldovenești, dar și de principalii noștri parteneri internaționali.”

Săptămâna trecută, tensiunea a sporit în Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova, după ce mai multe explozii au avut loc. Conform serviciilor de informații ucrainene, la aerodromul principal din Tiraspol, „capitala” Transnistriei, au loc mai multe activități ce sugerează faptul că Rusia s-ar pregăti pentru conflict, cu avioane de transport Iliuşin-76 şi, posibil, elicoptere care ar urma să ajungă aici. Deja în Transnistria sunt staţionaţi cam 1.500 de soldaţi ruşi.

De la Kremlin însă, declarațiile oficialilor se concentrează pe răspunsul altor acuzații precum starea de sănătate a președintelui rus, Vladimir Putin dar și a obiectivului de a denazifica Ucraina în condițiile în care însuși președintele ucrainean este evreu.

Astfel, întrebat despre zvonurile privind problemele de sănătate ale lui Vladimir Putin, Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a răspuns: „Întrebaţi-i pe liderii străini care au vorbit recent cu Vladimir Putin, inclusiv Secretarul general al ONU (Antonio Guterres). Cred că veți înțelege care este ideea.” În mass media occidentală circulă informația precum că Vladimir Putin ar fi bolnav de cancer, ar urma să fie supus unei intervenţii chirurgicale.

„În ipoteza presupusei operații la care ar fi spus Vladimir Putin, se speculează că ar fi nevoit să-i predea temporar, pentru câteva zile, controlul auspra războiului din Ucraina lui Nikolai Patrushev, fost șef al serviciilor de informații FSB. Acesta este considerat unul dintre arhitecții strategiei războiului, cel care l-ar fi convins pe Putin de necesitatea aşa-zisei denazificări a regimului de la Kiev”, informează Protv.

În ceea ce privește justificarea invaziei ruse în Ucraina, Lavrov a declarat: „El (președintele ucrainean Volodimir Zelenski) vine cu un argument: ‘Ce fel de nazificare poate fi aici dacă eu sunt evreu?’ Dacă îmi amintesc bine, poate că greșesc, dar și Hitler avea origini evreiești, așa că asta nu înseamnă absolut nimic. De ceva vreme auzim de la înţeleptul popor evreu că cei mai mari antisemiți erau evrei.”

Această afirmație nu a fost însă pe placul Israelului care, prin vocea Ministrului de Externe a reacționat dur: „Remarcile Ministrului rus de Externe sunt deopotrivă de neiertat și scandaloase. Dar și o teribilă eroare istorică. Evreii nu s-au omorât singuri în Holocaust”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page